5 vinkkiä kevyempiin jalkoihin

Lukulistalle
ClosePlease login

Kankeat jalat vaivaavat joskus ahkeraa harjoittelijaa. Myös muun elämän rasitukset ja vuorokaudenaika voivat vaikuttaa jalkojen vireeseen. Muutamilla vinkeillä voit yrittää parantaa tunnetta jaloissa.

1

JALAT YLÖS

Pötkötä hetki ja nosta jalat kohti kattoa. Nollaa samalla myös ajatuksiasi. Voit myös itse hieman ravistella ja hieroa jalkoja kevyesti. Tunne jaloissa voi keventyä huomattavasti. Kokeile rohkeasti omia keinojasi. Kevyt joogamainen harjoitus voi myös helpottaa ennen lenkille lähtöä.

2

VAUHTI JA ASKELRYTMI

Raskaat jalat voivat johtua myös liian kovasta vauhdista. Tarkista menetkö omaan tasoosi ja harjoituksen tavoitteeseen nähden liian kovaa? Askeleen tiheämpi rytmittäminen voi myös keventää tunnetta. Tarkastele myös, onko kyseinen harjoitus juuri siihen ajankohtaan sopiva, vai tarvitsisitko vielä palautumisaikaa tai kevyempää aktiviteettia?

3

ÄLÄ YLIPUKEUDU

Liian raskas vaatetus vaikuttaa olon keveyteen. Hieman viileäkin tunne ennen lenkkiä voi hävitä jo ensimmäisen kilometrin aikana, joten itselle sopivaa vaatetusta kannattaa kokeilla rohkeasti. Helteellä voit kaataa juomapullosta vettä myös kropalle tai kipaista järvessä. Muista kesällä myös päähine!

4

RAVINTO JA NESTEYTYS

Huono valmistautuminen ravinnon ja nesteytyksen osalta vaikuttaa myös tunteeseen. Jos jalat tuntuvat raskaalta, kannattaa miettiä, miten kyseiselle lenkille valmistautui ja ottaa opiksi seuraavia kertoja ajatellen. Itsellesi sopiva välipala noin tuntia ennen treeniä on myös hyvä muistaa.  

5

VAIHTELE KENKIÄ

Joskus raskas tunne voi johtua myös esimerkiksi liian jäykästä tai raskaasta kenkämallista. Etenkin reippaammille lenkeille kannattaa valita peruskengän sijaan kevyempi ja rullaavampi malli. Myös sukalla on merkitystä. Paksu sukka on tukala, ja joillakin erilaiset kompressiosukat tai säärystimet voivat myös aiheuttaa turhankin ahdasta tunnetta.

Vinkit antoi juoksurinkivalmentaja VENLA PAUNONEN KUVAT ARI J. HYYTIÄINEN

Juoksija 5/2023

 

Vastaa