Kuumaa kuumaa Tukholmaa – hellemaratonilla ennätysmäärä juoksijoita 

Tukholman maraton 2024
Östermalmin urheilukenttä ennen lähtöä / kuva Mikko Reijonen
Lukulistalle
ClosePlease login

Yli 17 000 osallistujaa juoksi helteinen Tukholman maratonin maaliin. Tässä muutaman suomalaisen maratontarina. 

Helteinen toukokuu on hellinnyt kansalaisia Suomenlahden molemmin puolin. Toukokuun viimeisenä perjantaina noin 400 maratonlaivalla Tukholmaan risteilevää juoksijaa on koko edeltävän viikon tuijottanut kesäkuun ensimmäisen päivän lämpötilaennustetta. Mihinkään suuntaan se ei ole muuttunut.  

Kun Tukholmassa 23 000 maratonjuoksijaa puolen päivän aikaan asettuu lähtöviivalle, aurinko on paahtava ja lämpömittari näyttää +27 astetta. Iltapäivän edetessä helteen on ennustettu vain lisääntyvän. Yleensä Tukholmassa on ollut lupa odottaa siedettävää keväistä juoksusäätä. Vuodesta 1979 järjestetyn maratontapahtuman 45:nä kisavuonna on tosin koettu säiden ääripäät jäätävistä räntäsateista sykkeet nostattaviin helteisiin.  

Olympiaterminaalin aulassa maratonjuoksijat ovat helposti tunnistettavissa. Kädessä urheilujuomapullot ja monilla päällä aiempien vuosien Tukholman osallistujapaita. Tämä on selvästi tapahtuma, jonne palataan vuosi toisensa jälkeen. Viereisen hytin kaveri kertoi osallistuneensa kymmenen vuotta putkeen, pitäneensä viiden vuoden tauon ja nyt on mukana taas. Yleisön kannustus on Tukholmassa vertaansa vailla ja meininki on kuin karnevaaleissa. ”Ainakin paluumatkalla laivalla”, tuntemattomaksi jäänyt maratonmatkailija totesi. 

Tukholman maraton 2024
Kuva Stockholm maraton

Kaikki maratoonarit ovat jossain kuitenkin ensimmäisen maratoninsa juosseet. Ja mikä olisi hienompi tapa, kuin kiertää juosten Kungsholmen, Östermalm, Gamla Stan, Djurgården, Södermalm ja saapua maaliin Tukholman stadionille maratonin sankarina. Ensikertalaisiakin maratonristeilyltä löytyi.

Ensimmäistä kertaa maratonin lähtöviivalla 

– Tasan vuosi sitten olin tällä samaisella maratonmatkalla töissä ja työkaverin kanssa päätettiin, että ensi vuonna mekin olemme lähtöviivalla, kertoo 27-vuotias Samu Suoninen Tampereelta.  

– Maraton on ollut minulle sellainen bucketlist-juttu. Kerran elämässä se on juostava. Nyt vaan joudun juoksemaan yksin, kun maratonkaveri menee viikon päästä naimisiin ja ymmärrettävästi hänelle ei ollut hyvä hetki hypätä Tukholmassa starttiviivalle. 

Samu Suoninen maalissa / Kuva Samu Suonisen kotialbumi

Kyseessä on Samun ensimmäinen maraton ja puolikastakaan hän ei ole koskaan juossut. Tähänastisista pisin juoksu on 20 kilometriä. Pohjakunto on ahkeran jalkapalloilun ansiosta kohdallaan ja kevään aikana kuntoa on hiottu pyöräillen. Säännölliseen viikonloppuohjelmaan on sisältynyt aina yksi yli kymmenen kilometrin lenkki. 

– Tavoitteena on ehjänä maaliin pääsy, ja viisi tuntia siihen voi hyvinkin mennä. Todella innolla odotan suurta tapahtumaa ja sellaista positiivista jännitystä on ilmassa, Samu kertoo. 

Janakkalasta ensimmäiselle maratonilleen ovat lähteneet Milla ja Sami Ylitalo, 51 v. 

Milla ja Sami Ylitalo / kuva Ylitalojen kotialbumi

– Juoksu on meille yhteinen harrastus, jota tosin harrastetaan erikseen. 

Aktiivinen musiikin kuuntelija Sami ei juostessa kuulokkeita korviin laita, toisin kuin Milla, jolle musiikki antaa lenkkeihin ylimääräistä boostia. Molemmille Tukholman maraton on ensimmäinen kokopitkä matka ja siihen on syksystä saakka treenattu. Kipinä maratonille ilmoittautumiseen tuli klassisena viidenkympin villityksenä. Aivan kylmiltään ei treenaamaan silti tarvinnut lähteä, sillä puolimaratontapahtumia ja Samilla vartti- ja puolimatkan triatloneja on takana useampia. 

