Alisa Vainio paransi Raumalla neljä minuuttia puolimaratonin ennätystään

Lukulistalle
ClosePlease login

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio juoksi puolimaratonin Suomen mestariksi ennätyksellään 1.12.22 Raumalla sunnuntaina. Vainio paransi aikaisempaa ennätystään roimasti 4.11 minuuttia.

Myös miesten kilpailun voittaja Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki kuorrutti voiton ennätyksellään. Hän taittoi matkan ajassa 1.05.47.

Vainio karkasi heti alkumatkassa Annemari Kiekaran kanssa kärkeen ja meni menojaan, sen jälkeen kun Kiekaran kilpailu jäi kesken 12 kilometrin jälkeen.

Viikko sitten Rotterdamissa juostu maratonennätys 2.29.56 ei näkynyt Vainion menossa.

– Totta kai se painoi jaloissa. Ei ollut ihan samanlainen vire kuin tuoreilla jaloilla. Mutta kun pohjat ovat kunnossa, ei ollut ongelmia, Vainio sanoi.

Vainio kiitteli myös miesten kilpailun juoksijoilta saamastaan vetoavusta.

– Juoksu tuntui aika hyvältä. Oli sellainen tasainen tunne koko ajan. Vauhti oli alkuun aika napakkaa, mutta kun siinä oli miehiä koko ajan, oli hyvä juosta. Yksin juoksin vain tuon viimeisen kierroksen, Vainio kuvasi runsaan kolmen kilometrin lenkeistä koostunutta kilpailua.

Alisa Vainio ja Annemari Kiekara karkasivat muilta heti alkumatkasta.

Vainio: ”Kunto nyt tosi tasainen”

Tarkat suunnitelmat kesäksi ovat Vainion mukaan vielä hahmottumassa. Paikka Münchenin EM-maratonilla on varma ja heinäkuiselle Eugenen MM-maratonillekin on rankingin kautta mahdollisuus.

– Kunto on nyt tosi tasainen, Vainio totesi ja viittasi kevätalven kahteen onnistuneeseen maratoniin ja Rauman SM-kilpailuun.

Turun Urheiluliiton Aino Niemi oli toinen ennätyksellään ajalla 1.14.20. Hän paransi ennätystään 2.25 minuuttia.

– Olosuhteet hyvät kuten juoksukin. Pystyin pitämään vauhdin aika hyvin. Paremmin se meni, mitä odotin, Niemi tuumi.

Lempäälän Kisan Klaara Leponiemi oli kolmas niin ikään ennätyksellään 1.16.51. Leponiemi on jo viitenä vuonna peräkkäin saavuttanut mitalin puolimaratonin SM-kilpailuissa.

Naisten kilpailun kaikki kahdeksan parasta juoksivat ennätyksensä. Neljäs oli HKV:n Taru Häyrinen ajalla 1.17.34 ja viides HIFK:n Josefin Sjölind-Kohtamäki ajalla 1.17.37.

Alkumatkan kärkivauhdissa olleen Kiekaran vire ei ollut toivotunlainen.

– Kroppa ei kerta kaikkiaan toiminut. Menin viime viikonvaihteen maratonin jälkeen alppimajaan, jossa korkeuden säätely ei täysin toiminut ja minun kroppani on aika herkkä sellaiselle, Kiekara sanoi.

Antti Ihamäki vei puolimaratonin mestaruuden 29 sekunnin erolla viime vuosina kilpailua hallinneeseen Jarkko Järvenpäähän.

Järvenpää: ”Se oli hieno, miehekäs voitto Ihamäeltä”

Ihamäki kirkasti viime vuoden puolimaratonin SM-hopean mestaruudeksi kiristämällä muilta karkuun puoliväliin jälkeen. Ennätystään hän kohensi 23 sekuntia.

– Antti teki tosi rohkean nykäisyn ja veti kilometrin jonnekin 2.56:een, ehkä allekin. Minä laskin, että pidän sen 3.05 minuutin kilometrivauhdin. Uskoin, että Antti tulee selkä edellä vastaan. Mutta se ei katkenut, kertoi alkumatkan johtanut ja toiseksi ajalla 1.06.16 juossut Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää.

–  Se oli hieno, miehekäs voitto Antilta. Jos ei ole varmassa 1.06:n kunnossa, ei pysty tekemään tuollaista.

Ihamäki oli valmis allekirjoittamaan Järvenpään sanat.

– Taktiikka oli, että seuraan Jarkkoa niin kauan kuin jaksaa. Kun sitten tuntui hyvältä puolimatkassa eikä vauhti ollut siihen mennessä kovin kummoista, ajattelin aikaa juosta kunnon aikaa, Ihamäki tuumi.

– Otin ekan geelin siinä 8 kilometrin kohdalla. Sain siitä hyvin energiaa ja sen jälkeen kulki hyvin.

Jarkko Järvenpää piti vauhtia alkumatkasta. Vanavedessä Antti Ihamäki, Björn Sandler, Eric Mbacha, Aki Nummela ja Ali Abdulrahman.

Ihamäen mukaan vauhdissa olisi ollut varaa kiristää, jos kärkitaistelu olisi pysynyt tiukkana.

– Ei sinä ihan kaikki ollut pelissä. Voittoa lähdin tavoittelemaan. Harjoitukset ovat menneet niin hyvin ja olin pari viikkoa Helsingissä alppımajassa. Siitäkin oli hyötyä, Ihamäki arvioi.

Turun Urheiluliiton Ali Abdulrahman oli kolmas ennätyksellään 1.06.44. Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela hävisi hänelle vain kahdeksan sekuntia.

Päivän suuryllättäjät olivat miesten kilpailun kuutonen Kristian Lindroos Helsingin Juoksijoista ja naisten kilpailun kuutonen Anna-Stiina Erkkilä Espoon Tapioista. Molemmat paransivat ennätyksiään peräti neljännestunnin. Lindroos juoksi 1.08.42 ja Erkkilä 1.18.45.

LIVE-Tulospalvelu: https://online4.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2022_sulsm/

 

Artikkeli Alisa Vainio paransi Raumalla neljä minuuttia puolimaratonin ennätystään julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi