UTMB uudisti valintakriteerit – pyrkii polkujuoksun Ironmaniksi

UTMB CCC polkujuoksu
Lukulistalle

Maailman arvostetuin polkujuoksukisa Ultra-Trail du Mont-Blanc muuttaa kriteerejä osallistujien valintaan. Muutos tapahtuu kahdessa vaiheessa. Kuluvan vuoden UTMB-osallistujat on jo valittu, joten muutos ei vaikuta 2019 kisaviikkoon.

Kaikkien kisaan haluavien tulee edelleen kerätä minimäärä ITRA-pisteitä pitkien kilpailujen maaliintuloista. Tarvittavien pisteiden kriteerit kuitenkin kevenevät. Pisin ja tunnetuin eli noin 170 kilometrin UTMB vaatii 10 pistettä kahdesta kisasta, kun tälle vuodelle vaatimus oli 15 pistettä kolmesta kisasta. Sadan kilometrin CCC:n pistemäärä tippuu kahdeksasta kuuteen.

Kahden vuoden aikana pistemäärän keränneet voivat osallistua arvontaan. Koska pisteitä pitää kerätä aiempaa vähemmän, valinnan todennäköisyys pienenee. Jo ennen uudistusta arvonnasta oli epätodennäköistä päästä kerralla halutuimmille matkoille UTMB:lle ja CCC:lle.

Aiempien vuosien tapaan arpalippuja saa lisää seuraavalle vuodelle, jos arpa ei osu kohdalle. Vastaisuudessa vuosien välillä voi valita tavoittelemaansa matkaa ja lisäarvat säilyvät.

Pisteiden rinnalle UTMB- ja UTWT-kivien tie

Vuodesta 2021 alkaen arvonnasta tarjotaan aiempaa vähemmän osallistumispaikkoja. Arvonnan ja urheilijavalinnan rinnalle tulee nimittäin kolmas valintatie, jonka avulla myös harrastajat voivat hankkia takuupaikan kisaan jo ensimmäisenä ilmoittautumisvuotena. Pisteiden rinnalle tulevat kivet – eikä tämä ole myöhäinen aprillipila.

UTWT- eli Ultra Trail World Tour -kiertueen kisoista saa osallistumispisteiden kanssa saman määrän kiviä. Ne eivät vanhene eli kiviä voi kerätä vaikka kuinka kauan. Toistaiseksi on epäselvää, voiko kiviä kerätä myös UTWT Discovery -kisoista, joihin kuuluu Suomesta ainoana Nuts Ylläs-Pallas. Täysimääräisiä UTWT-tapahtumia ei kotimaassa ole.

Kun kiviä on tarpeeksi, UTMB:n, CCC:n, TDS:n ja OCC:n arvontaan ei tarvitse osallistua vaan osallistumisoikeus heltiää yksinkertaisesti ilmoittautumalla. Plakkarissa pitää tosin olla lisäksi minimimäärä tuoreita osallistumispisteitä.

Kivisäännöissä on kuitenkin oikotie. UTMB on perustanut alkuperäisen Mont-Blancin kisaviikkonsa lisäksi kolme muuta tapahtumaa. Sarjaa on tarkoitus kasvattaa 15–20 kisaan. Uusien UTMB-kilpailujen kasvua tulee vauhdittamaan kivien keräily, sillä kyseisistä karkeloista kivien määrä kerrotaan kolmella. Perinteisellä Mont-Blancin kisaviikolla tätä kerrointa ei ilmeisesti käytetä.

Kivirajat ovat seuraavat: UTMB 18, TDS ja CCC 15 sekä OCC 12 kiveä. Käytännössä UTMB:n kiertuekisan vaativimpien matkojen maaliintulijat saavat siten ostaa varman paikan päätapahtumaan.

Järjestäjät perustelevat muutosta sillä, että aiempi ilmoittautumiskäytäntö tuli halukkaiden kasvun takia äärirajoilleen. Näin varmasti olikin.

Uudessa kivijärjestelmässä ei kuitenkaan ole kyse pelkästään mainostetusta joustavuudesta sekä nopean ja varman osallistumisen mahdollisuudesta. Kivien keräilyllä UTMB rakentaa polkujuoksuun vastaavaa asemaa kuin Ironmanilla on triathlonissa.

Urheilijakiintiön valinta perustuu vastaisuudessakin ITRA-pisterankingiin, joskin osa rajoista nousee.