Millan viimeistelyharjoitus oli erityinen. Yhteensä 36 kilometrin matka, josta ensin puolimaratonin verran työnnettiin ruohonleikkuria ja päälle 15 kilometrin kevyt hölkkä. Kyllä tällä treenillä ja Tukholman tunnetusti huikealla kannustuksella maaliin pitäisi päästä. 

– Lataan kuitenkin puhelimeen Tukholman taksisovelluksen, jos hyydyn kesken matkan ja meinaan myöhästyä laivasta, Milla toteaa. 

Jos Samu Suonisen juoksukaverin ensimaratoniin vaikuttivat omat häät, niin vastaavan tilanteen koki myös helsinkiläinen Elsa Saarinen, 25.  

– Olin ilmoittautunut Helsinki City Marathonille toukokuussa, mutta ystäväni järjestivät minulle samaan aikaan polttarit, kesällä naimisiin menevä Elsa kertoo.  

Elsa Saarinen / Kuva Mikko Reijonen

– Toisaalta oli mukava siirtää juoksu Tukholmaan, sillä puoliso pääsi mukaan huoltajaksi ja reitille on etukäteen katsottu 10 kilometrin välein tsemppauspisteet, jossa varmasti saa itselle sopivaa huoltoa, hän kertoo. 

Lähtöviivalla Elsan päällimmäinen tunne on hirveä jännitys. Lähellekään näin pitkää matkaa ei aiemmin ole juostuna ja porottava aurinko tekee lähtölaukauksen odottelusta liki sietämätöntä. Pääsisi jo matkaan. 

Huolto-ongelmat hämmensivät 

Tukholmassa juoksijat lähtevät liikkeelle kymmenessä eri ryhmässä, mutta vain kahdessa aallossa. Valiojoukko starttaa kello 12.00 ja suurin osa juoksijoita 12.10. Niin paljon porukkaa tapahtumassa on, että todellisuudessa matkaan päästään vasta useampi minuutti myöhemmin.  

Loppuunmyydyn maratonin haasteet näkyvät selvästi. Juoksijajoukko ei pääse levittäytymään letkaksi, vaan kanssajuoksijoita on tiiviisti ympärillä ainakin ensimmäisen kymmenen kilometrin ajan. Täytyy juosta tasaisesti ja tarkasti, ettei joudu takaa tulevien yliajamaksi. 

Neljän kilometrin kohdalla ensimmäisellä juomapisteellä tapahtuu järjestäjien painajainen. Vettä ei riitä kaikille, koska säiliöauton pumppu on rikkoontunut. Tämä saa juoksijoissa aikaan hämmennystä, kun moni juoksee huoltopöytien väliä, koittaen saada edes vähän juotavaa.  

Tukholman maraton 2024
Huoltopiste Kuninkaanlinnan edustalla / Kuva Mikko Reijonen

Seuraavassa huollossa vesiongelma vaihtuu pahvimukiongelmaan. Mukeja on liian vähän ja parin vapaaehtoisen jakamina niiden odottelussa kestää kauan. Reitin edetessä nämä virheet onneksi korjaantuvat, mutta samalla huoltopisteet muuttuvat silpuksi lionneiden juomamukien kentäksi ja pahvisilppu takertuu juoksijoiden kenkiin.  

Koko kaupunki kannustaa 

Hellepäivää ennakoiden järjestäjät ovat lisänneet läpijuostavien suihkujen määrää ja lisäksi kannustajilla on mukana omia vesitykkejä ja puutarhaletkuja, joista jaetaan viilentävää helpotusta. Pääasiassa kaupungin keskustan alueella kulkevalta reitiltä ei tosiaankaan puutu hejaheja-, jättebra- ja fint-huutoja. Ravintoloiden terasseille ja varta vasten rakennettuihin katsomoihin on totisesti tultu koko päiväksi juoksijoita kannustamaan.  

Vaikka hurja lämpötila vie juoksijan voimia, maratonissa mukana elävä kaupunki niitä tsemppauksellaan myös palauttaa. Djurgårdenin puistoon siirryttäessä, vähän ennen puolimaratonin taitekohtaa katsojajoukko harvenee. Eläintarhan puistossa kuitenkin jytisee. Ruotsalainen Beastie Girls -yhtye tykittää raprockryhmä Beastie Boysien hittejä ja Abba-museon edustalla soi itseoikeutetusti Wa-Wa-Wa-Wa-Waterloo. Tukholma ei todellakaan ole hiljaiseen meditatiiviseen juoksuun tarkoitettu tapahtuma. 

Tukholman maraton 2024
Noin 17 km juostu, Djurgårdsbrunvägen / Kuva Mikko Reijonen

Helle voitti ensikertalaisen 

– Ensimmäinen kymppi meni ihan suorassa auringonpaisteessa ja jo silloin tuli tunne, että tästä ei tule nyt yhtään mitään, Elsa Saarinen kertoi.  

