Urheiluliivit testissä – tukea ja mukavuutta lenkille

Lukulistalle
ClosePlease login

Hyvät juoksuliivit ovat naiselle tärkeä varuste siinä missä kengätkin. Testasimme kahdeksan juoksuliiviä neljän juoksutaustaltaan erilaisen naisen voimin.

Rintoja pitää paikallaan iho, sidekudossäikeet ja ligamentit, jotka venyvät itsestään jo 1–3 mm vuodessa eli 3–9 cm 30 vuodessa. Juostessa rinnat tekevät kahdeksikon muotoista liikettä, jota syntyy rintojen koosta riippuen 4–15 cm.

Juoksun tuoma kuormitus lisää rintojen venymistä, mikäli liivit eivät anna oikeanlaista tukea. Huonosti tuettu tai väärän kokoinen liivi voi aiheuttaa kipuja rintojen lisäksi myös hartioissa. Rintojen laaja liike juostessa saattaa vaikuttaa negatiivisesti myös juoksutekniikkaan.

Testaajamme valitsivat käyttötarkoitukseensa ja kehoonsa sopivimmat liivit

Jessica, 7-ottelija

Moniottelijana harjoitteluuni sisältyy juoksun lisäksi runsaasti loikkimista ja heittämistä. Monipuolinen harjoittelu vaatii liivit, jotka tukevat joka suuntaista liikettä. Haluan, että liivini ovat kevyet ja hengittävät, sekä tarpeeksi peittävät, koska haluan toisinaan harjoitella myös pelkällä liivillä. Tästä syystä suosikikseni valikoitui Shock Absorber RUN Padded.

Tuulikki, triathlon- ja tennisharrastaja

Harrastan tennistä, pyöräilyä sekä triathlonia, joiden harjoitteluun liittyy myös juokseminen. Monipuolisten harrastusteni vuoksi tarvitsen liivit, jotka sopivat jokaiseen lajiini. Suosikkiliivikseni valikoitui siksi Shock Absorber RUN Padded.

Suvi, kilpatason kestävyysjuoksija

Kilpailen 10 km:llä, puolimaratonilla ja maratonilla. Juoksen parhaimmillaan 150–180 km viikossa, joten riittävän tukeva liivi on minulle ehdoton varustus. Seuraan myös sykkeitäni jokaisessa treenissä, ja siksi lempiliivikseni valikoitui Shock Absorber RUN HRM.

Merituuli, kuntoilutason kestävyysjuoksija

Lempimatkani on maraton ja viikoittain juoksen noin 25–45 km. Tähtään tämän kevään Helsinki City Running Dayn double -matkalle. Kirjoitan Juoksujalkaa vipattaa -blogia. Suosikkiliivikseni valikoitui Shock Absorber RUN, koska koin liivin tukevaksi ja miellyttäväksi, joka on tärkeää pitkillä juoksumatkoilla.

Vinkit liivien valintaan

Jos mahdollista, käy urheiluliikkeessä sovittamassa liivejä ja pyydä apua myyjältä oikean koon löytämiseksi. Juoksuliiveissä koot vaihtelevat runsaasti mallin mukaan, ja koko on todennäköisesti eri kuin arkiliiveissäsi. Hyödynnä esimerkiksi Shock Absorberin liiviklinikat juoksutapahtumissa.

Älä säikähdä ensimmäisiä kokeilukertoja. Joidenkin liivien pukeminen saattaa vaatia hieman opettelua. Se kertoo kuitenkin yleensä liivin tarpeeksi hyvästä tuesta ja monipuolisista säätömahdollisuuksista. Vaikka liivi tuntuisi aluksi hyvinkin panssarimaiselta, liivi ei välttämättä ole sinulle liian pieni.

Vedä rinnat aina kuppiin sisään, jolloin liivi istuu paremmin. Hyppelehdi, heilu ja juokse mahdollisuuksien mukaan liivejä sovittaessa, jotta saat mahdollisimman hyvän kuvan liivin sopivuudesta.

Jos olet aktiivinen sykevyön tai juoksurepun käyttäjä, huomioi myös ne itsellesi sopivaa liiviä valittaessa. Jos liivin sangoissa on kovia kohtia juuri repun viilekkeiden alla, saattaa se heikentää käyttömukavuutta. Jos taas liivi jo itsessään ahdistaa sinua ja käytät sen lisäksi sykevyötä, kannattaa valita esimerkiksi sykeanturilla varustettu liivi.

Adidas Don’t Rest Alphaskin 50 €

Keskitason tuella varustettu toppimainen liivi, jonka parhaimpia puolia ovat mukavuus ja helppokäyttöisyys. Liivi ei pysty kuitenkaan kilpailemaan tukevuudessaan testin parhaimpien liivien kanssa, mutta sopii satunnaiseen juoksukäyttöön ja juoksun oheisharjoitteluun.
Liivissä ei ole säätövaraa. Materiaali on joustavaa, joten liivi soveltuu paremmin rauhallisempaan liikuntaan.

Saatavilla kokoon XL saakka.

+ Mukavuus, helppokäyttöisyys
Ei tarpeeksi tukeva jatkuvaan juoksukäyttöön, ei säätömahdollisuuksia

https://www.adidas.fi/

Casall High Control Sports Bra 70 €

Liivi on napakkaa teknistä materiaalia ja on suunniteltu erityisesti runsaspovisemmalle liikkujalle. Tukitasoltaan liivi yltää testissä kärjen tuntumaan, mutta ei aivan tuetuimman liivin tasolle. Istuvuus koettiin melko hyväksi niin pienemmissä kuin suuremmissakin kuppiko’oissa. Paremmalla kuppiosan muotoilulla vaimennus ja istuvuus voisivat olla paremmat. Liivin etuosa on hyvin peittävä.

Liivissä on takana hakaset sekä edestä avattavat ja säädettävät olkaimet, joten säätäminen on tehty helpoksi myös liivien ollessa päällä. Olkaimet ovat melko ohuet ja ei täten mukavimmasta päästä hartioita vasten.

Liivi on helppo pukea. Liivin etuosa on hyvin niukasti joustavaa materiaalia, joka antaa tukea myös loikkimiseen ja sivuttaisliikkeisiin. Rinnanympärysnauha on paksu ja venyvä. Mallista on saatavilla myös versio, jonka vuoressa on käytetty villaa. Villa lisää käyttömukavuutta kylmässä säässä.

Saatavilla kuppikokoon 85 E saakka.

+ Sopii runsaspovisemmalle, olkaimia helppo säätää
Niukka muotoilu, ohuehkot olkaimet painavat hartioita

https://www.casall.com/fi

Casall Iconic Sports Bra 45 €                                                                                       

Casallin toppimallinen liivi on miellyttävää, kevyttä materiaalia ja omaa keskitason tuen. Päältä pujotettavassa liivissä ei ole säätömahdollisuuksia, mutta on hyvin helppo pukea. Tuki ei ole riittävä juoksua ajatellen, vaan sopii paremmin kevyempiin liikuntamuotoihin ja satunnaisempaan juoksukäyttöön. Liivi on oiva valinta tukevampien liivien rinnalle. Selkäosa verkkokangasta. Saatavilla useita eri värivaihtoehtoja.

Saatavilla kuppikokoon 85 D saakka.

+ Mukavuus, helppo pukea
Ei tarpeeksi tukeva jatkuvaan juoksukäyttöön, ei voi säätää

https://www.casall.com/fi

Kari Traa Driva 59 €                                                                          

Tässä liivissä parhaita puolia ovat leveät ja tukevat olkaimet sekä liivin etuosan muotoilu. Tukitasoltaan liivi oli keskiluokkaa, ja se sopii kohtalaisesti juoksuun pienemmässä kuppikoossa. Runsaampirintaisella istuvuus ja tukevuus eivät ole riittäviä.

Liiviä voi säätää helposti olkaimista sekä rinnanympäryksestä. Olkainten saumakohta jää ikävästi repun viilekkeiden alle, joka aiheuttaa hiertymiä olkapäihin. Liivit eivät tunnu päällä puristavilta, ja siksi ne sopivat monipuolisesti myös muihin kestävyyslajeihin.

Kuppiosan sisäpuolen materiaali on 100-prosenttista merinovillaa. Villa tuo käyttömukavuutta kylmemmässä säässä, mutta lämpimällä säällä hikoillessa villaosa tuntuu märältä päällä.

Saatavilla D-kuppikokoon saakka.

+ Leveät olkaimet
Olkainten sauma hiersi reppulenkillä, kuppiosan sisämateriaali keräsi kosteutta

https://www.karitraa.com/en/home

Kari Traa Frigg 69 €                                                                  

Kari Traan liivin materiaali on napakkaa mutta paksuhkoa. Liivi on testaajien mukaan melko helppo pukea ja säätää. Säätöjä voi tehdä olkaimista sekä rinnanympäryksestä. Liivissä on niskaklipsi, jonka voi vaihtoehtoisesti joko kiinnittää tai jättää auki. Klipsin ollessa auki tuki kuitenkin heikkenee.

