5 vinkkiä juoksua ylläpitävään talviharjoitteluun

Lukulistalle

1 YHDISTÄ LAJEJA

Hyödynnä talvi ja yhdistä juoksuharjoitteluun myös hiihtoa tai muita talvilajeja. Pitkän peruskestävyysharjoituksen voi toteuttaa esimerkiksi hiihtämällä 70 % ja juoksemalla 30 % harjoituksen kestosta. Toisaalta voit myös hiihtää koko lenkin, mutta tehdä loppuun noin 10 minuutin loppuverryttelyn juosten, jolloin jalkoihin jää parempi juoksutuntuma hiihdon jäljiltä.  

2 ETSI SOPIVAT REITIT

Suosi huollettuja reittejä reippaammilla lenkeillä ja kokeile vaikkapa talvipolkujuoksua metsässä (lue lisää s. 38-39). Talven lumiset maastot voi kääntää uudeksi mahdollisuudeksi juosta myös asfalttiteillä lumen pehmentäessä alustaa, jos normaalisti välttelet asfaltilla juoksua. 

3 LAJINOMAISET KUNTOPIIRIT

Pidä juoksulle lajinomaista voimaa yllä kuntopiirillä, johon voit yhdistää juoksunomaisia liikkeitä tai esimerkiksi koordinaatioharjoitteita ja lyhyitä juoksuspurtteja. Juoksijan somesta ja osoitteesta juoksija.fi/treenivideot löydät paljon vinkkejä kotona toteutettaviin, juoksua palveleviin lihaskuntoliikkeisiin.

4 HYÖDYNNÄ JUOKSUMATTO

Juoksumatolla juokseminen koetaan usein tylsäksi, mutta siihen liittyy paljon hyvää. Voit esimerkiksi jättää tasaisesta juoksuvauhdista huolehtimisen maton vastuulle. Tämä on suuri etu, jos juoksuharjoitus on tarkoitus tehdä tietyllä vauhtialueella. Juoksumatolla voi keskittyä myös loistavasti juoksutekniikkaan ja sen kehittämiseen. Talvijuoksuvarusteet voi vaihtaa kevyempään vaatetukseen ja liukasta alustaakaan ei tarvitse miettiä. 

5 NÄE KOKONAISUUS

Vaikka talvella juoksukilometrit olisivatkin muita vuodenaikoja matalammat, ei se välttämättä tarkoita kunnon heikkenemistä tai kesän juoksutavoitteiden hautaamista. Jos hyödynnät muita liikuntamuotoja ja saat pidettyä juoksutuntumaa yllä säännöllisesti, ei talvi tee välttämättä ollenkaan huonoa juoksukuntosi kehitykselle. Tarkastele harjoituskauttasi kokonaisuutena, niin huomaat, sinulla on mahdollisuus keskittyä jälleen paremmin juoksuun iso osa vuodesta.

 

TEKSTI VENLA PAUNONEN KUVAT ARI J. HYYTIÄINEN

Juoksija 1/2022

Vastaa