1500 metriä Lappalaisen päämatkaksi: ”Kyllä kasinkin pitää kulkea” – Määttänen hakee jatkoa läpimurtokaudelle

Lukulistalle
ClosePlease login

Sara Lappalainen on kilpailukauden kynnyksellä uuden tilanteen edessä. Päämatka on jatkossa 1500 metriä, kun se on tähän asti  ollut 800 metriä, vaikka 1500 metriä on kulkenut rinnalle.

Lappalainen alkoi satsata enemmän pitemmälle matkalle jo viime kesänä, mutta kevään terveyshuolet söivät silloin suunnitelmia.

– Olemme valmentajani Ari Suhosen kanssa kääntäneet kelkkaa kohti tonnivitosta. Alan kilpailla enemmän sillä matkalla. Mutta kyllä kasinkin pitää kulkea vähintään entiseen malliin. Jos aikoo juosta 1500 metriä alle neljän minuutin, se vaatii kasilla alle kahden minuutin kuntoa, Lappalainen totesi SUL:n mediatilaisuudessa Helsingissä.

Lappalaisen parhaat ajat ja samalla Suomen ennätyslukemat ovat 1.59,41 ja 4.02,35, jotka hän juoksi Tokion olympialaisissa toissa kesänä.

– 5–6 viikkoa siinä meni, että sain kroppani toimimaan jälleen normaalisti, Sara Lappalainen muisteli mediatilaisuudessa toipumistaan Urhean alppimajan laitevian tuomista ongelmista.

 ”5–6 viikkoa siinä meni, että sain kroppani toimimaan normaalisti”

Talven hallikausi jäi Lappalaiselta harmittavasti väliin erikoisen ongelman takia. Harjoitellessaan Helsingissä Urhean alppimajassa huoneen tekninen vika aiheutti sen, että Lappalainen viettikin huomaamattaan aikaa huomattavasti korkeammassa ilmanalassa kuin mitä oli tarkoitus ja hänen elimistönsä teki täydellisen stopin.

– Olen yrittänyt jo unohtaa koko jutun, mutta paha pettymyshän se oli, sillä halusin viime kesän vaikeuksieni jälkeen kovasti hallikisoihin. Henkisesti se otti lujille.

Lappalainen ei halua syyttää ketään asiasta. Hän kertoi huomanneensa, että jotain ongelmaa oli, kun keho oli jatkuvasti väsynyt eikä palautunut kovista hallikisoihin tähtäävistä harjoituksista.

– 5–6 viikkoa siinä meni, että sain kroppani toimimaan jälleen normaalisti. Harjoittelu piti aloittaa aivan alkutekijöistä, juoksija muistelee.

SUL:n mediatilaisuudessa vierailleet Sara Lappalainen, Topias Laine, Viivi Lehikoinen ja Eveliina Määttänen odottavat alkaa kilpailukautta luottavaisena.

”Aion kilpailla suhteellisen paljon alkukesällä”

Nyt Lappalaisen mukaan tilanne on hyvä. Hän harjoitteli keväällä kolme viikkoa Portugalissa, jossa hellelukemat huitelivat päälle 30 asteen.

– Helteessä harjoittelu on kuulemma hyvää kestävyydelle, Lappalainen veisteli.

Tarkkaa kilpailuohjelmaa Lappalainen ei vielä tiedä. Pari kiintopistettä kuitenkin on, kuten harjoituskisa Helsingissä 30. toukokuuta jolloin matkana on 400 tai 600 metriä, ja Paavo Nurmen kisoihin 13. kesäkuuta on 1500 metrille luvassa kovaa vastusta.

– Aion kilpailla suhteellisen paljon alkukesällä ja rakentaa tuloskuntoa rauhallisesti. Mutta voi se kulkea kovaa jo silloinkin. Toinen kilpailukausi osuu sitten pienen keskikesän harjoittelutauon jälkeen loppukesälle kohti MM-kisoja.

Eveliina Määttäselle viime kausi oli läpimurto 800 metrin juoksijana. Kausi toi myös arvokasta kokemusta arvokisajuoksuista.

Määttänen: ”Rohkeasti parantelemaan ennätyksiä”

Eveliina Määttäselle viime kausi oli täysosuma. Ensimmäinen kilpailukausi uudella päämatkalla, 800 metrillä toi tulosparannuksia pitkin kesää ja lopulta ennätysajaksi mainion 2.01,14. Aiempi päämatka oli 400 metrin aidat.

– Viime kesästä jäi tosi hyvät fiilikset. Tulokseni paranivat nopeasti ja uusia asioita tuli eteen yhtäkkiä. Vasta nyt harjoituskaudella olen pystynyt käsittelemään noita uusia kokemuksia, Määttänen sanoo.

Viime kesästä Määttästä jäi harmittamaan vain yksi asia. Tuloskunnon huippu osui alkukesään, vaikka tavoitteenaan oli tehdä kovia tuloksia myös loppukaudesta, mikä ei täysin onnistunut. Siihen löytyy kuitenkin selkeä syy.

– Pääsy heinäkuisiin MM-kisoihin tuli minulle ja valmentajalleni Jan Petracille yllätyksenä, johon emme olleet varautuneet. Pitkä kisamatka Yhdysvaltojen Oregoniin söi loppukaudelle tarkoitettua harjoittelua, ja tuloshuipennus jäi tekemättä.

Eveliina Määttäseltä jäi talven hallikausi väliin. Hän ehti juosta vain yhden kilpailun ennen kuin flunssakierre iski. Kilpailunälkää jäi rutkasti pian alkavalle kilpailukaudelle.

Arvokisat ovat hyvin erilaisia ja vaikeasti ennakoitavissa

Määttänen sanoo, että viime kesän kovat kansainväliset startit ja erityisesti MM – ja EM-kisajuoksut toivat arvokasta kokemusta.

– Arvokisat ovat hyvin erilaisia ja vaikeasti ennakoitavissa. Viime kesä opetti, että pitää pystyä sopeutumaan erilaisiin taktiikoihin, Määttänen toteaa.

Espoon Tapioiden juoksija avaa kilpailukautensa 23. toukokuuta Jyväskylässä, jossa hän juoksee 600 metriä ja tuntia myöhemmin 300 metriä. Viime kauden Määttänen avasi juuri 600 metrin startilla aikaisin toukokuussa, jossa hän juoksi uudet SE-lukemat 1.28,47.

Kilpailukausi jatkuu heti toukokuun viimeisenä viikonloppuna Saksan Rehlingenissä 800 metrin juoksulla. Ennen Paavo Nurmen kisoja ohjelmassa on vielä kilpailu Prahassa, Tshekissä. Kesäkuulle tähtäimessä ovat Kuortaneen Games ja todennäköinen edustus juhannuksena pidettävissä Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa.

Artikkeli 1500 metriä Lappalaisen päämatkaksi: ”Kyllä kasinkin pitää kulkea” – Määttänen hakee jatkoa läpimurtokaudelle julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi