Helsinki Ski Weeks: Kunto- ja huippuhiihtoa samalla areenalla

Lukulistalle
ClosePlease login

Helsingin Olympiastadion toimii helmikuussa hiihtoareenana, jossa kuka tahansa voi nauttia hiihdosta maksutta kaupungin sydämessä. Kaupunkilaisten oma hiihtojuhla huipentuu kansainväliseen Stadion Sprint -kutsukilpailuun 24. helmikuuta.

Suomen Hiihtoliitto keksi hienon idean luomalla koko helmikuun kestävän Helsinki Ski Weeks -tapahtuman. Siinä yhdistyvät kansainvälisen huippuhiihdon ja tavallisten kuntohiihtäjien ja kaupunkilaisten toiveet.

Olympiastadionille lumetettu latu palvelee sekä kansainvälistä Stadion Sprint -kutsukilpailua että kaikille kaupunkilaisille tarjottavaa tilaisuutta hiihtää helmikuun ajan kaupungin sydämessä.

Olympiastadion on silloin tuhansien kaupunkilaisten elämyksellinen lähiliikuntapaikka. Kaikilla on mahdollisuus hiihtää ilmaiseksi ennakkovaraamalla ajan ja ilmoittautumalla.

Kuntoilijoiden hiihtoilottelun jälkeen maailman parhaat sprinttihiihtäjät valtaavat areenan torstai-iltana 24. helmikuuta.

Miljoona ihmistä ladulle samaan aikaan

Helsinki Ski Weeks saa lähtölaukauksensa lauantaina Kansallisen Hiihtopäivän kautta, jonka Hiihtoliitto järjestää yhdessä Suomen Ladun, TUL:n, Sydänliiton ja Ylen kanssa.

Tavoitteena on saada miljoona suomalaista yhtä aikaa liikkeelle nauttimaan liikunnasta ja hiihdosta.

Iloisia tapahtumia ja laturetkiä järjestetään eri puolilla Suomea. Helsingin Olympiastadionille ja Tampereen Ratinaan lumetetut ladut tuovat hiihdon kaupunkien sydämeen.

Helsingin Olympiastadionilla on mahdollista hiihtää maksutta helmikuun ajan.

Hiihtoa Helsingin sydämessä

Kansallisen Hiihtopäivän jälkeen Helsingin Olympiastadion toimii koko helmikuun ajan hiihdon pyhättönä Helsinki Ski Weeks -tapahtuman aikana. Silloin kuka tahansa pääsee hiihtämään perinteisellä hiihtotavalla stadionille ilmaiseksi.

Hiihtoviikot huipentuvat 24.2. kansanväliseen Stadion Sprint -kutsukilpailuun, joka televisioidaan laajasti. Ylen tavoitteena on, että kansainväliset lähetykset saavat kymmeniä miljoonia katsojia.

– Tavoitteemme on luoda Helsinki Ski Weeksistä vuosittainen tapahtuma ja samalla stadionille elämyksellinen lähiliikuntapaikka, jossa ihmiset pääsevät hiihtämään keskellä kaupunkia, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen

Stadionin ladulla on mittaa hieman yli kilometri.

Stadionilla juhlitaan hiihtämällä

Jotta kaikki pääsevät nauttimaan hiihdosta sopivalla väljyydellä, hiihtäjien tulee varata omat hiihtoaikansa etukäteen ja ilmoittautua stadionilla. Perinteisen ladulla on mittaa hieman yli kilometri, ja se kulkee sisään stadionille maratonportin kautta juoksuradalle. Yhtä aikaa latua voi kiertää 400 hiihtäjää.

Stadionilla hiihtäjät pääsevät nauttimaan myös Tapahtumatorin iloisesta menosta ja ravintolatelttojen tarjoiluista. Myös välineet on mahdollista vuokrata paikan päältä ja varata itselleen aika hiihtokoulusta.

– Ulkoliikuntatapahtumien läpivieminen onnistuu, koska voimme kontrolloida ennakkovarauksilla ja ilmoittautumisilla, paljonko ihmisiä ladulla hiihtää, Ismo Hämäläinen sanoo.

 

Hiihtobuumi valtaa Suomea

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi iloitsee maastohiihdon kasvavasta suosiosta.

– Suomessa on meneillään ennennäkemätön hiihtobuumi. Uudet harrastajat ovat ottaneet lajin omakseen ja nuoruudessa hiihtoa harrastaneet ovat palanneet laduille, Markku Haapasalmi sanoo.

– Hiihtoliitto tunnetaan ennen kaikkea huippu-urheilun kautta, mutta haluamme edistää hiihtoharrastusta kaikin tavoin ja kaikilla tasoilla. Teemme entistäkin enemmän työtä liikunnallisen elämäntavan puolesta, Haapasalmi sanoo.

Maastohiihto houkuttelee kaikenikäisiä suksijoita ladulle.

Kansallinen Hiihtopäivä ja koko helmikuun Helsingin Olympiastadionilla jatkuva Helsinki Ski Weeks ovat esimerkkejä tästä työstä.

Liiton puheenjohtaja näkee tärkeäksi, että Hiihtoliitto ottaa mahdollisimman suuren roolin kuntohiihdon tukemisessa. Tähän tavoitteeseen kuuluu myös hiihto-olosuhteiden kehittäminen yhdessä kuntien ja muiden tahojen kanssa.

Vaikka latujen lumettaminen tuo kustannuksia, kunnat voivat säästää terveydenhuollossa merkittävästi, jos ihmiset huolehtivat kunnostaan esimerkiksi hiihtämällä.

Tutkimusten mukaan nivelystävällinen hiihto on yksi parhaimpia sydämen hyvinvoinnista huolehtivia lajeja, ja se sopii hyvin ikäihmisille. Siksi myös Sydänliitto on näkyvästi mukana Kansallisessa Hiihtopäivässä.

Hiihtokin voi olla lähiliikuntaa

Hiihtoliitto on ottanut olosuhteiden kehittämisessä entistä aktiivisemman roolin. Lajit selvittävät yhdessä, missä on mahdollista tehdä yhteistyötä ja millaisia omia tarpeita eri lajeilla on niin kilpailu- kuin harrastuspuolella. Rahoitusta hankkeille haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Liikunnan merkitys sairauksien ennaltaehkäisyssä tiedostetaan entistä paremmin. Lähiliikuntapaikoilla voidaan vähentää myös hiihtäjien autoilua lumen perässä.

Esimerkiksi Espoo ja Vantaa ovat olleet edelläkävijöitä hiihto-olojen järjestämisessä. Nyt Helsinki panostaa vahvasti olosuhteiden parantamiseen. Helsinki Ski Weeksin vakiinnuttaessa paikkansa jokavuotisena tapahtumana, se luo samalla yhden hiihtopaikan kaupungin keskustaan kymmenien tuhansien hiihtäjien iloksi.

Lumettamisen lisäksi myös latujen muu kunnostus maksaa.

– Helsingin kaupunki on laskenut, paljonko latujen kunnostus maksaa vuodessa. Hinnaksi saatiin 80 senttiä asukasta kohti. Kokonaissumma on suuri, mutta ei yksittäiselle ihmiselle. Kaikki eivät hiihdä, mutta toivottavasti mahdollisimman moni kaupunkilainen käyttäisi 80 sentillään tämän edun, Ismo Hämäläinen sanoo.

 

Vastaa