Lukulistalle
ClosePlease login

Nathalie Blomqvist oli aidon yllättynyt voitettuaan maastojuoksun Pohjoismaisten mestaruuskilpailuiden naisten 9 kilometriä sunnuntaina Kristiansandissa, Norjassa. Blomqvist voitti juoksun viiden sekunnin erolla ennen Norjan Kristine Meinert Rødiä.

– Olin kuudes viime vuonna. Ajattelin, että kärkikolmikkoon on mahdollisuus, jos oikein hyvin menee. Voitto oli yllätys ja varsinkin noin isolla erolla, Blomqvist hehkutti.

Blomqvist kärsi kesällä akilleksen seudun vaivoista. Ne saatiin aiemmin syksyllä hoidettua ja Kristiansandissa Blomqvist juoksi osin mutaisella ja osin pehmeän hiekan ja nurmen sekä isojen vesilätäkköjen ryydittämällä reitillä loistokilpailun.

– Oma suunnitelma oli pysyä alussa kärkiviikossa. Mutta jotenkin tuntui, että alkuun mentiin niin hitaasti ja läksin vetämään omaa maastojuoksuvauhtia. Olen kuitenkin aika rohkea juoksija, Blomqvist kertaili.

Kilpailu juostiin puolentoista kilometrin radalla, jossa Blomqvistin vetovuoro venyi neljän kierroksen mittaiseksi ennen kuin Meinert Rød meni kärkeen kaksi kierrosta ennen maalia.

– Tipuin siinä ehkä viiden metrin päähän norjalaisesta, mutta viimeisessä mutaisessa alamäessä menin ohi. Vaikka hyydyin lopussa, vauhti kantoi maaliin asti. 1500 metrin juoksijan kirikyvystä oli nyt apua, Blomqvist hymyili.

”Hyvä, ettei rata ehtinyt tulla liian tutuksi”

Vaikka rata oli monella tapaa haastava, Blomqvist sai juoksunsa kulkemaan.

– En mennyt katsomaan rataa edellispäivänä. Hölkkäsin sen vasta aamulla ennen kilpailua läpi. Se oli ehkä hyvä, ettei se ehtinyt tulla liian tutuksi, Blomqvist totesi.

– Rata oli kapea, pehmeä ja vetinen ja sikäli tekninen, että koko ajan mentiin vähän ylös alas. Mutta isoja nousuja ei ollut.

Johanna Peiponen kiri tasaisen hyvällä juoksulla viidenneksi 36 sekunnin erolla Blomqvistiin. Aino Niemi oli yhdestoista. Eroa kärkeen kertyi 2.40 minuuttia.

Joukkuekilpailussa Suomen naiset saavuttivat hopeamitalin. Mestaruuden voitti Norja.

PM-joukkuehopean juoksivat: Johanna Peiponen, Nathalie Blomqvist ja Aino Niemi.

Portugaliin leirille ja EM-maastoihin joulukuussa

Voitto PM-maastossa kertoi Blomqvistille, että ne 2-3 viikkoa, jotka hän on voinut harjoitella ilman ongelmia, ovat yhdessä aiemman niin sanotun korvaavan harjoittelun kanssa pitäneen pohjakunnon hyvänä.

– Ihmeen nopeasti juoksukunto on nyt tullut takaisin. Olen tehnyt hyviä treenejä Camilla Richardssonin kanssa ja sitä kautta on tullut myös itseluottamusta, Blomqvist kertoi.

Pedersöreläistä IK Falkenia edustavan Blomqvistin syksyn kilpailut jatkuvat 11. joulukuuta maastojuoksun EM-kilpailuissa Torinossa. Kilpailua edeltää harjoitusleiri Portugalissa.

Ruotsille kaksoisvoitto miesten kilpailusta

Miesten 9 kilometrin kilpailussa Ruotsin Mohammadreza Abootorabi johti ruotsalaiset kaksoisvoittoon. Toiseksi juoksi Max Peter Bejmer. Kahdeksan sekuntia hävinnyt Bejmer on tuore suunnistuksen maailmanmestari Ruotsin sprinttiviestijoukkueesta.

Suomalaisista  Niko Putkinen oli kuudestoista 1.40 minuuttia kärjestä, Antti Ihamäki oli 18:s ja Niklas Wihlman 19:s 1.44 ja 2.04 minuuttia kärjestä. Jarkko Järvenpään kilpailu jäi kesken.

Kauppinen: ”Melko lailla kaiken sain irti”

Mikko Kauppinen kuorrutti onnistuneen kilpailukautensa mainiolla juoksulla, joka toi seitsemännen sijan alle 20-vuotiaiden miesten 6 kilometrin kilpailussa. Juoksun voitti 19-vuotiaiden Norjan 1500 ja 3000 metrin mestari Esten Hansen Møllerud Hauen, joka kukisti tiukassa kiritaistossa maansa 3000 metrin estejuoksun juniorimestari Vebjørn Hovdejordin.

Kauppinen jäi mestaruudesta 40 sekuntia ja pronssimitalista 29 sekuntia. Hän juoksi pääosan matkasta yksin ilman vetoapua.

– Valmistauduin kisoihin hyvin ja melko lailla kaiken sain irti, mutta norjalaisia en olisi pystynyt voittamaan, Kauppinen kertaili kilpailua, jossa norjalaisjuoksijat miehittivät neljä kärkisijaa.

Haastava reitti ei Kauppista kiusannut.

