Mitkä ovat juoksukellosi tärkeimmät ominaisuudet? Juoksijan toimituspäällikkö Pena Rekiranta paljastaa omansa.
Nykyajan juoksukellot, joita myös älykelloiksi joissakin yhteyksissä kutsutaan, ovat täynnä jos jonkinlaisia ominaisuuksia. Monet niistä keskittyvät käyttäjän suorituskyvyn arviointiin tai auttavat hahmottamaan palautumista, unen laatua ja sen sellaista.
Ollaanpa rehellisiä. Vaikka olen kiinnostunut treenieni edistymisestä ja kaikenlaisesta terveysdatasta, eivät ne ole likimainkaan tärkeintä mitä kellostani saan irti. Gps:n tarkkuus ja luotettavuus ovat toki keskeisiä tekijöitä kellon hyvyyttä arvioidessani. Lisäksi kellon ulkonäkö on ainakin minulle hyvin tärkeää. Kellon kehykseen en helpolla muovia hyväksy.
Nyt noin vuoden aktiivisen käytön jälkeen (kellona Garmin Fenix 7) olen valmis sanomaan, että em. perusominaisuuksien jälkeen Garmin Pay eli lähimaksutoiminto on kelloni keskeisimpiä ominaisuuksia. Suorastaan rakastan sitä!
Garmin Pay oli helppo ottaa käyttöön Garminin sovelluksessa ja siihen saa liitettyä useamman luottokortin. Itselläni on käytössä samasta kortista sekä debit- että credit-kortti. Olen nykyään usein liikenteessä ilman lompakkoa, sillä käytännössä kaikki arjen maksut hoituvat Garmin Pay’llä.
Turvallisuuskin on kohdallaan, sillä Garmin kysyy lähimaksua käytettäessä aina pin-koodin, mikäli kellon on ottanut pois ranteesta kesken päivän. Kello tunnistaa tämän sykkeestä. Eli jos syke keskeytyy, on mahdollista, että kello on varastettu omistajaltaan ja tällöin maksuominaisuuden käyttöön vaaditaan pin-koodi. Halutessaan maksuominaisuuden saa muokattua niin, että se aktivoituu vain yhdellä pitkällä painalluksella.
Maksutapahtumat helpolla
Etenkin lenkkeillessä ja pyöräretkillä ominaisuus on kätevä. Mitään luottokorttikoteloita ei ole syytä kuskata mukana shortsien tai trikoiden taskuissa. Toki minulla on puhelin usein lenkillä mukana ja mahdolliset maksut hoituisivat silläkin. Kun menen hikisenä kauppaan kesken pitkän lenkin ostamaan pillimehuni tai pysähdyn pyörälenkillä tauolle kahvilaan, on ranteessani oleva maksulaite huomattavasti vaivattomampi käyttää kuin se vaihtoehto, että ryhtyisin kaivamaan puhelintani vyölaukusta ja näpyttelemään hikisillä käsillä avauskoodia.
Hämmästyksekseni en ole saanut juurikaan vastakaikua, kun olen suu vaahdossa paasannut lähimaksun ihanuudesta monille tuttavilleni. En oikein tiedä miksi kovin moni ei ole siitä erityisen innoissaan. En myöskään tunnustaudu tekniseksi edelläkävijäksi, joten kyse ei käsittääkseni ole siitäkään, että olisin aikaani edellä ja muut seuraisivat aikanaan perässä. Kenties annan vain muita enemmän arvoa arkea helpottavalle ominaisuudelle?
Garmin tarjoaa Garmin Pay’ta jo varsin kattavasti moniin malleihinsa, kuten vastikään testaamaamme Forerunner 165:een (299 €). Ominaisuus ei kuitenkaan itsestään selvästi sisälly jokaiseen Garminiin eli asia kannattaa tarkistaa ennen hankintaa. Esimerkiksi Instinct-mallistossa osassa versioista se on, osassa ei. Hintaluokan yläpään malleista (esim. Fenix, Enduro, Epix) se kuitenkin löytyy aina.
Olen käyttänyt kaikenlaisia kelloja, mutta Garmin Pay’hin tottumisen jälkeen muiden kellojen rinnakkaiskäyttö on vähentynyt selvästi. Kellojen sekakayttö olisi Stravan ja Trainingpeaksin kaltaisten sovellusten kautta mahdollista. Niihin kun on mahdollista kerätä treenitiedot kootusti useammalta laitteelta.
Ottaisin uuden Polar Payment -maksurannekkeen ilomielin käyttöön, jolloin olisi mahdollista käyttää useampia ”lähimaksukykyisiä” kelloja, mutta oman pankin tuen puuttuminen estää tämän ajatuksen. Polarin ja ruotsalaisen Fidesmon yhteistyöjärjestelmässä on toistaiseksi mukana suurista pankeista vasta Nordea.
Erilaiset lähimaksuratkaisut ovat yleistymässä vauhdilla, joten on mielenkiintoista nähdä millaisessa asennossa urheilukellobrändit ovat tämän asian osalta muutaman vuoden päästä.
Lue myös:
Garmin jyrää lähimaksukilvassa – mitä suomalaisbrändit ajattelevat tästä?
Teksti Pena Rekiranta Kuvat Pena Rekiranta ja POLAR