– Tsemppasin puolison huollon turvin 15 kilometriin ja päätin, että tänä vuonna juoksen omatoimisen ”Stockholm Half Marathonin”. Matkalla näin monia ambulansseja ja juoksijoita paareilla, niin siinä tuli fiilis, ettei nyt todella kannata puskea itseään väkisin maaliin, tai pahimmassa tapauksessa on pian itse samassa kunnossa. Tästä päätöksestä olen todella ylpeä. Ensimmäisestä maratonkokemuksesta ja alkuvuoden treeneistä jäi kuitenkin upea tunne, ja tämä ei todellakaan ollut tässä.  Olen vasta pääsemässä juoksemisen makuun ja tähtäin on ensi kevään Helsinki City Marathon. Ja joskus varmasti vielä revanssi Tukholmasta, Elsa summaa. 

Moni tapahtumaan ilmoittautunut oli jäänyt suosiolla katsomoon, sillä lähtönumero jäi noutamatta neljältä tuhannelta ilmoittautuneelta. Kaupungin kaduille starttasi lopulta reilut 18 000 juoksijaa ja kokonainen maratonmatka jäi vajaaksi yli tuhannelta juoksijalta.  

Parasta oli kaikki 

Samu Suonisella on hymy herkässä. Maaliin hän saapui jopa kymmenen minuuttia ennakko-odotuksia nopeammassa tahdissa loppuaikaan 4.49.10.  

– Sen verran paljon varoiteltiin hellekelistä, että tällä melko vähäisellä juoksukokemuksella odotin jopa pahempaa rääkkiä. Se kyllä auttoi paljon, kun matkan varrelta löytyi varjopaikkoja. Yritin juoda joka juomapisteellä jotakin, vaikka kaikkialla oli porukkaa kuin pipoa. Monia aloittelijan mokia tuli myös tehtyä, mutta sain kuitenkin pidettyä vauhdin suhteellisen tasaisena. Juoksijamassahan tuolla vauhdin määräsi ja jos halusi mennä nopeampaa, sai kyllä mutkitella aika lailla, Samu kertoo.  

Myös Ylitalot olivat maalissa yhtä riemua. Sami on juossut tavoitteellisesti jo toistakymmentä vuotta ja vasta nyt koitti ensimmäinen maraton. Läpimeno ja hyvävoimaisena maaliin oli tavoite ja se toteutui kirkkaasti. Pahin paikka tuli 38 kilometrin kohdalla, kun polvi alkoi vihoitella ja jaloista lähti puhti.  

Viimeiset kilometrit piti taittaa tahdonvoimalla. Vähän häiritsi myös se, että oma juoksukello oli matkan mittauksessa koko ajan kilometrin edellä. Samaa kertoivat kyllä monet muutkin, totesi Sami maalissa. Oma mittari pysähtyi virallisen ajanoton kanssa samaan aikaan 4.43.32. 

– Parasta oli kaikki, totesi Milla maaliintulon jälkeen.  

– Jos tarkemmin analysoi niin 25 kilometriin saakka juoksu oli pelkästään mukavaa ja en edes harkinnut musiikin kuuntelua. Yhdessä suuressa joukossa juokseminen ja valtavan kannustava yleisö ottivat valtaansa, joten kuulokkeet jäivät taskuun. Yksinäistä hetkeä ei tällä maratonilla tarvinnut kokea. Kyllähän se taitaa olla niin, ettei tämä jää viimeiseksi maratoniksi, vaan ensi vuonna on osallistuttava uudelleen, ajassa 5.31.26 maaliin saapunut Milla hehkutti.  

Vaikka Millan puhelimeen ladattu taksiappi jäi käyttöä vaille, ei stadionilta kahden kilometrin päähän satamaan laivalle siirtymisessä saanut aikailla. Tukholman maratonin aikarajaksi on ilmoitettu kuusi tuntia ja laivalle pääsy sulkeutuu puoli tuntia ennen lähtöä klo 18:30.  

Matkanjärjestäjän maratonmatkoissa on se hyvä puoli, että järjestäjä (Saarikoski Travels) pystyi hieman viivästyttämään laivan lähtöä ja tarvittaessa myös reitittämään myöhästyneet maratoonarit toiseen laivaan.  

Paluumatkalla Helsinkiin juoksijat oli jälleen helppo erottaa Stockholm Marathon Finisher -paidoista ja kaulaan ripustetuista mitaleista, joissa tämän vuoden aiheena komeili kolmen kilometrin kohdalla ohitettu Tukholman konserttitalo.  

Ensi vuoden maratonristeilyn toteutuminen lienee selvää, sillä monet lähtevät hakemaan revanssia Tukholmasta. Seuraava suomalaisten suosima Tukholman maraton juostaan 31.5.2025. 

 

Jutun kirjoittaja maalissa / Kuva Mikko Reijosen kotialbumi

Lue myös:

Suomen juoksutapahtumat muiden Pohjoismaiden vauhtiin?

Juoksutapahtumat Ruotsissa – bongaa lähimaiden juoksutapahtumien helmet

Teksti Mikko Reijonen 

Jutun kirjoittaja Mikko Reijonen maksoi maratonmatkansa itse.  

Vastaa