Onko ylitankkausta olemassa?

Lukulistalle
ClosePlease login

Myytti: energian yletön tankkaaminen ennen pitkää suoritusta heikentää suorituskykyä ja voi vaikeuttaa nesteen ja energian imeytymistä suorituksen aikana.

Sami Jauhojärvi kirjoittaa uudessa Hiihto-lehdessä (5/2018) ylitankkauksen riskeistä. Hiihtomaajoukkueen leirillä oli takavuosina luennoimassa italialainen ravitsemukseen perehtynyt professori. Palautumis- ja energiatuotteita markkinoivan yrityksen edustajana toiminut professori ei tunnistanut ylitankkausta edes olevan olemassa, koska hiilihydraattivarastojen täyttyessä ylimääräinen hiilihydraatti alkaa vain varastoitua rasvakudokseksi.

– Suurin osa hiihtomaajoukkueesta kyseenalaisti väitteen. Ehkä ylitankkausta ei ole tieteellisesti todistettu, mutta monella urheilijalle oli asiasta omakohtaista kokemusta, Sami kirjoittaa.

– Ylitankkauksessa kroppa ei lähde käyntiin kilpailun alussa ollenkaan, vaan hiihto on kuin käsijarru päällä menoa. Monesti olo helpottaa vasta useamman kymmenen kilometrin hiihdon jälkeen, jolloin juna on jo jättänyt.

Fysiologi Ilkka Heinonen kertoo, ettei ylitankkauksen vaikutuksia ole tutkittu kovin hyvin. Tankkauksen aikana hiilihydraatti sitoo varastoituessaan paljon vettä, jolloin paino nousee selvästi. Tämä vaikuttaa kilpailuun.

– Suorituksen alussa ylimääräinen paino häiritsee menoa. Kun tämä painolasti kevenee, suorituskin alkaa tuntua normaalilta, sanoo Ilkka Heinonen.

On kuitenkin todennäköistä, että liian radikaalit muutokset ateriarytmissä, ruoan laadussa ja annosten koossa voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan. Urheilijoiden kokemusten mukaan liioiteltu tankkaus ajaa aineenvaihdunnan tukkoon. Mitä kovempaa pitkässä suorituksessa mennään heti alkupaukusta, sitä enemmän suorituksen tukkoisuus alussa näkyy loppuajassa.

Sami Jauhojärvi kehottaa noudattamaan tankkauksen aikana normaalia ateriarytmiä. Hänen mielestään hiilihydraattia ei pidä nauttia liikaa erilaisten valmisteiden muodossa.

Elimistö on tottunut tiettyyn kuitutasapainoon ja arkiruokaan. Liian kuiduttomaan ravintoon siirtyminen nesteitä ja hiilihydraattijauheita nauttien tuo radikaalin muutoksen ruokavalioon. Tämä muutos yhdessä kisajännityksen kanssa heijastuu ruoansulatuselimistön toimintaan ja voi vaikeuttaa nesteen ja energian imeytymistä suorituksen aikana.

Nykyään tutkijat ovat korostaneet paljon sitä, että suoliston ja aivojen välillä on hyvin suorat hermoyhteydet, joita pitkin viestit kulkevat nopeasti. Suolistoa on nimitetty jo kauan toisiksi aivoiksi.

Moni ravitsemusasiantuntija on myös muistuttanut, että etukäteen tehtävän tankkauksen merkitys vähenee, jos kilpailun aikana maksimoidaan energiansaanti esimerkiksi 70–80 grammaan hiilihydraattia tunnissa.

Tuomio: Ainakin urheilijoiden kokemusten perusteella väite on totta, vaikka ylitankkauksen vaikutuksista ei juuri ole tutkimustuloksia. Liiallinen etukäteistankkaus voi heikentää suorituskykyä alkumatkasta niin paljon, ettei menetettyjä minuutteja ehdi kuroa kiinni. On myös mahdollista, että radikaalit ruokavaliomuutokset ennen kisaa heikentävät nesteen ja energian imeytymistä itse kisan aikana.

 

Teksti Seppo Anttila Kuva Shutterstock

Juttu julkaistu Juoksijassa 8/2018.