Niskaklipsi on hieman heiveröinen, mutta se pysyi hyvin kiinni monipuolisessakin liikunnassa. Muotoillut kupit istuvat paremmin runsaspovisemmalle juoksijalle, jolloin tukitaso koettiin riittäväksi juoksuun. Pienempiä kuppikokoja testanneiden mukaan liivin istuvuus ei ollut kovin hyvä, ja tukevuus kärsi. Liivissä on kevyet kaarituet.

Saatavilla 80 D kuppikokoon saakka.

+ Napakka ja istuva runsaammalla kuppikoolla
Niskaklipsi vaikuttaa heiveröiseltä, huono istuvuus pienellä kuppikoolla

https://www.karitraa.com/en/home

Puma Control High Impact 60 €                                                                      

Suoraolkaimellinen liivi, jonka pukeminen on testiliiveistä helpoimmasta päästä. Kokosäätöjä voi tehdä olkaimissa ja rinnanympärysnauhassa. Tukitasoltaan liivi ei kuitenkaan yllä testissä korkealle. Tuen ei koettu olevan riittävä jatkuvaan juoksuharjoitteluun, vaan soveltui paremmin rauhallisempiin liikuntamuotoihin. Sangat olivat epävarman oloiset päällä ja tuntuivat valuvilta. Materiaaliltaan liivi on mukava ja kevyt, sekä ulkonäöllisesti hyvin naisellinen.

Saatavilla XXX kuppikokoon saakka.

+ Helppo pukea
Suorat olkaimet ovat epävarman oloiset

http://eu.puma.com

Shock Absorber RUN 65 €

Näitä liivejä ei turhaan hehkuteta markkinoiden parhaiksi juoksuliiveiksi. Ensimmäiset tuntemukset liivistä olivat napakkuus ja tukevuus, joka saattaa myös kauhistuttaa ensikokeilulla. Tunteeseen kuitenkin tottuu nopeasti, ja se kertoo liivien todella hyvästä vaimennuksesta.

Liivi kiinnitetään rinnanympärysnauhasta ja niskassa olevalla klipsillä. Aluksi liiviin pukeutuminen tuntuu hankalalta, mutta tekniikan opittua pukeminen helpottuu.

Juostessa rintojen liike on muita testiliivejämme vähäisempää niin pieni- kuin isorintaisilla. Liiveissä on kahdeksikkotuki, joka vähentää heilumista myös loikkiessa ja sivuttaisliikkeissä. Liivi on mukavan pehmeää, teknistä materiaalia. Olkaimet ovat leveät ja tukevat. Juoksulenkillä eron vähemmän tuettuihin liiveihin todella huomaa.

Liivi on nimensä mukaisesti tarkoitettu juuri juoksuun. Monilajiharrastajalle liivi voi olla jopa turhankin tukeva. Esimerkiksi triathlonissa liivi ei välttämättä toimi, koska pyöräillessä ja märkäpuvun alla todennäköisesti parempi vaihtoehto on hieman kevyempi liivi.

Liiviä voi säätää olkaimista sekä rinnanympärysnauhasta. Liivistä on myös HRM-malli (80 €), johon voi liittää Polarin ja Garminin sykesensorit. Liivistä on useita eri värivaihtoehtoja.

Saatavilla kuppikokoon 85 G saakka.

+ Paras tukitaso, monipuoliset säädöt, sykeanturin integraatio. Sopii myös runsaspovisemmalle.
Pukeminen vaatii opettelua, panssarimaisuus voi ahdistaa, ei paras mahdollinen multisport-harrastajalle

http://shockabsorber.fi/

Shock Absorber RUN PADDED 58 €

Monipuolinen ja kevyt liivi on vaivaton pukea. Liivin olkainten pituus on säädettävissä, mutta rinnanympärys on vakio. Liivi tukee juostessa hyvin, vaikka ei ylläkään testin tuetuimpien liivien tasolle.

Liivi on mukavan pehmeää, teknistä materiaalia ja rintapuoli on hyvin peittävä. Olkaimet ovat paksut ja miellyttävät. Liivi on kevyesti topattu, mutta myös pienempien kuppikokojen testaajat pitivät istuvuutta silti moitteettomana.

Liivin parhaiksi puoliksi koettiin sen monikäyttöisyys, joka oli etenkin monipuolisesti liikkuvien testaajien mieleen.

Saatavilla kuppikokoon 85 F saakka.

+ Mukavuus, monikäyttöisyys
Tukevuus ei yllä kärkeen

http://shockabsorber.fi/

Teksti Venla Paunonen Tuotetestaajien kuvat Ari Hyytiäinen

Juttu julkaistu Juoksijassa 4/2019