Helsinki City Trail oli venäläissuunnistajien näytös

Helsinki City Trail Artem Popov
Lukulistalle
ClosePlease login

Suunnistajien juoksukunto ja haastavan juoksupinnan hallinta näkyi tuloslistojen kärjessä eilisellä Helsinki City Traililla. Jos maastossa oli haastava ja helpommin juostava polku, reittimestari oli päätynyt usein teknisempään vaihtoehtoon.

Mauri-myrsky toi Helsinkiin vain tuulta, aamuvarhaisen sateen sekä kisapäivälle muutaman kuuron. Reitin pinta olikin varsin nopea ja paluumatkalla paikoitellen jopa kuiva. 24, 14 ja kuudelle kilometrille osallistui yhteensä 450 juoksijaa.

Venäläissuunnistajat veivät ylivoimaisesti pisimmän matkan kärkisijat. Andrei Hramov (Hiisirasti) ja viime vuoden voittaja Artem Popov (MS Parma) menivät omia menojaan alusta alkaen ja repivät tasaisesti eroa suomalaisiin. Kaksikko taivalsi yhdessä puolimatkaan, minkä jälkeen Hramov kypsytti Popovin nopeilla spurteilla.

Hramovin aika 1.36.26 alittaa Popovin viimevuotisen, käytännössä samalla reitillä juostun Helsinki City Trail -voittoajan lähes kahdella minuutilla. Myös Popov paransi viimevuotista aikaansa miltei puolellatoista minuutilla.

– Maasto oli yllättävän vaihtelevaa, vaikka juostaan kaupungin keskustassa, Hramov sanoi kisajärjestäjän haastattelussa.

– Ei helppoa, mutta sopivaa suunnistajalle.

Miesten 24 kilometrin kolmanneksi juoksi Henri Ansio, joka jäi voittajasta peräti kahdeksan ja puoli minuuttia. Ansio taivalsi ensimmäiset 15 kilometriä yhdessä Eetu Nordmanin kanssa, mutta juoksi tähän lopulta reilun puolen minuutin eron. Kysyin Ansion tunnelmat kisan jälkeen.

– Ihan odotetusti tuntui hankalalta. Sadan kilometrin MM-kisat painoivat vielä.

Myös Nordman tunsi vielä edellisen koitoksen kehossaan. Hän juoksi kolme viikkoa sitten sadan kilometrin CCC-vuorikisan.

Maria Söderström uusi Helsinki City Trail -voittonsa

Naisten 24 kilometrin palkintopallille nousivat samat juoksijat ja samassa järjestyksessä kuin vuosi sitten. Voiton vei Maria Söderström ennen Jasmina Gled-Schreveniä ja Reetta Peltosta. Söderström juoksi yksin seitsemästä kilometristä alkaen. Kolmikko paineli matkan alle 2.10:een.

Juoksutaustaiselle ja triathlonissakin kisaavalle Söderströmille polkujuoksu on kesäkauden ulkopuolinen harrastus. Edellisen kerran hän kisaili poluilla toukokuussa Bodom Traililla.

Myös 14 kilometriä sujui venäläissuunnistajien komennossa. Miesten ykkönen oli Hiisirastia edustava Dimitri Nakonetšni ennen järjestävän seuran Samba Trail Running Clubin Miikka-Pekka Rautiaista. Ultrilla meritoitunut Juuso Simpanen jäi tällä kerralla kärkikolmikon ulkopuolelle. Naisista voiton vei Anastasia Rudnaja (MS Parma).

Helsinki City Trailin lähtö ja maali olivat tunnelmallisella Eläintarhan kentällä. Keskuspuiston polkuja kiertelevä reitti kävi Juoksijan toimituksen lähellä, joten maasto oli tuttua. Alueella on paikoitellen todella paljon polkuja ja -risteyksiä, minkä järjestäjät huomioivat tarkalla reittimerkinnällä.

Ulkoiluteiden risteyksistä juoksijat kuulivat osan jo ennakkoon, sillä reittiohjaajien kannustuskellot kuuluivat metsään. Kalinasta oli hyvä arvioida myös etäisyyttä edellä ja takana etenevään juoksijaan.