Miten Vaarojen maraton nousi polkujuoksun kestohitiksi – Heikki Hamunen videohaastattelussa

Vaarojen maraton pohjusti suomalaisen polkujuoksun nousun. Kilpailunjohtaja Heikki Hamunen kertoo, miten Vaarojen tunnelma syntyy.
Lukulistalle
ClosePlease login

Heikki Hamunen kertoo, miten Vaarojen maraton rakentui suomalaisen polkujuoksun pioneerikisaksi. Hamusen 12 vuoden jakso Vaarojen maratonin kilpailunjohtajana päättyi, mutta mies pysyy polkujuoksun parissa.

Nojaan yläkehoni tyhjän päälle. Oksa viuhahtaa korvani vierestä, katseeni hakee seuraavan mutkan muutaman metrin päästä.

Lantio pysyy liikkeen päällä. Tuntuma alustaan on vahva. Vauhti tuntuu kovalta ja hyvältä. Mielessä vilahtaa silti ajatus: ei kannata lipsauttaa pohjoiskarjalaiseen kuuseen.

Tuntemukset ovat tuttuja lumisilta metsälaskuilta alppisuksilla. Nautin jatkuvasta liikkeestä ja puiden tarjoamasta vauhtikokemuksesta. Ohjaan massani alaviistoon kohti Herajärveä.

Askeleeni tikittävät. Juoksen Jauholanvaaralta vajaan metrin levyistä polkupengerrystä. Vaarojen maratonia on takana kymppi ja olen erittäin hereillä.

Tuolla kuvauksella aloitin juttuni Juoksijassa 3/2015. Kirjoitin polkujuoksusta lajina sekä sen kehityksestä Suomessa. Kuvausten näyttämö oli itseoikeutetusti Vaarojen maraton, sillä sen merkitys suomalaisen polkujuoksun kehityksessä on ollut keskeinen.

Vaarojen maraton – Lumessa syntynyt

Suomalainen polkujuoksubuumi syntyi Kolilla. Pekka Sorjonen ja Mika Okkonen kiersivät Herajärveä 10. joulukuuta 2005. Oli talven tuntu, maassa toistakymmentä senttiä lunta.

Kokemus oli väkevä ja miehet halusivat jakaa sen. Kun he palasivat Kiviniemen tilalle, Suomen raskain maratonreitti oli lähestulkoon piirretty.

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2006 matkaan lähti kymmenen juoksijaa. Luonto vakuutti, askel ja sana kulkivat.

Seuraavana vuonna viivalla oli 49 ja sitten 109 juoksijaa. Kilpailunjohtajaksi tuli Heikki Hamunen.

Vuonna 2010 Vaarat myivät koko 450 juoksijan kiintiön, jonka Karelian Seikkailu-urheilijat oli neuvotellut kansallispuiston viranomaisten kanssa. Matkoina olivat 43 kilometrin peruskierroksen lisäksi 86 kilometrin ultra, 15 kilometrin pikataival ja duo-sarja, jossa toinen parista pyöräilee valitsemaansa tietä.

Muista polkutapahtumista vain harva oli kuullut, koska niitä ei Suomessa juuri ollut. Tuhansien järvien ja loputtomien metsien maassa ikkuna oli auki. Ideoita uusista tapahtumista kupli kuin sieniä Kolin syyssateessa.

Syntyi kymmenittäin kisoja ja polkujuoksu kasvoi ilmiöksi. Vaarojen maraton kehittyi ja piti paikkansa polkujuoksun syksyn ehdottomana ykköstapahtumana.

Viime viikonloppuna Heikki Hamunen päätti 12 vuoden vuoronsa Vaarojen kilpailunjohtajana. Kisapäivän jälkeisenä sunnuntaina kävelimme Ukko-Kolin huipulle ja Heikki kertoi, miten Vaarojen maratonista tuli hitti – sekä mitä hän tekee polkujuoksussa seuraavaksi. Katso Heikki Hamusen haastattelu alta.

Teksti ja haastattelu Tomi Savolainen Videokuvaus Juha Saastamoinen

Katso myös haastattelun kakkososa: Kilpailunjohtajan tiukka paikka ja ohjeet seuraajalle – äänessä Vaarojen maratonin Heikki Hamunen

Vastaa