Keväthölskettä Aktia-maantiejuoksucupissa

maantiejuoksucup
Lukulistalle
ClosePlease login

Sotungin maantie on tullut monelle juoksijalle tutuksi talven säännöllisenä testikisana.

Se kaikki alkoi jo 1980-luvulla, kun Talli-58:n juoksijat pitivät omia kuukausittaisia testijuoksujaan Vantaalla Tuusulantien varrella. Kun tie joutui remonttiin, juoksulle piti etsiä uusi paikka. Se löytyi Vantaan Hakunilan takamaastoista Sotungin koululta, josta kympin juoksijat starttasivat kohti Sipoon rajaa ja samaa reittiä takaisin.

– Testijuoksu muuttui oikeaksi kilpailuksi, kun Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan tapahtumatietoja testijuoksusta, piti olla oikea kilpailu, muistelee Kenttäurhelijat-58:n sielu ja juoksuprofeetta Harri Mannermaa.

Nyt Sotungissa on kisailtua 5-osaista talvisarjaa jo vuodesta 1990 lähtien, Mannermaan mukaan yhteensä 156 kisaa. Alku oli vaatimaton noin 20 juoksijan voimin, mutta kisan suosio alkoi pian kasvaa, ja nykyisin keskiarvo on noin 300 juoksijaa. Yhden kisan ennätys, 524 osallistujaa, on muutaman vuoden takaa.

Mannermaa kertoo myös tulevaisuutta koskevan uutisen:

– Juoksun nimi Aktia-maantiejuoksucup tulee muuttumaan, sillä nimisponsori lopetti sopimuksen. Uutta sponsoria tässä etsitään.

Reitti ja mittaus kiinnostavat juoksijoita

Myös iso osaa maamme kärkijuoksijoista on käynyt testaamassa talvikuntoaan Sotungissa. Reitti on mittauksen puolesta ennätyskelpoinen, mutta vuosien saatossa se on aiheuttanut keskustelua. Saavatko juoksijat oikoa maantien mutkat suoriksi, vai onko ohjaus niin tiukkaa, että juoksijat seuraavat tien linjauksia? Nykyisin reitti on mitattu keskiviivan mukaan, ja juoksijat ohjataan seuraamaan tien vasenta reunaa.

– Aikoinaan reitin virallisuutta haittasi myös se, että lähtöpaikka oli kaksi metriä korkeammalla kuin maali, Mannermaa muistelee.

Kisan nykyiset reittiennätykset on kirjattu vuodesta 2017 lähtien. 10 km:n ennätys on Jarkko Järvenpään nimissä 29.48. Hän voitti tämän vuoden maaliskuun kisan ajalla 30.25, joka on myös M35-sarjan SE. Naisten ennätys on Suvi Miettisen 34.08 viime vuodelta. Tämän kevään kisan voitti Alisa Vainio ajalla 34.11. Vitosen ennätysnimet ovat Aki Nummela, 15.23 vuodelta 2020 ja tämän kevään voittaja Ilona Mononen, 16.29.

Maaliskuun osakilpailussa keväinen lämpö salli juoksun kesäkamppeissa. Jarkko Järvenpää lähti omille teilleen jo kisan alussa.

Virpi Taipale, KU-58

• N40 10 km | 43.28 | 7:s

OLEN VAKIOKÄVIJÄ jo 10 vuoden ajan. Tänne on helppo tulla, kun asun lähellä. Reitti ja radan profiili ovat tuttuja, joten voin verrata juoksuani aikaisempiin tuloksiini. Nyt pääsin puolen minuutin päähän Aktian ennätyksestäni.

Meni ihan hyvin maratontreenin välissä, sillä tähtään huhtikuun Helsinki Spring Marathonille. Olen tavoitteellinen kilpakuntoilija, ja maratonennätykseni on 3.21 viime syksyn Finlandiasta Jyväskylässä.

Mirja Vartiainen

• Espoon Tapiot N50 10 km | 41.30 | sarjansa voittaja

OLIN TÄÄLLÄ ensimmäisen kerran jo talvella 1994. En ole kuitenkaan vakiokävijä, tänä vuonna eka kerta, sillä en pidä talvikelillä kilpailemisesta.

Aktia on kuitenkin mukava juosta, sillä aina saa jonkun selän eteen tavoitteeksi. Nyt pääsin samaan aikaan kuin kaksi vuotta sitten.

Seuraava tavoitteeni on pääsiäisenä puolimaraton maantiejuoksun SM-kisassa. Talviharjoitteluni on sujunut hyvin valmentaja Anneli Nummelan ohjauksessa.

Eero Santala

• Klaukkala M40 10 km | 55.16 | 27:s

OLEN HARRASTANUT juoksua aktiivisesti vasta reilun vuoden, ja tämä talvi on ollut minulle ensimmäinen täällä Aktiassa. Treenaan ensimmäiselle maratonilleni ensi syksynä.

Aktia-juoksut ovat antaneet mukavaa kisatuntumaa läpi talven, vaikka flunssien takia minulta jäi kaksi osakilpailua juoksematta.

Tykkään juoksun hyvistä järjestelyistä ja palveluista. Kisassa on mukavan rento tunnelma. Reitti on sopivan tasainen, ja talven juoksut sujuivat kohdaltani suunnitellusti omia ennätysaikojani sivuten.

Henkilökohtaista kisamenestystä ei tullut, mutta sitä en varsinaisesti tavoitellutkaan. Enemmän lähdin itseäni haastamaan.