Tutkittua: Hapenottokyky kehittyy nopeasti, mutta tasaantuu pian

Lukulistalle

Hapenottokyvyn harjoitettavuus on tärkeä kestävyysjuoksijan potentiaalia määrittävä tekijä, ja sen tiimoilta ilmestyy yhä edelleen uutta tutkimustietoa.

Kuinka nuoren juoksijan kunto kehittyy uran alkuvuosina eri ominaisuuksien kautta? Puolalaiset tutkijat testasivat 35 kestävyysmatkoille erikoistuvaa nuorta kuudesti kahden vuoden ajanjaksolla. Nuoret olivat seurannan alussa 16-vuotiaita ja harrastaneet yleisurheilua viisi vuotta.

Ensimmäisen juoksuharjoitteluun painottuvan vuoden aikana sekä tyttöjen että poikien hapenottokyky VO2max nousi selvästi talven mittauskerrasta kisakauden jälkeiseen mittaukseen: 54,6:sta 58,7 ml/min/kg tytöillä ja 63,8:sta 67,7 ml/min/kg pojilla. Toisena vuonna hapenottokyky ei enää noussut, mutta juoksun taloudellisuus sekä anaerobinen kynnys paranivat molemmilla sukupuolilla. Harjoittelu oli sekä määrällisesti että tehollisesti samankaltaista molempina vuosina.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja