Maija Oravamäki UTMB-viikon suomalainen ykkösnimi

Maija Oravamäki CCC - UTMB
Lukulistalle
ClosePlease login

Maija Oravamäki juoksi parhaan suomalaistuloksen polkujuoksun UTMB-viikolla. Hän oli viides 101 kilometrin mittaisessa ja lähes 6 000 metriä korkeuseroa tarjonneessa CCC-kisassa.

Kysyin tuoreeltaan Oravamäeltä tuntemukset 14 tunnin ja 14 minuutin urakasta Italian, Sveitsin ja Ranskan vuorilla. Hän kertoi päivän sujuneen hyvin etenkin 70 kilometrin kieppeille, eikä loppukaan tuonut isompia ongelmia.

Mikä jäi päällimmäiseksi mieleen reitiltä?

– Pitkän näkymän nummimaiset alamäet olivat hienoja!

Sadan kilometrin matkalle mahtuu lähes kymmenen huoltoa, joten niissä vietetty aika vaikuttaa lopputulokseen. Oravamäelle tehokas toiminta on tuttua seikkailukisoista: huoltajan valmistelemat täydennykset reppuun, mahdolliset eväät kulhossa mukaan.

– Huollon ripeyden huomasi siitä, että juuri ennen pysähdystä minut ohittaneet miehet ehtivät edelleni toistamiseen vasta 5–6 kilometriä huollosta.

UTMB CCC polkujuoksu
Kuva Franck Oddoux / UTMB

CCC sai kiinalaisen voittajan

Naisten kisan ykköseksi juoksi Kiinan Miao Yao ajalla 11.57.46. Hänen edelleen ehti vain kymmenen miestä.  Kakkonen oli Yhdysvaltain Katie Schide ja kolmas Ruotsin Ida Nilsson.

Miehistä CCC:n voitti Iso-Britannian Thomas Evans ajalla 10.44.32. Toinen oli Kiinan Min Qi ja kolmas Espanjan Pau Capell. Suomalaisista Eetu Nordman juoksi alle 13 tunnin ja sijoitus oli 29.

2 147 lähtijästä 1 622 pääsi maaliin. Keskeytyksiä tulee muiden syiden lisäksi aikarajoista, jotka tuovat osalle haasteita etenkin kisan jälkimmäisellä puoliskolla.

UTMB-viikko koostuu useista polkujuoksukilpailuista, joista kolme on pituudeltaan yli sata kilometriä. Tunnetuin matkoista on 171 kilometrin Ultra-Trail du Mont-Blanc.