– Siellä oli kaikkea vähän kuin golf-kentällä: viheriötä, nurmea ja hiekkaa hiekkabunkkerityyliin. Eikä siellä saanut pelätä vettä, Kauppinen kuvaili.

Muista suomalaisista Eetu Valtola oli 17:s. Eroa kärkeen kertyi 2.21 minuuttia. Tero Korpi oli 21:s ja Luukas Kontro 22:s.

Nelli Viskari tasaisella juoksulla 12:s

Nelli Viskari juoksi alle 20-vuotiaiden naisten 6 kilometrin kilpailussa 12:nneksi. Tasaisen kilpaillut juossut Viskari jäi kärjestä 1.30 minuuttia. Melissa Kykyri oli 15:s reilun kahden minuutin ja Emma Ranta 18:s reilun kolmen minuutilla erolla voittajaan.

Juoksun voitti tanskalainen viime kesän alle 18-vuotiaiden EM-kilpailujen 3000 metrin mestari ja 2000 metrin estejuoksun pronssimitalisti Sofia Thøgersen, joka selvitti reitin ajassa 24.51. Vain sekunnin hänelle hävisi Norjan Ingeborg Østgård.

KRISTIANSAND (NOR) 6.11.2022 Maastojuoksun PM-kilpailut

Mitalitaulukko: 1) Norja 12 (4 kultaa + 4 hopeaa + 4 pronssia), 2) Ruotsi 5 (2+3+0), 3) Tanska 5 (1+0+4), 4) Suomi 2 (1+1+0).

Miehet,

9 km: 1) Mohammadreza Abootorabi Ruotsi 33.49, 2) Max Bejmer Ruotsi 33.57, 3) Kasper Fosser Norja 34.02, 4) Senay Fissehatsion Norja (PM-kilp. ulkop.) 34.04, 5) Jacob Sommer Simonsen Tanska 34.13, 6) Mathias Flak Norja 34.21, 7) Even Brøndbo Dahl Norja 34.27, 8) Trym Tønnessen Norja (PM-kilp. ulkop.) 34.29, 9) Arvid Örn Ruotsi 34.30, 10) Ibrahim Buras Norja 34.41 … 16) Niko Putkinen Suomi 36.29, 17) Antti Ihamäki Suomi 36.33, 19) Niklas Wihlman Suomi 36.53. – (Putkinen oli PM-kilpailun 13:s, Ihamäki 14:s ja Wihlman 16:s.)

Joukkuekilpailu: 1) Ruotsi 12 (Abootoorabi, Bejmer, Örn), 2) Norja 14, 3) Tanska 27, 4) Suomi 43 (Putkinen, Ihamäki, Wihlman).

M19 6 km: 1) Esten Hansen Møllerud Hauen Norja 21.13, 2) Vebjørn Hovdejord Norja 21.14, 3) Andreas Fjeld Halvorsen Norja 21.24, 4) Simen Gløgård Stensrud Norja 21.26, 5) Karl Ottfalk Ruotsi 21.30, 6) Gabriel Claesson Ruotsi 21.43, 7) Mikko Kauppinen Suomi 21.53 … 17) Eetu Valtola Suomi 23.34, 21) Tero Korpi Suomi 23.51, 22) Luukas Kontro Suomi 23.52, Jonathan Grahn Ruotsi keskeytti. – (Valtola oli PM-kilpailun 14:s, Korpi 18:s ja Kontro 19:s.

M19 Joukkuekilpailu: 1) Norja 6 (Hansen Møllerud Hauen, Hovdejord, Fjeld Halvorsen), 2) Ruotsi 23, 3) Tanska 30, 4) Suomi 39 (Kauppinen, Valtola, Korpi).

Naiset,

9 km: 1) Nathalie Blomqvist Suomi 37.03, 2) Kristine Meinert Rød Norja 37.08, 3) Hanne Mjøen Maridal Norja 37.21, 4) Nanna Bové Tanska 37.38, 5) Johanna Peiponen Suomi 37.39, 6) Sara Christiansson Ruotsi 38.06, 7) Eli Anne Dvergsdal Norja 38.20, 8) Annie Saugstrup Tanska 38.26, 9) Juliane Hvid Tanska 38.35, 10) Johanna Larsson Ruotsi 39.22, 11) Aino Niemi Suomi 39.43.

Joukkuekilpailu: 1) Norja 12 (Meinert Rød, Mjøen Maridal, Dvergsdal), 2) Suomi 17 (Blomqvist, Peiponen, Niemi), 3) Tanska 21, 4) Ruotsi 28.

N19 6 km: 1) Sofia Thøgersen Tanska 24.52, 2) Ingeborg Østgård Norja 24.53, 3) Ina Halle Haugen Norja 24.54, 4) Elsa Sundqvist Ruotsi 25.00, 5) Maren Halle Haugen Norja 25.13, 6) Marie-Louise Jørgensen Tanska 25.18 … 12) Nelli Viskari Suomi 26.22, 15) Melissa Kykyri Suomi 27.03, 18) Emma Ranta Suomi 28.10. – (Ranta oli PM-kilpailun 17:s.)

N19 Joukkuekilpailu: 1) Norja 10 (Østgård, I. Halle Haugen, M. Halle Haugen), 2) Ruotsi 20, 3) Tanska 21, 4) Suomi 44 (Viskari, Kykyri, Ranta).

(Kuvat: Aki Rissanen ja Ari Nummela.)

LIVE-Tulospalvelu:

Artikkeli Blomqvist karkasi mutaisessa alamäessä ja kiri Pohjoismaiden mestariksi – Peiponen ja Kauppinen mainiossa vedossa julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi