Covid-19 muuttaa juoksutapahtumia – se voi saada aikaan myönteistäkin kehitystä

Helsinki City Running Day
Lukulistalle

Jo toinen koronakesä on alkamassa. Juoksutapahtumille se aiheuttaa taas muutoksia ja vaatii järjestäjiltä kekseliäisyyttä.

Huojentavana tietona on heti alkuun todettava, että viime kesän ja talven urheilutapahtumien perusteella koronavirustauti Covid-19 kiertelee eri paikoissa kuin yksilölajien urheilussa. Mitään isoa tai edes pienempää tartuntarypästä ei ole tainnut ilmaantua näissä tapahtumissa.

Kevään suurin tapahtuma Helsinki City Running Day siirtyi jo hyvissä ajoin toukokuun alusta lokakuun 2. päivälle, aivan kuten viime vuonnakin.

Hyvää harjoitusta syksylle on osallistua HCRD:n uutuuteen, virtuaaliseen juoksuun. Tämä kisamalli saattaa olla tulevaisuudessa hyvä lisä perinteisten tapahtumien rinnalle. Virtuaalitekniikka kehittyy, ja ihmiset saattavat omaksua uusia matkustus- ja kokoontumistapoja.

Kevään kisoja on toistaiseksi peruttu tai siirretty myöhäisemmäksi systemaattisesti. Maantiejuoksun SM-kisat pidettiin huhtikuussa pienimuotoisena (raportti s. 66), ja maastomestaruuksista juostaan 9. toukokuuta Joensuun Laulurinteen alueella, jossa ei tarvitse ahtautua pienelle alueelle.

–Kisa-alue on suljettu yleisöltä, paikalle pääsevät vain juoksijat, toimitsijat ja rajattu määrä seurojen valmentajia, kertoo Joensuun Katajan toiminnanjohtaja Tuomo Lehtinen.

Urheilijoiden osallistumisen varmistus tapahtuu sähköisesti. Ennen starttia ei ole kokoontumista, vaan urheilijat siirtyvät lähtöpaikalle suoraan ajanottomattojen yli. Urheilijat eivät myöskään oleskele alueella ennen tai jälkeen kisan. 12 startin kisassa lähtöjen välejä on harvennettu normaalista noin 10 minuutilla.

–Ainakin arvokisoissa käytettävä osallistumisen varmistus muuttuu tulevaisuudessa muutenkin sähköiseksi, Lehtinen arvioi kehitystä.

SM-maastojen oheislajille, nuorten Flying Finns -maastoille viranomaiset eivät antaneet lupaa, sillä kisalla ei ole SM-statusta. Aikuisurheilijat kisailevat sen sijaan maastomestaruuksista omassa tapahtumassaan 15.5. Vihdin Nummelassa.

Forssassa uutta hygieniateknologiaa

Ensimmäinen suurempi tapahtuma on näillä näkymin Forssa Suvi-Ilta 19. kesäkuuta. Järjestäjät ovat tehnet kaupungin terveysasiantuntijoiden kanssa hakemuksen, jolla lupa pitäisi 30-vuotisjuhlajuoksuun irrota.

–Kaikki tutut turvallisuuskeinot ovat Forssassakin käytössä. Erikoisuutemme on Nanoksi Finlandin suomalainen innovaatio. Fotonit valokatalyysipinnoite huolehtii jatkuvasta hygieniasta tuhoten viruksia ja bakteereita pinnoilta. Käsittelemme tällä pinnoitteella kaikki kriittiset paikat, muun muassa huoltopöydät ja bajamajat, kertoo tapahtuman vetäjä Harri Merta.

HCRD toiveikas syksyn suhteen

Etäisyyksien pitäminen, käsihygienia, kasvomaskit ja ihmisruuhkien välttäminen on jo arkipäivää kaikille ihmisille. Nämä toimet tulivat tutuiksi jo viime syksynä HCRD:ssa, kun Helsingissä järjestettiin viime vuoden suurin länsieurooppalainen massajuoksu.

–Nyt ihmiset ovat jo tottuneet rajoituksiin. Viime syksynä oli vielä epäilyksiä esimerkiksi kasvomaskien käytöstä, tapahtuman johtaja Harri Hänninen kertoo. HCRD on ensi syksyä varten kuulolla. Tämän hetken tiedon mukaan koronaepidemia helpottuu asteittain kesän myötä.

–Olemme tehneet exit-suunnitelman. Tilanteen kehittyessä paremmaksi lievennämme asteittain turvallisuustoimia. Teemme kaiken kuitenkin ensisijaisesti terveyden ehdoilla, mitään riskiä ei oteta, Hänninen toteaa.

HCRD käytti jo viime vuonna uutta digiteknologiaa, joka valvoi kisatoimiston rajattua ihmismäärää.

Lokakuussa Helsingin kaduilla kirmaistaan kuusi kilpailua: minimaraton, 5 km, puolimaraton, maraton, double (maraton ja puolikas) sekä maratonviesti.

Turussa juostaan kaksi päivää

Suunnistuksen Jukolan viesti Rovaniemellä siirtyi kesäkuulta elokuulle. Yleisurheilun kansainväliset Paavo Nurmi Gamesit järjestetään 7.–8. kesäkuuta, tarvittaessa jopa ilman yleisöä. Kisat ovat tärkeä näyttöpaikka yleisurheilijoille kohti Tokion olympialaisia.

Turun Paavo Nurmi maratonin elokuinen ajankohta oli ainakin viime vuonna koronan kannalta edullinen. Tapahtuma on jälleen kaksipäiväinen, 20.–21. elokuuta, millä varmistetaan turvallinen osallistuminen. Perjantaina ohjelmassa ovat 5 ja 10 km, lauantaina lasten minimaraton, maraton ja puolimaraton.

–Juoksijat voivat noutaa osallistujanumeroitaan jo pitkin viikkoa Intersport Hansasta, juoksupäivinä kisatoimisto on perinteiseen tapaan Kaupunginteatterilla. Varustesäilytys on avaralla Paavo Nurmen stadionilla. Juoksun jälkeiset huoltotilat ovat käytössä sen hetkisen koronatilanteen mukaan, kertoo tapahtuman tuottaja Kari Ahonen.

Tänä vuonna perinteinen kisapaita ei enää kuulu automaattisesti osallistujapakettiin, vaan sen voi tilata erikseen. Juoksija voi siten tehdä itse ekologisen päätöksen

 

Teksti Ari Paunonen Kuva Vesa-Matti Väärä

 

Vastaa