Hiihdä itsesi juoksukuntoon

Hiihdä
Lukulistalle

Liukkaat talviolosuhteet ovat juoksijalle haaste. Maamme laajat latuverkostot ovat kuitenkin oiva mahdollisuus kehittyä juoksijana, sillä hiihtäen pystyt kehittämään kestävyysominaisuuksiasi määrällisesti enemmän kuin juosten. 

Edellisessä Juoksija-lehdessä (7/2022) kerrottiin kattavasti rasitusvammojen ehkäisystä. Yhtenä keinona mainittiin korvaava harjoittelu, jonka toteutukseen hiihto sopii mainiosti. Hiihto kuormittaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä tehokkaasti, ja erityisesti perinteinen hiihtotapa saa veren virtaamaan pitkälti samoissa lihaksissa, joita myös juostessa käytetään. Juoksun kaltaista iskutusta ei kuitenkaan synny, minkä johdosta luut, jänteet ja nivelet kuormittuvat hiihtäessä huomattavasti vähemmän.

Hiihto auttaa juoksijaa nostamaan kokonaisharjoitusmääräänsä.

Talviaikaan monet juoksijoiden suosimat korvaavat harjoitusmuodot, kuten pyöräily ja vesijuoksu, rajoittuvat sisätiloihin. Hiihdon etuna näihin harjoitusmuotoihin verrattuna onkin se, että harjoituksissa voi nauttia ulkoilmasta. Erityisesti liukkaimmilla juoksukeleillä hiihto voi olla järkevä valinta myös juoksulenkin tilalle, sillä alustan huono pito voi lisätä sekä lihasten kuormittumista että rasitus- ja tapaturmavammojen riskiä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa