Miten ehkäiset rasitusvammoja? Näin lukijamme vastasivat

Lukulistalle
ClosePlease login

Kysyimme lukijoiltamme, miten he ehkäisevät rasitusvammoja. Näin he vastasivat.

JUOKSIJA.FI:SSÄ tekemämme kyselyn mukaan suurin osa vastanneista ehkäisee rasitusvammoja lihashuollon (liikkuvuus, hieronta, fysioterapia) avulla. Myös välipäivät, korvaava harjoittelu sekä voimaharjoittelu oli suosiossa.

Miten ehkäiset rasitusvammoja?

  • Lihashuollolla (liikkuvuus, hieronta, fysioterapia) 35 %
  • Pitämällä välipäiviä juoksemisesta 22 %
  • Korvaan juoksua muilla lajeilla 17 %
  • Voimaharjoittelulla 17 %
  • Venyttelemällä 9 %
  • En mitenkään 0 %

Näin lukijamme kertoivat rasitusvammakokemuksistaan:

”Olen onnistunut ehkäisemään rasitusvammoja: Venyttelemällä, pitämällä välipäiviä, voimaharjoittelulla, korvaavilla lajeilla, kuuntelemalla kroppaa.”

– kati koo

”Lihashuotovasaralla. Vasarointi päivän tai parin jälkeen juoksurasituksen. Kantapäät kipeytyvät kovalla alustalla juostessa. Päälajini on suunnistus, mutta lisäksi juoksuharjoituksia on myös tiellä ja poluilla. Sprinttisuunnistus asutulla alueella rasittaa eniten kantapäitä.”

– Seppo T.

”Akillesvamma..kuntoutus käynnissä.”

– nimetön

”Käyn neljän viikon välein urheiluhierojalla. Käynyt kolmen vuoden ajan. Kivut ja kolotukset ovat pysyneet poissa.”

– Kesäkerttu

”Juoksua tulee rajoittaa tai vaihtaa muihin lajeihin, kun rasitusvamman oireet ilmaantuvat. Helpommissa tapauksissa lepo juoksusta riittää ja pitkittyneet vaativat tarkempia selvityksiä.”

– Timpe

”Vastausvaihtoehdot suppeat kysymyksen laajuuden huomioiden. Vastaus voisi olla, että kaikilla mainituilla ja vähän enemmän. Ravintoa ja unta unohtamatta.”

– nimetön

Tällä hetkellä on vaivana bursiitti vasemmalla puolen lonkassa, joka vaivasi kymmenen vuotta sitten viimeksi ja jonka vuoksi juoksu jäi. Nyt aion pureutua sen syyhyn mikä mahdollisesti on lihastasapaino, sillä oikean puolen lihaksisto on selvästi vahvempi. Kävin asian tiimoilta fysioterapeutilla kymmenen vuotta sitten, tuolloin neuvottiin venyttelemään, jotta veri kiertäisi, nyt toinen fysioterapeutti neuvoi välttämään venytystä, jos vaiva enemmän on jänteissä ja keskittymään pakaran jne. voimistamiseen.”

– Marjut

”Tuntuu, että minulle tulee rasitusvammoja kaikista harrastamistani lajeista. Esim. juoksu, hiihto, pyöräily, rullaluistelu, kävely. En pysty enää juoksemaan kuin maksimissaan 3 km ilman kipua. Olisi mukava kuulla muiden kuntoilijoiden ja kilpaurheilijoiden kokemuksista.”

– nimetön

”Viisi vuotta sitten vakava rasitusmurtuma jalkapöydässä, joka keskeytti juoksun neljäksi kuukaudeksi. Sen jälkeen päätin, että tämänkaltaisia vammoja en enää koskaan ota. Eikä ole myöskään tullut, kun lajivalikoimaan on tullut mukaan uinti, pyöräily ja voimaharjoittelu, hiihtoa unohtamatta. Terveenä on kiva treenata.”

– MH

”Useamman vuoden tauon jälkeen on pakkokin turvautua muihin lajeihin. Juoksun iskutusta ei muutoin paikat kestä. Ja liian nopeasti määrän nostaminen tuonut takapakkia. Esimerkiksi pyöräilyllä on saanut peruskunnon nousuun ja sitä kautta juoksukin paranee.”

– Jos_vain_polkisin

”Sääriluut kipeytyy juoksemisesta niin, että tuntuu kuin ne menisivät poikki joka askeleella.”

– Johanna

Kuva Shutterstock

Vastaa