Rooibos – Juoksijan iltajuoma

Lukulistalle
ClosePlease login

Kenialaiset huippujuoksijat juovat enemmän teetä ja teen kaltaisia juomia kuin vettä, kertoo aihetta selvittänyt tutkimus. Rooibos puolestaan on Afrikassa suositumpi kuin yksikään varsinainen teelaatu. Rooibos sopii loistavasti myös länsimaisen juoksijan mukiin, sillä rooiboksella on monia terveyteen liittyviä vaikutuksia.

Juomaa ei uuteta teepensaasta, vaan hernekasveihin kuuluvasta rooibos-punapensaasta. Niitä kasvaa lähinnä Etelä-Afrikassa, missä rooibosta on juotu satoja vuosia.

Juoman tunnistaa punertavasta väristä ja makeahkosta hieman pähkinäisestä mausta. Rooibosta myydään sekä pelkästään että esimerkiksi vaniljalla tai karamellilla maustettuna. Toisin kuin varsinaiset teet, rooibos ei sisällä lainkaan tanniineja. Siksi juomasta ei tule kitkerää, vaikka se seisoisi pitkänkin ajan. Haudutetun pannullisen jämä maistuukin vaikkapa jääkaappikylmänä aamujuomana!

Rooiboksen terveysvaikutuksia on tutkittu melko runsaasti, mutta valitettavasti pääosin solu- ja eläinkokeilla. Rooiboksen on havaittu sisältävän paljon erilaisia polyfenoleja, joista erityisimpiä ovat dihydrokalkonit, aspalathiini ja nothifagini. Polyfenoleilla on tunnetusti muun muassa korkea antioksidatiivinen aktiivisuus.

Rooiboksen on arveltu auttavan muun muassa erilaisten tulehdustilojen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Urheilijalle säännöllisiä rooibos-kulauksia puoltavat juuri teen mahdolliset tulehdukselta suojaavat ominaisuudet. Rooibos sisältää myös kivennäisaineita, mutta painijoilla tehdyssä tutkimuksessa juoma ei silti ollut nestetasapainon ylläpidossa vettä kummempaa.

Päivittäinen teen juominen on ehdottomasti suositeltavaa. Terveyden kannalta hyödyllisintä lienee monipuolisuus: nauti erilaisia teelaatuja ja myös rooibosta. Punapensasjuomassa ei ole kofeiinia, joten se sopii nautittavaksi myös juuri ennen unia. Varsinaisen teen kofeiinipitoisuudet vaihtelevat roimasti laadun ja kasvatusalueen mukaan. Toisin kuin yleisesti luullaan, myös vihreässä teessä on kofeiinia sen verran, että juoma sopii paremmin aamuun kuin iltaan.

Plussat ja miinukset

+

  • Monipuolisesti hyödyllisiä yhdisteitä kuten polyfenoleja.
  • Hyvä maku tukee riittävää nesteensaantia.

  • Rooibos maistuu monelle myös makeutettuna, mikä voi lisätä sokerinsaantia.

 

Teksti Kaisa Sali Kuva Shutterstock

Lähteet 

1. Onywera VO, Kiplamai FK, Boit MK, Pitsiladis YP. Food and macronutrient intake of elite Kenyan distance runners. Int J Sports Nutr Exerc Metab. 2004 14(6):709-19.
2. McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity of South African herbal teas: rooibos (Aspalathus linearis) and honeybush (Cyclopia intermedia). Phytother Res. 2007 21(1):1-16.
3. Ku SK, Kwak S, Kim Y, Bae JS. Aspalathin and Nothofagin from Rooibos (Aspalathus linearis) inhibits high glucose-induced inflammation in vitro and in vivo. Inflammation 2015 38(1):445-55.
4. Lee W, Bae JS. Anti-inflammatory Effects of Aspalathin and Nothofagin from Rooibos (Aspalathus linearis) In Vitro and In Vivo. Inflammation. 2015 38(4):1502-16.
5. Utter AC, Quyndry JC, Emerenziani GB, Valiente JS. Effects of rooibos tea, bottled water, and a carbohydrate beverage on blood and urinary measures of hydration after acute dehydration. Res Sports Med. 2010 18(2):85-96.

Juttu julkaistu Juoksijassa 2/2017.