Pyöräreitti: Saariston rengastie

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Saariston rengastie reitti 1
GPX Kartta: Saariston rengastie reitti 2
Lukulistalle
ClosePlease login

Turun saaristo tarjoaa pyöräreitin, jolla pääsee nauttimaan mahtavista maisemista niin maalla kuin merellä. 

Ennen rengastielle lähtöä on hyvä käyttää hetki lenkin aikataulun suunnitteluun ja tutkia lautta-aikatauluja, jotta odottelut rannassa voi minimoida. Reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa, ja sen varrella on useita yöpymispaikkoja.

Rengastien kiertäminen yhdessä päivässäkin onnistuu. Keskinopeudella 27,5 kilometriä tunnissa ajoaikaa kului noin 6,5 tuntia, mutta päivän kokonaispituus venyi odotteluiden ja reilun parin tunnin lauttamatkojen myötä liki 12 tuntiin. Lossille on hyvä ottaa mukaan eväitä ja vaihtovaatetta.

Myötäpäivään ajettaessa Turusta seuraavana on Kaarina. Siellä tie on Kuusistosta Paraisille ja Nauvon lauttarantaan kumpuilevaa. Pitkiä mäkiä koko reitillä ei ole. Nousumetrejä kertyy yhteensä vajaat 900. Paraisten keskustan jälkeen pyörätietä on pätkittäin ja se on välillä hiekkapolkua.

Nauvossa autotien piennar muuttuu Paraista kapeammaksi. Autot liikkuvat pääasiassa ryppäinä, kun ne tulevat molemmista suunnista lautoilta. Sama ilmiö toistuu seuraavilla saarilla, mutta Korppoossa liikenne on jo selvästi Nauvoa rauhallisempaa.

Houtskarissa tie kapenee, ja tunnelma liikenteessä on entistä leppoisampi. Reilun 250 vakituisen asukkaan Iniössä autoja on vieläkin vähemmän, mutta tie on molemmilla sen saarilla paikoin huonokuntoinen. Idyllinen kylä tekee paikasta silti viehättävän.

Kustavista Turkuun voi alkuun vielä nauttia kauniista saaristotiestä, mutta etenkin Taivassalon jälkeen liikenne vilkastuu selvästi. Onneksi tienpiennar levenee samalla, sillä pyörätie alkaa uudelleen vasta Raisiossa.

 

Pyöräreitti: Saariston rengastie

PITUUS

  • Iso rengastie 180 km + lautat noin 30 km
  • Askaisten kautta 186 km + lautat noin 36 km
  • Naantalin kautta 181 km + lautat noin 36 km
  • Pikku rengastie 106 km + lautat noin 14 km

 

TAUKOPAIKAT

Luontevia taukopaikkoja ovat lossirantojen kahvilat, ja pisimmät lossimatkat, joilla voi ostaa evästä lautalta. Mossalan lossirannan lomakylässä voi myös vaikka pulahtaa uimaan kyytiä odotellessa. Lisäksi kannattaa muistaa Nauvon vierasvenesataman ravintolat sekä Paraisten Sattmark. Myös esimerkiksi Kustavin käsityökylä ja läheinen Peterzénsin ravintola osuvat reitin varrelle.

KOHOKOHDAT

Rengastiellä on kosolti pysähdyksen arvoista nähtävää, sillä reitin varrelle osuu monta kaunista saaristokylää kirkkoineen.

Kuusiston piispanlinnan rauniot 1500-luvulta vaativat pientä koukkausta pois reitiltä. Raunioiden ympärillä on myös kulttuuri- ja luontopolku.

Paraisilla kannattaa muistaa esimerkiksi Fredrika Runebergin kodista tehty museokahvila Fredrikantupa, josta saa Runebergin torttua koko kesän. Nauvon keskustassa on puolestaan muun muassa purjelaivojen historiasta kertova merenkulkutalo ja tunnelmallinen vierasvenesatama.

Nauvosta voi lautalla piipahtaa luonnonkauniille Seilin saarelle, joka tunnetaan 1600-luvulla perustetusta spitaalihospitaalista sekä 1960-luvulle asti toimineesta mielisairaalasta.

Askaisissa nähtävyytenä on Louhisaaren 1650-luvulla rakennettu kartanolinna, C. G. E. Mannerheimin syntymäkoti.

ERI VERSIOT

Saariston kierroksesta voi ajaa myös lyhennetyn version, pikku rengastien. Silloin pitää suunnata Nauvon vierasvenesatamasta kohti Rymättylää lautalla, joka pysähtyy myös Seilin saarella. Rymättylästä matka jatkuu kohti Naantalia.

Isolla rengastiellä Kustavin päässä on mahdollista koukata Taivassalosta kohti Hakkenpään ja Teersalon välistä lauttaa. Se liikennöi vain muutaman kerran päivässä, joten aikataulut kannattaa tarkistaa. Teersalosta matkaa voi jatkaa kohti Askaista ja Lemua ennen Kustavintielle palaamista. Toinen vaihtoehto on polkea Livonsaaresta Merimaskuun ja sieltä Naantalin kautta Turkuun. Näin välttyy vilkasliikenteisen Kustavintien ajamiselta lähes täysin.

Lue myös:

Pyöräreitti: Tammisaari–Hanko

Pyöräreitti: Porvoo –  Emäsalon eväsretki

 

TEKSTI  MINNA UUSIVIRTA

Julkaistu alunperin Pyöräily & Triathlonissa 1/2017

GPX-kartta 2018

Vastaa