Näkövammaisten juoksijoiden ja opasjuoksijoiden apuvälineet

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksijassa 1/2019 kerromme näkövammaisista juoksijoista ja heidän oppaistaan.

Silmät juoksijalle -artikkelissa näkövammaisille ja heidän opasjuoksijoilleen oppaan kirjoittanut Hannah Lumila kertoo kokemuksistaan opasjuoksijana sekä vinkkejä siihen miten opasjuoksijaksi voi hakeutua.

Näkövammainen juoksija ja opasjuoksija voivat opasliivien lisäksi hyödyntää yhteistyössään monia muitakin apuvälineitä.

– Maratontapahtumissa liivejä on pakko käyttää. Haastattelemani näkövammaiset kokevat liivien helpottavan juoksua, koska muut ymmärtävät tällöin mistä on kyse ja osaavat väistää, Hannah Lumila kertoo.

Muita apuvälineitä ovat:

OPASNARU: Opasnarua käytetään useimmiten vain sokeita opastaessa. Opastuksessa käytettävä opasnaru, joka yhdistää opasjuoksijan ja opastettavan, voi olla lähes mikä vain. Sopivaa opasnarua tehdessä voi päästää luovuuden valloilleen. Opasnarun voi tehdä esimerkiksi kengännauhasta, t-paidasta, kangaspalasta tai jumppakuminauhasta.

Opasnaru voi olla: 1. joustava, esimerkiksi vahva kuminauha, tai 2. joustamaton, esimerkiksi avainnauha. Opasnaru voidaan pujottaa sormien väliin tai se voidaan kiinnittää olkavarsiin. Kun opaslenkki kiinnitetään olkavarteen, jää käsille enemmän tilaa liikkua ja yhteinen rytmi saattaa löytyä helpommin. Opasnarun pituus vaihtelee mieltymyksen mukaan, mutta hyväksi koettu väli opastettavan ja opasjuoksijan välillä on noin 10–30 cm.

ÄÄNIOPASTUS: Opastuksessa voidaan hyödyntää ääntä kiinnittämällä edellä juoksevaan opasjuoksijaan esimerkiksi kulkuset tai pieni kaiutin, josta kuuluu musiikkia. Kulkusia voidaan kiinnittää myös opasnaruun, kun opas ja opastettava juoksevat rinnakkain, jolloin se saattaa helpottaa yhteisen juoksurytmin löytämistä.

OPAS-/HUOMIOLIIVIT: Opas-/huomioliivejä on hyvä käyttää aina. Liivien tarkoituksena on ilmoittaa ohikulkijoille näkövammaisesta juoksijasta, jolloin he osaavat väistää ja antaa tilaa. Opastettavan liivissä on symboli, joka kuvaa näkövammaista ihmistä ja opasjuoksijan liivissä lukee ”Opas – Guide”. Liiveissä on lisäksi myös heijastinnauhat, jotka parantavat näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeällä juostessa. Opas-/huomioliivejä voi tilata esimerkiksi VAU ry:n kautta.

Kuva Seppo Anttila

LUUKUULOKKEET: Jotkut pitävät musiikin kuuntelusta lenkin aikana tai käyttävät juoksusovelluksia, jotka kertovat juoksun tietoja lenkin aikana. Tällöin kannattaa käyttää luukuulokkeita, joita saa esimerkiksi Näkövammaisten liiton apuvälinemyymälä Aviriksesta. Luukuulokkeet ovat korvien etupuolelle leukaluiden päälle asetettavat kuulokkeet, jotka kuljettavat ääntä luiden kautta kuuloelimiin. Korvakäytävät jäävät vapaaksi ja tällöin ne eivät estä kuulemasta muita ympäristöstä kuuluvia ääniä.

Hannah Lumila

Hannah Lumilan mukaan monet näkövammaisista juoksijoista hyödyntävät myös nykyteknologiaa sekä erilaisia sovelluksia.

– Teknisistä apuvälineistä voi olla paljon apua näkövammaisille juoksijoille. Suurin osa haastateltavista kertoivat käyttävänsä Sports Tracker -sovellusta. Sen avulla on mahdollista saada äänipalautetta juoksun aikana esimerkiksi keskivauhdista, matkasta, sykkeestä ja kuluneesta ajasta. Äänipalautetta sykkeestä kertoo Sports Tracker, Polar Beat sekä Garmin Connect Mobile -sovellukset.

Lisätietoja:
JUOSTAAN! : Opas näkövammaiselle juoksijalle sekä hänen opasjuoksijalleen, luettavissa täältä.

VAU ry

Teksti Pena Rekiranta  Kuvat Seppo Anttila