Tumma suklaa sopii urheilijalle

Lukulistalle
ClosePlease login

Suomalainen syö keskimäärin lähes 20 grammaa suklaata päivittäin. Olennaista on, miten suklaansa valitsee. Vähänlaisesti kaakaota ja runsaasti sokeria sisältävien konvehtien sekä maitosuklaan nassuttaminen kannattaa rajoittaa joulupyhiin. Tummaa suklaata voit kuitenkin syödä vaikka vuoden jokaisena päivänä.

Kaakao on yksi parhaista polyfenolien lähteistä. Esimerkiksi antioksidatiiviset polyfenolit voivat auttaa juoksijaa, sillä ne suojaavat soluja liialliselta hapettumiselta ja siten tukevat vastustuskykyä sekä lihasten palautumista rasituksesta.

Tutkimukset ovat vahvistaneet, että tumma suklaa vaikuttaa positiivisesti sydän- ja verisuoniterveyteen. Nykytiedon valossa saamme kiittää tästä suklaan sisältämien prosyanidien, katekiinien ja teobromiinin yhteisvaikutuksia ja ehkä myös suklaan hyödyllisiä vaikutuksia suolistomikrobistoomme. Mikäli suklaa tukee verisuonten toimintaa, juoksija voi saada apua jopa suorituskykyynsä.

Suklaan on lisäksi ajateltu tukevan mielen hyvinvointia, mikä saattaa toki johtua pelkästä suklaan nautinnollisesta mausta. Toisaalta suklaa sisältää runsaasti tryptofaani-aminohappoa, joka toimii mielihyvähormoni serotoniinin rakennusaineena.

Suklaa tulee valita oikein. Esimerkiksi kaksi ruokalusikallista sokeroimatonta kaakaojauhetta sisältää antioksidantteja yhtä paljon kuin reilu kaksi desiä mustikoita. Samalla kertyy 3 grammaa kuituja ja kuudesosa päivän magnesiumin tarpeesta. Annos tuo maltilliset 40 kcal energiaa ja 2 grammaa rasvaa.

Kaakaojauhetta on kätevä lisätä esimerkiksi palautusjuomaan tai jopa aamupuuroon. Makeutta saat esimerkiksi banaanista tai pienestä määrästä hunajaa.

Urheilijan päivittäiseen ruokavalioon sopii tumma suklaa, jossa on vähintään 70 prosenttia kaakaota, mieluusti enemmänkin. Tumma suklaa saattaa aluksi maistua hieman kitkerältä, mutta sen makuun tottuu. Moni suklaafani kokee, että juuri tumma suklaa tuo parhaiten esiin kaakaon nautinnon.

Mikäli haluat hifistellä, osta myös raakakaakaojauhetta tai -rouhetta eli nibsejä. Niitä ei ole kuumennettu yli 45 asteen, minkä ansiosta niissä on vielä enemmän ravintoaineita kuin tavallisessa tummassa suklaassa.

Vaikka oikein valittu suklaa on terveydelle eduksi, älä syö tummaakaan herkkua kuin leipää. Sopiva annos laadukasta suklaata päivässä on energiankulutuksesta riippuen 20–50 grammaa. Mikäli tiedät, että palanenkin suklaata herättää hallitsemattoman himon, osta suklaa pieninä patukoina ja jätä isot levyt kauppaan.

+

  • Paljon erilaisia terveyttä tukevia yhdisteitä.
  • Maistuu hyvältä ja tuo nautintoa arkipäivään

  • Sisältää yleensä paljon energiaa ja rasvaa sekä mahdollisesti myös sokeria.
  • Tumman suklaan tai raakasuklaan maku saattaa vaatia totuttelua.
  • Suklaata syö helposti liikaa.

 

Teksti Kaisa Sali Kuva Shutterstock

Juttu julkaistu Juoksijassa 10/2015.