Juoksutapahtumat Ruotsissa – bongaa lähimaiden juoksutapahtumien helmet

Kuva Fjällmaraton
Lukulistalle
ClosePlease login

Ruotsissa juokseminen on paljon muutakin kuin Tukholman maraton!

Tosin kesäkuun ensimmäisen viikonlopun Tukholmakin on suomalaiselle juoksun ystävälle elämys paitsi upean kaupunkimaratonin myös sen ympärille rakentuneen suomalaisen Tukholman maraton -kulttuurin puolesta.

Miltä tuntuu matkustaa Tukholmaan, kun laiva on täynnä juoksijoita?

Vuonna 2022 mukana oli yli viisisataa suomalaista, mutta se on vähän koronaa edeltäviin lukuihin verrattuna: 2019 mukaan oli ilmoittautunut 1200 ja vuonna 2018 lähes 1600 suomalaista. Joten laitetaan Tukholman maraton kuitenkin suosituslistalle:

Tukholman maraton

Juoksutapahtumat Ruotsissa
Kuva Marathongruppen / Stockholm marathon

 

Ruotsin juoksutapahtumien suositukset valitsi Mårten Boström, joka juuri vastaushetkellä olisi ehkä mieluummin hehkuttanut Patagonian alueen polkujuoksureittejä, joita hän oli kiertelemässä. Tässä tulevat Boströmin valinnat:

Vertical K

Juoksutapahtumat Ruotsissa
Kuva Fjällmaraton

Boströmin kommentti: ”Vertikalen Åren tunturimaratonviikon yhteydessä on ehdottomasti yksi kokemisen arvoinen kisa. Kisa lähtee Åren torilta ja maali sijaitsee 1000 m ylempänä Åreskutanin huipulla. Tällaista nousua et pääse kotimaassa kokemaan.”

Tunturimaratonviikko (Fjällmaratonveckan) alkaa lasten kilpailulla lauantaina 29.7. Sunnuntaina ovat valittavina 27 km ja 12 km reitit, tiistaina kisataan Vertical K -ylämäki, torstaina starttaavat 100 km ja 8 km matkat. Viikon päättää lauantaina 5.8. 12 km Ottosjö (sama reitti kuin edellisenä sunnuntaina) ja 45 km tunturimaraton.

Lidingöloppet

Juoksutapahtumat Ruotsissa

  • 22.–24.9.2023
  • päämatka 30 km 23.9., muina päivinä lyhyempiä matkoja ja viestejä
  • lidingoloppet.se

”Lidingöloppet, jossa juostaan 30 km aivan pääkaupungin kyljessä upeilla kumpuilevilla poluilla, tulisi jokaisen suomalaisen juoksijan kokea. Harva uskoo että niin läheltä suurkaupunkia löytyy niin hienoja juoksureittejä.

Bonuksena vielä: ”Lidingöloppetin voi juosta valko-sinisen laivan risteilypysähdyksen aikana.”

Trosa stadslopp

”Ruotsissa on edelleen perinteisiä pikkukaupunkien maantiejuoksuja, joissa kierretään idyllisiä kylänraitteja. Esimerkkinä mainittakoon keskikesän Trosa stadslopp, jossa tuntuu että koko kylän väki on joko järjestämässä tai reitin varrella kannustamassa.

Tunnelma on kesäiltana katossa!”

Kullamannen by UTMB

”Kullamannen by UTMB on Suomea lähin kisa, jossa voi kerätä polkujuoksun megatapahtuma Ultra Trail du Mont Blancin arvontaan tarvittavia kiviä.

Yhdensuuntaisessa pitkässä kisassa juostaan eteläisen Ruotsin länsirannikkoa kivuten muutaman kerran Kullabergenin niemen ylitse. Marraskuinen tapahtuma-ajankohta tuo oman mausteensa kisaan.”

Boströmin suositusten jälkeen mainittakoon vielä bonuksena valinta Pohjois-Ruotsista:

Boden Fortress

Maantietä ja polkuja yhdistävällä reitillä kiivetään Bodenin kaupunkia ympäröiville linnoitusmäille. Massiiviset bunkkerilinnoitukset on rakennettu ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjän hyökkäyksen pelossa. Yksi bunkkerimäki on avoinna museona.

Juoksun reitti laskeutuu välillä kaupunkiin noustakseen jälleen seuraavalle mäelle, joilta aukeavat kauniit näköalat Pohjois-Ruotsin järvi- ja metsämaisemiin.

Lue myös:

Juoksutapahtumat Norjassa – bongaa lähimaiden juoksutapahtumien helmet

Teksti Outi Hytönen

 

Vastaa