EM-kisojen torstai-ilta: Wright juoksi finaaliin – Mononen pettyi 5000 metrillä – Mailerit finaaliin

Lukulistalle
ClosePlease login

Yleisurheilun alle 23-vuotisten EM-kisoissa Espoossa jatkuivat torstaina suomalaisittain mukavasti. Keskiviikko tuli jo ensimmäinen mitali, kun Jerry Jokinen oli 20 kilometrin kävelyssä pronssilla.

Katriina Wright juoksi itsensä suomalaisten sydämiin taistelemalla naisten 400 metrillä suoran finaalipaikan ykköserän kolmannella sijalla ja ajalla 52,92, joka on hänen uransa parhaita juoksuja. Keväällä Yhdysvalloissa asuva Wright juoksi ennätyksensä 52,39.

– Kyllä, jouduin taistelemaan kovaa loppusuoralla. Mutta näinhän aina pitää tehdä ratakierroksella, Wright kommentoi heti kilpailun jälkeen hengästyneenä.

– Mutta tämä yleisön kannustus ympäri stadionin tuntui todella ihanalta, todella ihanalta, Wright huokaili.

Hollannin Zoë Sedney otti ensimmäisen erän voiton ajalla 52,11 ennen britti Keely Hodgkinsonia, jolla kirjattiin 52,44.

Britti Yemi Mary John oli kakkoserän nopein ajalla 51,80. Norjan Henriette Jæger löysäili jo aika tavalla kakkosaikaan 52,78, kun sijoitus kolmeen parhaan joukossa oli varma. Finaali juostaan huomenna perjantaina.

Mononen pettyi kahdeksanteen sijaansa 5000 metrillä

Ilona Mononen ei ollut lainkaan tyytyväinen juoksuunsa naisten 5000 metrin finaalissa, jossa hän sijoittui kahdeksanneksi tuloksella 15.57,99. Lahden Ahkeran juoksija roikkui pitkään lähellä mitalisijoja, mutta joutui antamaan periksi loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa.

– Hankala juoksu oli. Luulin, että minulla olisi ollut valmiuksia tällaiseen kiihtyvään juoksuun, mutta ei. Ei ollut samoja voimia lopussa kuin muilla, Mononen totesi.

Tämä kausi on ollut Monoselle varsin nihkeä, vaikka suhteellisen hyviä tuloksia on aina silloin tällöin tullutkin ja kehitystä on tapahtunut 1500 metrillä.

– Juoksujen lopussa on aina kantannut. Olisin halunnut parantaa kauden parasta vitosta täällä, mutta ei sellaista juoksua tullut. Olen pettynyt. Valehtelisin, jos sanoisin muuta, juoksija totesi, vaikka olemuksessa ei kovaa pettymystä näkynytkään.

– Ylihuomenna 1500 metrille. Siinä kaikki mitä jaloista lähtee, Mononen totesi toiveikkaasti.

Euroopan mestariksi juoksi Iso-Britannian Megan Keith ajalla 15.34,33. Lopussa nähtiin myös draamaa, kun kakkosena juossut britti Eloise Walker simahti viimeisellä kierroksella täysin ja kaatui jalat altaan vain 50 metriä ennen maalia. Maaliviivan hän sai kuitenkin viimeisillä voimillaan ylitettyä sijalla viisi ja ajalla 15.55.

Mattilalle ja Heikkiselle maukkaat finaalipaikat

Miesten 1500 metrillä Santtu Heikkinen oli hidasvauhtisen eränsä viides ajalla 3.45,53, mikä toi paikan lauantain finaaliin. Erän voittaja oli Espanjan Mohamed Attaoui ajalla 3.44,60.

Heikkinen oli tyytyväinen finaalipaikastaan.

– Jos tulee vauhtijuoksu, olen SE-kunnossa (3.36,3), mutta jos tulee hidasvauhtinen kisa, niin sitten taistellaan sijoituksista, päättäväinen Heikkinen kommentoi.

Kovaa ei menty toisessakaan erässä. Sen voitti Ranskan Flavien Szot ajalla 3.48,82. Hitaat tulokset selittyvät sillä, että nyt kahdesta erästä otettiin aika tavalla poikkeuksellisesti erien kuusi parasta suoraan finaaliin ilman aikavertailun mahdollisuutta.

Naisten 800 metrillä Veera Mattila juoksi mainiosti ja oli eränsä kakkonen ajalla 2.06,29, kun suoraan finaaliin pääsi kolme parasta. Toisessakaan erässä ei vielä vauhdilla hurjasteltu, kun voittajaksi juoksi Kreikan Georgia-Maria Despollari ajalla 2.04,53.

Huomisessa finaalissa kilpailee kahdeksan juoksijaa.

Mattila veti juoksunsa jälkeen tyypilliseen tapaansa pitkään henkeä. Irtiottokyky on kova. Kilpailussa hän oli koko matkan ajan hyvissä asemissa heti kärjen takana, ja sai puristettua vahvan loppukirin.

– Pelkäsin tuota ruuhkaa ja pussiin jäämistä, mutta sain vedettyä siitä itselleni kuitenkin hyvä paikan. Tyytyväinen olen juoksuuni.

Vänttinen ennätykseensä

Päivän onnistuja oli uudella ennätyksellään 10.16,79 myös Janette Vänttinen naisten 3000 metrin estejuoksun alkuerässä, vaikka finaalipaikkaan se ei riittänytkään. Alle 10 minuutin kiri viisi juoksijaa, ja heistä nopein oli britti Elise Thorner ajalla 9.52,95. Vänttisen aika riitti kokonaiskilpailussa 18:nneksi.

 

Artikkeli EM-kisojen torstai-ilta: Wright juoksi finaaliin – miessprinttereillä hyvä vauhti julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi