Poweria pinaatista

Lukulistalle
ClosePlease login

Pinaatin popsiminen saa Kippari-Kallen hauikset kasvamaan. Juoksijan lihakset tuskin turpoavat pinaattia syömällä, mutta monessa muussa mielessä pinaatti voi tuoda voimaa liikkujan arkeen.

Pinaatissa, kuten myös muissa vihreissä lehtivihanneksissa, on runsaasti klorofylliä sekä karotenoideja, pinaatissa erityisesti beetakaroteenia, luteiinia ja zeaksantiinia. Näillä fytokemikaaleilla on tunnetusti lukuisia terveyttä tukevia vaikutuksia.

Pinaatti on myös erinomainen K-vitamiinin, foolihapon ja C-vitamiinin lähde. Kivennäisaineista siinä on runsaasti magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. Pinaatin sisältämä oksaalihappo sitoo kuitenkin kalsiumia ja vaikeuttaa raudan imeytymistä. Oksaalihapon vaikutusta voi neutraloida tarjoamalla pinaatin kanssa maitotuotteita.

Pinaatissa on myös melko runsaasti nitraattia. Nitraatit muuttuvat suun bakteerien vaikutuksesta nitriiteiksi, jotka edelleen kehossa metaboloituvat typpioksidiksi. Typpioksidi puolestaan on tärkeä signaalimolekyyli, joka esimerkiksi laajentaa verisuonia sekä vaikuttaa lihassupistukseen sekä kehon energiavoimalaitoksien mitokondrioiden toimintaan.

Nitraattipitoisten kasvisten nauttiminen saattaa parantaa hienoisesti kestävyyssuorituskykyä (1). Toisaalta nitraattipitoisia kasviksia ei tulisi nauttia erittäin runsaasti päivästä toiseen, joten niin pinaatin kuin myös esimerkiksi nitraattipitoisen punajuuren syömisessä on hyvä pitää kohtuus.

Pinaatti on moniin muihin tummanvihreisiin lehtivihanneksiin verrattuna maultaan melko mieto, joten se sopii monenlaisiin ruokiin. Useimmat pinaatin sisältämät tärkeät ravintoaineet kestävät myös hyvin kuumennusta sekä pakastusta. Esimerkiksi pakastepinaatti on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen vaihtoehto päivittäisten vihreiden kasvisten saannin varmistamiseksi.

Lähes ainoa itse säännöllisesti nauttima nopeasti valmistuva einesruoka onkin valmis pakastepinaattikeitto, johon vielä lisään pussillisen pakastepinaattia tuomaan lisää ravintoarvoa.

Plussat ja miinukset

+

  • erittäin ravintorikas tummanvihreä lehtivihannes
  • saatavilla ympäri vuoden
  • sopii monenlaisiin ruokiin
  • nitraatti saattaa buustata kestävyyssuorituskykyä.

  • oksaalihappo sitoo kalsiumia.

 

Teksti Kaisa Sali Kuvat Shutterstock

 IOC Consensus statement: dietary supplements and the high performance athlete. Maughan et al. BJSM & IJSNEM 2018.

Juttu julkaistu Juoksijassa 4/2019.