Steve Cram: Valojänikset ja hiilikuitukengät ovat OK 

Hiilikuitukengät 2023
Steve Cram näkee juoksukenkien kehittymisen positiivisena asiana.
Lukulistalle
ClosePlease login

Takavuosien maileritähti Steve Cram suhtautuu positiivisesti juoksuteknologian kehitykseen.  

Valojänisten ja hiilikuitukenkien käyttö on herättänyt keskustelua juoksupiireissä. Maailmanmestari Steve Cram näkee muutokset positiivisina. 

– Elämme vallankumouksellista aikaa. Monet ihmiset, valtaosin minun ikäiseni, ovat esimerkiksi olleet uudenlaisia juoksukenkiä vastaan, Cram sanoo.  

– Urheilu kehittyy aina, myös tekniikan myötä. Ajatellaan, että nopeampien aikojen taustalla on vain uusi tekniikka, mutta minusta se ei pidä paikkaansa. 

Valojänikset vauhdittajana 

– Olen puhunut urheilijoille valojäniksistä, ja myös nämä juoksussa käytettävät valot ovat käyneet läpi omaa kehitystään. Nykyään valot ovat paljon reaktiivisempia. Voimme asettaa ne kulkemaan hieman nopeammin kilpailun alussa, sitten hieman hitaammin keskellä ja sitten taas nopeammin lopussa, Cram kertoo. 

Cramin mielestä valojänisten käyttö on ollut todella hyvä asia. 

– Mielestäni valoihin liittyy tärkeä medianäkökulma. Täytyy muistaa, että yritämme myydä urheiluamme televisioyleisölle ja muille yleisöille, emmekä voi vain sivuuttaa sitä, mitä tekniikkaa on saatavilla. Valojänikset tekevät urheilustamme mielenkiintoisempaa katsottavaa, Cram toteaa. 

Cramin mielestä kotona tai stadionilla istuville ihmisille valojänikset ovat erinomainen visuaalinen vertailukohta juoksijoiden nopeudelle sen sijaan, että odotettaisiin vain kierrosaikoja. 

Uudet kengät lisänä 

Juoksukenkien kehittymisen Cram näkee myös positiivisena asiana. Hänen mukaansa kengillä ei ole ratkaisevaa vaikutusta. 

– Vanhat ja uudet kengät ovat yksinkertaisesti erilaisia, Cram sanoo.  

Tärkeintä on saada tasapuolisista lähtökohdista selville, kuka on paras.

– Ikään kuin käytettävissä olisi parempia golfmailoja. Pelaajat lyövät palloa paljon pidemmälle kuin kaverit kymmenen vuotta sitten. Autot ajavat paljon nopeammin nykyään. Hyväksyn tämän kehityksen. Niin kauan kuin kaikilla on samanlainen rata juostavana ja pääsy samanlaisiin varusteisiin, kaikki on hyvin, hän sanoo. 

Cramin mukaan tärkeintä on saada tasapuolisista lähtökohdista selville, kuka on paras. 

– Siitä urheilussa lopulta on kyse, Cram summaa. 

Steve Cram onnittelee Sebastian Coeta vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisten 1 500 metrin voitosta. Cram juoksi itse hopealle.

Lue myös: 

Mailerilegenda Steve Cram – ”Oleellista on vain se, mihin juoksija itse uskoo”

Teksti Miika Vähämaa  Kuvat All Over Press ja Ari j.Hyytiäinen

 

 

 

 

Vastaa