Lapsi ja nuori – lähtisitkö lenkille?

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksuharrastus hyötyy monipuolisesta liikkumisesta ja myös muut lajit hyötyvät juoksusta. Lähde siis rohkeasti kokeilemaan, voisiko juoksu olla myös sinulle mielekästä liikuntaa!

Juoksu tukee loistavasti monia muitakin lajeja ja antaa puhtia harrastuksiin, koulupäiviin ja arkeen. Juoksu toimii hyvänä kestävyyden, nopeuden ja kimmoisuuden kehittäjänä. Ne ovat tärkeitä ominaisuuksia lähes lajissa kuin lajissa. Toisaalta esimerkiksi taiteen, musiikin tai muun harrastuksen ohella juoksu antaa kivaa vastapainoa ja kehittää keskittymiskykyä sekä yleistä terveyttä.

Jos haluat kehittyä ja kilpailla juoksussa, mahtuu tavoitteellisenkin juoksijan arkeen monipuolisesti muita harrastuksia ja liikuntamuotoja, eikä juoksuun keskittynyttä lajivalintaa tarvitse tehdä kovin aikaisin.

Hiihto, uinti, pyöräily, suunnistus ja muut vauhdikkaat lajit tukevat juoksuharrastusta etenkin kestävyyden kehittymisen kannalta. Esimerkiksi pallo- ja mailapelit, kuten jalkapallo, jääkiekko tai salibandy hyödyttävät myös nuorta juoksun harrastajaa ja tuovat tärkeää monipuolisuutta suunnanmuutosten ja räjähtävien liikkeiden myötä.

Juosta voi monella tavalla

Vaikka kilpaa juokseminen urheiluseurassa ei kiinnostaisikaan, voi juoksusta silti löytää itselleen hauskan harrastuksen. Aloittaa voi vaikkapa juoksemalla koulusta kotiin tai kipaista puolen tunnin lenkin ennen läksyjen aloittamista.

Ajan myötä voit halutessasi seurata, onko tietyn matkan juokseminen helpompaa tai kuluuko siihen lyhyempi aika. Jos sinulla on urheilukello tai puhelimesta matkaa mittaava sovellus, sen käyttäminen voi kannustaa juoksemaan useammin ja pidentämään juoksumatkoja hiljalleen. 

Vielä hetken aikaa pimeä tulee aikaisin, ja lenkki taskulampun tai otsalampun kanssa tuo mukanaan omaa jännitystä, jota kannattaa kokeilla. Lyhytkin juoksupyrähdys tuottaa rutkasti hyvää mieltä ja piristää oloa. Alkuun meno voi tuntua tahmealta, mutta muutaman kerran juostuasi olo helpottuu ja juoksusta tulee helpompaa. Lähde vain liikkeelle!

Yhdessä juoksutapahtumiin

Juoksutapahtumiin osallistumisesta voi saada hauskoja elämyksiä ja onnistumisen tunteita sekä kimmoketta pitää harrastusta yllä, vaikka varsinainen kilpailumenestys ei olisikaan oma tavoite. Osallistuminen on varmasti myös paljon hauskempaa, kun pyydät mukaan kaverin, sisaruksen tai oman vanhemman.

Juoksutapahtumissa on usein tarjolla sopivia matkoja nuoremmillekin osallistujille. Toisaalta, vaikka omaa sarjaa tai matkaa ei erikseen olisikaan, isommille lapsille ja nuorille esimerkiksi 5 kilometrin kisamatka voi olla sopiva haaste, jos juoksua on kertynyt jo jonkin verran ja matkaa taittaa omilla ehdoillaan.

Usein polkujuoksutapahtumissa on myös tarjolla lyhyempiä matkoja, joista saa hauskoja seikkailuja luonnossa.

Kisoissa tutun aikuisen on hyvä olla matkassa mukana. Tavoitteen osallistumiselle määrität kuitenkin vain sinä itse. Haluatko päästä mukaan tapahtumaan ja saada siitä kivan kokemuksen, vai haluatko tavoitella ajan parantumista. Pyydä rohkeasti vanhempaasi tsekkaamaan netistä, mitä tapahtumia ensi keväänä tai kesänä on tarjolla, esim. osoitteesta: juoksija.fi/juoksukalenteri.

