Garmin Forerunner 255 – opastava maksukello

Lukulistalle
ClosePlease login

Garmin Forerunner 255 tarjoaa paljon ollakseen valmistajansa keskihintainen urheilukello.

Garmin Forerunner 255:n perusversion lisäksi mallistossa on pienempään ranteeseen sopiva 255S, jonka runko on halkaisijaltaan 41-millinen. Molemmista on lisäksi olemassa Music-versio. Niissä kellon sisäiseen muistiin voi tallentaa n. 500 musiikkikappaletta. Kello tukee myös Spotifyn maksullisen version käyttöä. Värivalikoimakin on laaja, joten vaihtoehtoja riittää. Kokeilemamme Forerunner 255 Music on ulkoasultaan asiallinen laite, joka istuu ranteeseen mukavasti.

Garmin Forerunner 255 aamuraportti
Garmin Forerunner 255:n aamuraportti kannustaa käyttäjää uuteen päivään.

HARJOITTELUOMINAISUUDET ovat kattavat. Eri urheilulajien treenimoodeja löytyy rutkasti ja halutessaan myös uusia voi luoda itse. Tietokenttiä voi mukauttaa näppärästi. FR 255:ssä on Garminin kalliimmistakin malleista löytyvä aamuraportti. Se antaa yleisarvion harjoittelun tilasta, palautumisesta, sykevaihteluista, kertoo sään sekä ehdottaa päivän harjoitusta. Raportti päättyy kannustavaan tsemppaukseen. Se ei ihan joka kerta aamutokkurassa osu maaliinsa, mutta ajatus on kuitenkin kaunis.

Harjoittelun tilaa voi syynätä kellosta tarkemminkin ”välitön kuormitus” -valikosta. Erilaisten kuvaajien avulla käyttäjälle havainnollistetaan harjoittelun edistymistä. ”Kuormituksen kohdistus” -toiminnossa FR 255 puolestaan antaa vihjeitä siitä, millä sykealueilla harjoittelua olisi syytä lisätä tai vastaavasti millä alueilla harjoittelu on jo riittävää. Tämä on hyödyllinen ominaisuus, joka saattaa auttaa hahmottamaan oman harjoittelun kehityskohteita. Kilpailuun valmistautuva voi hakea vinkkejä kisawidgetistä ja PacePro-toiminnolla voi suunnitella tavoitekilpailuun haluamansa vauhdinjaon. Tavoitevauhdin voi halutessaan mukauttaa tasavauhtiseksi, kiihtyväksi tai loppua kohti hidastuvaksi. Intervalliharjoituksen ohjelmointi sujuu helposti, ja Forerunner 255 pitää käyttäjän kartalla harjoituksen edistymisestä.

Garmin Forerunner 255 seuraa harjoittelun kuormitusta ja kuormituksen kohdistusta.

Testissämme navigointi toimi mainiosti, näkymä ja kääntymisohjeet ovat selkeitä, ja reitin suunnittelu Garmin Connect -sovelluksessa sujui ilman pään raapimista. Myös matkan ja sykkeen mittauksen toimivat luotettavasti. Akunkesto vaikuttaa kellon kategoria huomioiden hyvältä, ja aktiivisessakin käytössä Forerunner 255 porskuttaa päiväkausia ilman latausta. Kellossa on myös barometrinen korkeusmittari. Erilaisia kellotauluja voi latailla kelloon Connect IQ -sovelluksella.

Garmin Forerunner 255 toimii painikkeilla eli kosketusnäyttöä ei ole. Painikkeiden käyttötuntuma on kohtuullisen hyvä, mutta satunnaisesti tulee ”puolittaisia” painalluksia eli nappula naksahtaa, mutta mitään ei tapahdu. Pääsääntöisesti valikoiden välillä liikkuminen on kuitenkin sujuvaa.

Garmin Forerunner 255 päivän harjoitusehdotus
Garmin Forerunner 255 ehdottaa käyttäjälle päivän harjoitusta.

VAIKKA TREENIOMINAISUUDET ovat urheilukellojen pääasia, on tässäkin mallissa yksi huomionarvoinen ja kaiketi yleistyvä ominaisuus eli Garmin Pay -lähimaksu. Sen käyttöönotto Garmin Connectissa on jopa yllättävän sujuvaa. Kelloon voi liittää useamman kortin tai esimerkiksi samasta kortista credit- ja debit-puolet. Lähimaksu kassalla on kätevää ja toimi testissämme joka kerta, toki salasana täytyy syöttää kelloon ennen maksua.

Rannesykemittari on valjastettu turvaominaisuudeksi siten, että jos kellon ottaa välillä pois ranteesta, laite pyytää salasanan uudestaan, jolloin esimerkiksi kellon kadottua maksuominaisuus ei toimi. Testissämme 255 pyyteli toisinaan koodia vähän liiankin usein. Tämä toisaalta lisää käyttäjän luottamusta maksujen turvallisuuteen. Pyörövalikosta nelinumeroisen numerosarjan valinta ei myöskään montaa sekuntia kestä.

Kaupan tai kioskin kassalla kelloa vilautetaan maksulaitteen lähimaksukohtaan eli samaan paikkaan mihin lähimaksullista luottokorttiakin normaalisti näytetään. Testissämme maksulaitteet havaitsivat kellon yleensä jo 3–4 cm:n etäisyydeltä, joten kelloa ei todellakaan ole syytä hangata maksulaitteen kylkeen. Hyväksytty maksu näkyy värinähälytyksen lisäksi kellon näytöllä vihreällä ”V” symbolilla.

Garmin Pay on varmatoiminen ja kätevä ominaisuus.

Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että monissa kauppojen korttimaksulaitteissa lähimaksu on laitteen vasemmalla puolella, jolloin kelloa vasemmassa ranteessa pitävä joutuu vääntämään maksutapahtuman aikana kättään hieman hankalaan asentoon. Mutta se on pieni harmi kätevästä ominaisuudesta. Kerrankin vasenkätisiä (tai kelloa oikeassa ranteessa pitäviä) miellyttävä järjestys!

Tällä hetkellä Garmin Pay’ta tukevat muun muassa Aktia, Danske Bank, Nordea, Säästöpankki ja Ålandsbanken. Uusien pankkien mukaan liittymisestä ei etukäteen hiiskuta, mutta on helppo ounastella listan pitenevän lähiaikoina.

GARMIN FORERUNNER 255 MUSIC on liikkujaa harjoittelussa opastava tehopakkaus. Se vähentää lenkillä kuskattavan tavaran määrää, kun luottokortteja, lompakkoa tai musiikin kuunteluun tarvittavaa puhelinta ei tarvitse kuljettaa mukana. Laaja mukautettavuus ja harjoittelun edistymisen seuranta tekevät siitä treenaajalle mainion työkalun. Eri toimintojen välillä siirtyminen onnistuu myös jouhevasti. Esimerkiksi voit kesken lenkin siirtyä musiikkisoittimen ja harjoitusnäkymän välillä. Tai keskeyttää harjoituksen, käyttää välillä kioskilla lähimaksuominaisuutta ja palata takaisin harjoitusnäkymään.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Music-ominaisuudessa on se, että Garmin markkinoi sitä ainoastaan alemman ja keskitason malleissaan lisäämällä mallinimen perään ”Music”. Kuitenkin esimerkiksi Fenix 7:ssa (alk. 749 €) ja Enduro 2:ssa (1 139 €) on jopa 2 000 musiikkikappaletta vetävä muisti, mutta kyseisestä ominaisuudesta ei meteliä pidetä, vaan se listataan ainoastaan laitteiden teknisissä tiedoissa.

Garmin FR 255:n ulkonäössäkään ei ole mukisemista. Tietenkään siinä ei ole ruostumattomasta teräksestä valmistettua kehystä, kuten vaikkapa tuplasti kalliimmassa Fenix-sarjassa. Kuitenkin huomattavasti hintavamman uutuuden eli sisarmalli Forerunner 955:n (alk. 569 €) kellon kotelo on lähes identtinen 255:n kanssa, ja molemmissa kehysmateriaali on sama kuituvahvisteinen polymeeri. Forerunner 955:ssa olevia ja 255:stä puuttuvia ominaisuuksia ovat muun muassa aurinkolataus (Solar-malleissa), kosketusnäyttö, sekä stamina ja training readiness -ominaisuudet.

Garmin onkin tuonut sekä ulkoasuun että toimintoihin paljon kalliimmista laitteista tuttuja ominaisuuksia, ja siksi Garmin Forerunner 255 onkin oiva vaihtoehto euroistaan tarkalle kuntoliikkujalle.

 

Garmin Forerunner 255, halkaisija 46 mm, paino 49 g, 359 € ja Music-versio 419 €

Garmin Forerunner 255S, halkaisija 41 mm, paino 39 g, 359 € ja Music-versio 419 €

garmin.com.fi

Koko lista Garmin Pay’ta tukevista pankeista täältä

Lue lisää juoksukengistä, kelloista ja muista varusteista Varusteklinikasta.

Teksti Pena Rekiranta  Kuvat Garmin ja Pena Rekiranta

Vastaa