Chydenius kiri naisten 10000 metrin mestariksi – Kotiranta ilahdutti kotiyleisöä

Lukulistalle
ClosePlease login

100000 metrin juoksut käytiin rankoissa olosuhteissa Joensuun Kalevan kisoissa. Lämpömittari näytti hellelukemia, ja ilma oli kostean nihkeä. Navakka tuuli lisäsi juoksijoiden urakkaa.

Kun ennakkosuosikki Camilla Richardsson valitsi lajikseen 1500 ja 5000 metriä ja MM-maratonilla mukana ollut Alisa Vainiokin jäi kisasta pois, kisan suosikeiksi oli helppo nimetä Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius ja Johanna Peiponen, Rovaniemen Lappi.

Chydenius, 32, juoksikin mestariksi ajalla 34.08,89 ja uusi viimevuotisen mestaruutensa. Peiponen oli kakkonen ajalla 34.12,79. Turun Urheiluliiton Aino Niemi otti pronssia ennätyksellään 34.51,77.

Chydenius ja Peiponen alkoivat tehdä eroa muihin juoksijoihin jo ennen puolimatkaa, jonka he ohittivat tasaisella vedolla ajassa 17.04,59. Toisella puolikkaalla he vaihtelivat johtopaikkaa, vaikka sovittua vuorovetoa heillä ei ollutkaan. Lopulta kilpailu ratkesi Chydeniuksen eduksi kierrosta ennen maalia.

Pian mestaria odottaa toinen urakka EM-kisojen maratonilla Münchenissä.

– Ajattelin, että katselen muiden juoksijoiden menoa ja teen itselleni niin helpon kilpailun kuin mahdollista, koska EM-maraton odottaa jo 10 päivän päästä. Tiedän olevani tällä kympin matkalla ennätyskunnossa, mutta nyt oli tyydyttävä tällaiseen juoksuun näissä olosuhteissa. Ei ollut muutenkaan ihan paras päivä, joten päätin juosta vain mestaruudesta.

Johanna Peiponen (johdossa) tarjosi Nina Chydeniukselle kunnon vastuksen.

Matkalla Chydenius kertoi pohtineensa, ottaako 200 vai 400 metrin kirin.

– Olen juossut harjoituksissa koko ajan vauhdikkaita 200 metrin vetoja, joten luotin kiriini. Kun olo tuntui hyvältä, niin päätin ratkaista pelin jo kierrosta ennen.

– Mestaruus ei ole koskaan itsestäänselvyys, joten olen tosi iloinen voitostani.

Tämä oli Chydeniuksen viimeinen kova puristus ennen EM-maratonia.

– Haluaisin kovasti juosta täällä vielä 5000 metriä, koska rakastan kilpailemista, mutta se ei enää palvelisi millään tavalla tulevaa maratonia.

Chydeniuksen valmentajana toimii tällä hetkellä Timo Vuorimaa. Yhteistyö alkoi vuoden vaihteessa, kun he olivat yhtä aikaa leirillä Portugalissa.

– No, ei Ninassa paljon valmentamista ole, hän osaa jo harjoitella, paremminkin yhteistyö on toppuuttelemista, Vuorimaa totesi.

– Hyvä, että tuli tällainen hellejuoksu, joka valmistaa EM-kisojen mahdolliseen lämpöön, valmentaja jatkoi.

Miesten kympillä Mika Kotiranta otti kirivoiton ennen Eero Salevaa.

Miesten mesaruus kotiyleisön riemuksi Kotirannalle

Miesten 10000 metristä tuli alusta lähtien neljän miehen kisa, kun Joensuun Katajan juoksijat Arttu Vattulainen ja Mika Kotiranta sekä Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse ja HKV:n Eero Saleva erkanivat muusta ryhmästä omaan vauhtiinsa.

EM-maratonille valmistautuva Vattulainen vauhditti alkumatkaa, mutta parin kolmen kilometrin jälkeen meno rauhoittui päälle 30 minuutin vauhdiksi. Puolimatkan ryhmä ohitti ajassa 15.07.

Siitä lähtien kilpailu olikin loppuratkaisun odotusta, ja kärjessä vuorottelivat Muuse ja Vattulainen. Kilpailu sai eloa kahdella viimeisellä kahdella kierroksella. 600 metriä ennen maalia johdon otti Muuse kintereillään Saleva ja Kotiranta.

Lopullinen ratkaisu tapahtui viimeisellä 150 metrillä. Ensin pellit avasi Saleva, mutta viimeisen suoran meno oli Kotirannalla sen verran irtonaista, että hän otti lopulta helpon voiton.

Mestaruus tuli ajalla 30.02,27, ja viimeinen 400 metriä sujahti alle 60 sekunnin.

Vasta 22-vuotias Kotiranta oli tietysti iloinen voitostaan. Tämä oli hänelle neljäs ratakymppi, ja entinen ennätys oli vaatimaton 30.55. Hän on kehittynyt tänä vuonna mainiosti 5000 metrillä.

– Oli huikea tunnelma juosta kotiyleisön edessä. Viimeisellä kierroksella fiilis nousi, kun sain kannustusta. Mikään ei tietysti ollut varmaa etukäteen, mutta takasuoralla tunsin, että minulla on voimia jäljellä, Kotiranta kertoi.

Viikko sitten Kotiranta koki kiritappion Salevalle Jyväskylän GP-kisojen 3000 metrillä. Nyt osat vaihtuivat.

– Olen herkistellyt sen jälkeen, selitti irtonaista kuntoaan.

Kilpailun aikaista tuulta Kotiranta ei valitellut, koska sai peesata koko matkan, mutta helle haittasi sen verran, että hän vilvoitteli matkalla itseään vesisienillä.

Kotirannan valmentaja on Tuomo Lehtinen, joka on näiden Kalevan kisojen vetäjä. Kisojen järjestelyväsymys näkyi miehen kasvoilla, mutta siitä huolimatta hän oli aidosti iloinen suojattinsa juoksusta.

– Voitto on iso asia Mikalle, ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruus. Lujille hän kuitenkin joutui matkalla. Kympin rytmi vaatii vielä totuttelua, vaikka vitosen juoksun hän jo hallitsee, valmentaja tunnusti.

Hopeamies Saleva kommentoi juoksuaan:

– En ole tyytyväinen, koska en voittanut. Mutta en huonolle hävinnyt.

– Kilpailu jännitti tavallista enemmän etukäteen, koska olin alkukaudesta kilpailematta. Vitosen juoksen sunnuntaina, jos jalka vain kestää, plantaarifaskiitti-vaivasta alkukesästä kärsinyt Saleva huokaili.

Kisojen täydellinen tulospalvelu löytyy tästä linkistä.