Näin teet juoksemisesta hauskaa

Erilaisiin yhteistreeneihin tai -lenkkeihin voi osallistua nuorempikin harrastaja, vaikka aikaisempaa lajitaustaa ei olisi. Niitä järjestetään monesti myös maksutta. Juoksutekniikasta tai uudenkarheista varusteista ei kannata murehtia. Tekniikka kehittyy lajin harrastamisen myötä ja juoksussa pääsee alkuun peruslenkkareilla.

Mikäli oma juoksutekniikka mietityttää, monissa yleisurheiluseuroissa voi käydä kokeilemassa harrastusta maksutta, jolloin voit pyytää valmentajaa katsastamaan juoksutyyliäsi. Juoksutekniikkaa kehittäviä liikkeitä voit testata hyvin myös itse. Valitse kokeiluun yleisurheilurata tai muu tasainen alusta. Juoksu voi toki tuntua ajatuksena hieman tylsältä, mutta sen ei aina tarvitse olla tasapaksua puurtamista.

Mäkivedot ja spurtit tekevät juoksusta hauskaa!

Juoksu voi sisältää monenlaisia vetoja ja spurtteja, ylämäessä, tasaisella tai metsäpoluilla. Eri tavoin toteutetut lenkit kehittävät myös kuntoa monipuolisesti.

Esimerkiksi ylämäkeen tehdyt 20–30 metrin spurtit ovat tehokas tapa kehittää nopeutta ja räjähtävää voimaa, jotka ovat eduksi monessa muussakin lajissa, kuten koripallossa tai tenniksessä. Spurtteja voit juosta yhteensä 10 kappaletta ja spurttien välissä voit pitää 1–2 minuutin mittaisen tauon. Jos otat spurteista aikaa, testaa, pystytkö juoksemaan viimeisen kovempaa kuin muut? Toisaalta rauhallinen lenkki rauhoittaa kivasti myös mieltä, ja sen voi yhdistää esimerkiksi podcastin tai lempparimusiikin kuunteluun.

Juoksemaan pääsee helposti

Noin tuntia ennen juoksutreeniä on hyvä syödä kevyt välipala, esimerkiksi pari leipäpalaa tai mysliä jogurtin kera. Muista myös juoda päivän mittaan vettä, se helpottaa toisinaan esiintyvää vatsan pistämistä. Treenin jälkeen on myös tärkeää syödä. Tässä paras vaihtoehto on kotiruoka.

Juoksutreenit- ja lenkit tuovat mukavan mahdollisuuden harrastaa liikuntaa yhdessä oman perheen kanssa. Vanhemman lenkille tai vetoharjoitukseen voi hyvin hypätä mukaan, ja testata, mihin oma vauhti riittää, vai oletko jopa nopeampi?

Yhteisen juoksulenkin voi ottaa myös seikkailuna. Onko lähistöllänne liikuntapuistoja, jonne voitte juosta pelaamaan pallopelejä, tai kuinka monessa kiipeilytelineessä ehditte käydä? Kuka on mäkien päällä ensimmäisenä, tai juoksee alamäet nopeimmin?

Joka tapauksessa, juoksuharrastus on melko mutkatonta pitää arjessa mukana, vaikka muut harrastukset tai koulu määrittäisivätkin paljon viikon aikatauluja. Juoksemaan pääsee omalta kotiovelta ja lyhytkin lenkki tuo mukanaan hyvää fiilistä ja kunnon kehittymistä.

Juoksu ei välttämättä vaadi isoja rahallisia satsauksia tai harjoitusporukkaan liittymistä. Kaikki saavat juosta omista lähtökohdistaan ja omien tavoitteidensa mukaan. Lähde rohkeasti juoksemaan, itseksesi, kaverisi tai perheenjäsenesi kanssa! 

Kirjoittaja on entinen maajoukkuetason kilpajuoksija, joka suorittaa SUL:n nuorten valmentajatutkintoa sekä ohjaa lasten ja nuorten yleisurheiluryhmiä.

Hei, sinä! Lapsi tai nuori, mitä haluaisit lukea juoksusta? Laita meille aihe-ehdotuksesi meilitse osoitteeseen: venla.paunonen@juoksija-lehti.fi

Lue myös:

Ensimmäiset askeleet juoksijaksi

TEKSTI VENLA PAUNONEN KUVA SHUTTERSTOCK

 

Vastaa