5 vinkkiä juoksijan pyörälenkeille

Lukulistalle
ClosePlease login

Pyöräily on mukava kesälaji ja oivaa lisäharjoittelua juoksijalle. Se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistöä tehokkaasti, joten pyörän päällä sinusta tulee entistä kestävämpi.

Rasitusvammojen kiusatessa pyöräily on tehokas korvaava harjoitusmuoto. Runsas pyöräily voi heikentää hetkellisesti juoksuvirettä, mutta hyvä ajoasento, oikeat välineet ja juoksuverryttelyt pyörälenkkien ohessa auttavat tässä asiassa.

1 Pyöritä, älä polje!

Tiheä pyöritysnopeus eli kadenssi helpottaa ajamista ja antaa jaloille parempaa harjoitusta. Vältä raskasta vääntämistä suurilla vaihteilla. Pyöritä jopa 80–100 kierrosta minuutissa, välillä jopa tiheämmin.

2 Etsi oikea ajoasento

Oikeaan ajoasentoon vaikuttavat pyörän rungon koko sekä satulan ja ohjaustangon korkeus ja ohjainkannattimen pituus ja kulma. Kysy hyvän ajoasennon säätämiseen ammattilaisen apua.

3 Oikeanlaiset varusteet

Lukkopolkimet ja -kengät auttavat pyörittämistä ja tuovat myös takareidet töihin. Siitä on hyötyä juoksijalle.

Muita tärkeitä varusteita ovat kypärä, pyöräilyhousut, oikea ajoasu sekä käsineet. Ne lisäävät pyöräilyn nautittavuutta ja turvallisuutta.

4 Säilytä juoksutuntuma

Pyörälenkin ohessa voit tehdä pienen juoksulenkin. Myös esimerkiksi hyppelyt ja koordinaatioliikkeet auttavat pitämään yllä jalkojen juoksuvirettä. Juoksijan kannattaa tehdä myös lonkan koukistajien venyttelyä, sillä pyöräily vie lantion helposti tukkoon.

5 Huoltava harjoittelu tärkeää

Älä säikähdä, jos pyöräily aiheuttaa jumia. Juoksuvire palautuu parin viikon juoksuun keskittymisen jälkeen. Muista hyvät juoksu- ja lihaskuntoharjoitteet pyöräilyn ohessa.

Teksti Ari Paunonen
Kuva Shutterstock

Artikkeli on julkaistu Juoksijassa 5/2016