5 vinkkiä parempiin juoksutuloksiin

Lukulistalle

Juoksua on pidetty lajina, jossa ulkopuoliset tekijät eivät juurikaan vaikuta tuloksiin. Hyvä näin, vain harjoittelu ja oma kunto ratkaisevat. Mutta jotain pientä apua on löydettävissä.

 

1

Uusi kenkäteknologia

Vieterikengiksikin kutsutut uudet hiilikuitumallit parantavat ilmeisen todistettavasti juoksuvauhtia ja taloudellisuutta. Kuntojuoksijoille hyöty on kuitenkin pienempi kuin riittävän kovalla vauhdilla juokseville. 

2

Kofeiinista kestävyyttä

Jos ravinto on energian kannalta riittävällä tasolla, ylimääräistä tulosparannusta ruoka tai mikään lisäravinne eivät anna, paria poikkeusta lukuunottamatta.

Kofeiinista on hyötyä pitkässä suorituksessa. Punajuuresta on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Sen sisältämä nitraatti laajentaa verisuonia ja edistää näin hapenkuljetusta.

Beta-alaniini -aminohappo puskuroi maitohapon muodostumista anaerobisissa 1–5 minuutin suorituksissa.

Kreatiinista on hyötyä lyhytkestoisissa suorituksissa, mutta kestävyysurheilijalle siitä ei ole apua.

3

Kovemmat kirittävät sinua

Kilpaile itseäsi parempien juoksijoiden kanssa. Sopivan tasoinen kiriapu edellä kirittää sinua ja parantaa omaa juoksuvauhtiasi, kun yrität roikkua heidän perässään.

4

Ennätysreitti ja iltakilpailu

Valitse kilpailu, jonka reitin tiedetään olevan nopea. Puskaradiotieto ja kilpailutulosten analysointi on tällaisen kilpailun löytämisessä kullanarvoista.

Ratakisoissa etsi myöhäisiä iltastartteja, jolloin sää on viilennyt ja varsinkin tyyntynyt. Usein ratakisat juostaan keskipäivän tuulissa ja paahteessa.

5

Peesi

Juoksu tuulensuojassa muiden juoksijoiden selän takana antaa selvän hyödyn. Ole kuitenkin reilu kilpakumppaneitasi kohtaan ja tee vetohommia vuorollasi myös itse.

TEKSTI ARI PAUNONEN KUVA SHUTTERSTOCK

Juoksija 6/2022

Vastaa