Kesä on juoksijalle ihanaa aikaa 

Lukulistalle
ClosePlease login

Lämpenevät kelit, kukoistava luonto ja lisääntyvä valo herättää joka vuosi uuden innostuksen juoksijalle. Kesä voi tarjota inspiraation juoksun aloittamiseen tai harrastuksen pariin palaamiseen.  

Aktiivisella harjoittelijalle kesä tuo vaihtelua ja uusia tilaisuuksia kunnon ulosmittamiseen. Kesälomalla tarjoutuva aika ja olosuhteet tuovat juoksijan eteen paljon houkuttelevia mahdollisuuksia, mutta toisaalta ne voivat tuoda myös painetta. Suomen kesä on lyhyt, joten siitä täytyy ehtiä ottamaan kaikki irti. 

Jokainen kesä on erilainen

Huomaan, että tänä vuonna olen miettinyt paljon kesää ja muistellut aiempia vuosia. Kesälomiin liittyy paljon lämpimiä muistoja ja uusia kokemuksia. Itselläni monet muistot liittyvät tiettyihin juoksupaikkoihin: Paavo Nurmi Stadionin valaiseva auringonlasku Turussa, vauhtikestävyysharjoitus kesäsateessa Eläintarhan kentällä Helsingissä, Parikkalan urheilukentältä avautuva järvimaisema, Saarenkylän urheilukentän polttavat mäkäräiset Rovaniemellä ja Otanlahden urheilukentälle puhaltava merituuli Raumalla.  

Jokainen kesä on ollut itselleni juoksijana erityinen. Ensimmäistä kertaa päästessäni juoksemaan Kalevan Kisoissa, suunnittelin kesän muun ohjelman pitkälti harjoituskalenterini perusteella. Halusin ottaa kaiken irti mahdollisuuksista harjoitella ja sitä tukevista olosuhteista. 

Toisena kesänä taas Uimastadionin maauimala tuli enemmän kuin tutuksi, kun korvasin harjoittelua vesijuosten kuntoutuessani juoksuloukkaantumisesta. Muutaman viime kesän aikana olen keskittynyt lepäämiseen, löytämään aikaa ja tilaa palautumiseen sekä nauttimiseen juosten ja juoksun ohella.

Näiden juoksukesien aikana olen oppinut, että kesä voi tarkoittaa montaa eri asiaa juoksijalle ja siihen tulisi suhtautua lempeästi.  

Tilaa uusille kokemuksille 

Mitä tapahtuu juoksuharjoittelulle kesälomalle siirryttäessä, kun tutut arjen rutiinit muuttuvat? Yhdelle loma saattaa tuoda kaivattua aikaa juoksulenkeille, kun toiselle taas loma toimii palauttavana jaksona tai kilpailuun valmistavana herkistelynä. Jollekin loma täyttyy työstä ja ohjelmasta, jolloin juoksulenkeistä tulee nipistää muun elämän tarpeiden mukaan.

Kesä on erityistä aikaa, joten kannattaa keskittyä määrän sijasta laatuun. Lomalla voi olla enemmän aikaa käytettävissä palautumiseen, joten harjoituksen pystyy tekemään virkeänä ja näin laadukkaammin. 

Kesä tuo mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita ja löytää vaihtelua muista lajeista. Kauniin kesäpäivän voi hyvin käyttää myös esimerkiksi uiden, pyöräillen, kuntoportaissa, vaeltaen, meloen tai soutaen. Myös ulkokuntosalit, pallopelit ja ulkona järjestettävät ryhmäliikuntaharjoitukset tarjoavat mukavat puitteet liikkumiseen.

Kesäloma on oiva mahdollisuus tutustu uusiin paikkoihin. Maisemiin, ympäristöihin ja nähtävyyksiin saa uuden näkökulmat juoksukengät jalassa. Paikallisten suosimiin reitteihin pääsee käsiksi esimerkiksi juoksusovellusten “heat karttojen” ja älykellojen apeista. Sieltä näkee reitit, joissa muut juoksevat paljon. Hyviä reittejä saattaa löytyä myös pyöräilijöille suunnatuista reittioppaista.

Kotimaassa matkailtaessa yleisurheilukentät ovat lähtökohtaisesti kaikille avoimia, toisin kuin ulkomailla, joissa kentät ovat usein maksullisia ja niiden käyttöajat saattavat olla hyvin rajatut. Lisäksi juoksutapahtumia järjestetään ympäri Suomea ja ne voivat tarjota ikimuistoisen kokemuksen uudesta kohteesta ja antaa mahdollisuuden tutustua paikallisiin juoksijoihin. Vaikka ei itse starttiviivalle lähtisikään on tapahtumissa hieno tunnelma ja kannustajia tarvitaan aina.  

Muut ihmiset tuovat lisälämpöä kesiin. Juoksu on erinomainen tapa liikkua ja viettää aikaa yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Kesällä juoksu tarjoaa mahdollisuuden myös uusien ihmisten tapaamiseen. Aikataulut saattavat olla rennommat ja näin voit etsiä paikallisen juoksuseuran tai ryhmän mahdollisia yhteislenkkejä tai harjoituksia, joihin usein voi tulla tutustumaan.  

Kesällä on tärkeä ottaa huomioon muuttuneet olosuhteet. Kesällä lämpötila voi kohota etenkin keskipäivällä hellelukemiin. Keholle on hyvä antaa aikaa totutella lämpöön hidastamalla vauhtia tai lyhentämällä lenkkiä, etenkin mitä pidemmästä tai raskaammasta suorituksesta on kyse. Helteellä on hyvä juosta mahdollisuuksien mukaan myös varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin ilma on viileämpi.

Millainen on sinun näköisesi kesä? 

Kesään ja loma-aikaan on helpompi suhtautua, mikäli sitä lähestyy juuri omasta näkökulmasta. Vaikka auringonvalossa on mukavampi juosta kuin marraskuun tuiskeessa, ei siitä kannata ottaa liikaa painetta. Sen sijaan, että yrittäisi suorittaa kaikkea kerralla voi olla miellyttävämpää ja voimauttavampaa muistaa kuunnella omaa kehoa ja tunnistaa sen kertomia tarpeita. 

Kesä on ihanaa aikaa ja juoksu tekee siitä vielä parempaa. Keveitä askelia ja juoksun iloa kaikille!  

Kirjoittaja Taru Palsa on fysioterapeutti ja kestävyysjuoksija.

Lue myös:

Taru Palsa: Voiko juosta kovaa mutta lempeästi?  

Porrastreeni: Taru Palsan vinkit monipuoliseen harjoitteluun

Teksti Taru Palsa Kuvat Ari J. Hyytiäinen

Vastaa