Grant Fisher – yhtäkkiä maailman huippu oli lähellä

Grant Fisher
Grant Fisher teki loistojuoksun viime kesän MM-kisoissa Eugenessa, mutta 10 000 metrin palkintopallille ehtivät niukasti edelle ugandalaiset Joshua Cheptegei ja Jacob Kiplimo sekä Kenian Stanley Waithaka. Edellisen vuoden olympiavoittaja Etiopian Selemon Barega jäi kuitenkin taakse.
Lukulistalle
ClosePlease login

Grant Fisher jätti jalkapalloilun, vaikka se ei ollut helppoa. Valinta kannatti tehdä. Stanfordin yliopiston tiedemies juoksee nyt 25-vuotiaana olympiavoittajien varjona. 

Kestävyysjuoksun uusi aikakausi vieteritossuineen ja valojäniksineen ei läheskään kaikkia miellytä. Siitä huolimatta niiden kanssa täytyy elää. Silloin kun kaikki on olosuhteita myöten täydellistä, tulokset voivat olla sensaatiomaisia.

Yhdysvaltain 10 000 metrin ratajuoksun parhaimmisto kokoontui lähtöviivalle San Juan Capistranon pikkukaupungissa Kaliforniassa 6. maaliskuuta 2022. Suunnitelma oli selvä, ratapinnoite erinomainen ja odotukset korkealla. Tyynessä +12 asteen illassa hyökättiin yhteistyöllä sekuntikelloa vastaan.

Lähes 30 juoksijan joukon hajaannuttua pitkäksi jonoksi kärki ohitti puolimatkan ajassa 13.23, minkä jälkeen vauhti kiihtyi. Nike Bowerman Track Clubin ykkösnimet Grant Fisher ja Mohammed Ahmed irtosivat muulta joukolta. Viimeisessä kaarteessa Ahmed veti eron jo lähes 10 metriin, mutta Fisher ei vielä ollut loppu. Hän painoi maalisuoralla ohi Yhdysvaltojen ennätysaikaan 26.33,84, mitä nopeammin vain seitsemän miestä maailmassa

– he kaikki ugandalaisia, etiopialaisia tai kenialaisia – oli koskaan juossut.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa