Henri Ansio seitsemäs Mont Blanc Marathonilla – lue Henrin tunnelmat

Henri Ansio
Lukulistalle
ClosePlease login

Henri Ansio juoksi tänään Mont Blanc Marathonilla komeasti seitsemänneksi. Alppien korkeimman vuoren mukaan nimetty ja Chamonix’n ympärillä juostu kisa kuului Golden Trail -sarjaan ja houkutteli viivalle tasokkaan osallistujakaartin.

Mont Blanc Marathonin reitti oli vuorikisaksi varsin juostava, mikä sopi Henri Ansiolle. Kysyimme hänen tunnelmansa kisan jälkeen.

– Kisa lähti hyvin käyntiin. Ensimmäiset 17 kilometriä olivat melko tasaista ja juoksin tämän pätkän ihan kärkiporukan mukana. Parhaillaan taisin käväistä kakkossijalla. 17 kilometrin huollossa oli pientä säätöä juomapullojen tankkauksen kanssa ja kärki pääsi hieman karkaamaan.

Huollon jälkeisessä tuhannen korkeuserometrin nousussa kärki lisäsi vauhtia. Laelle Ansio ehti noin sijalla kymmenen. Nousu vaihtui pitkään juostavaan laskuun, jossa Ansio koki jalkojensa palautuvan.

– 30 kilometrin jälkeen alkoi pitkä raastava loppunousu, jossa oli vain yksi lyhyt alamäki. Myös aurinko alkoi lämmittämään juoksijoita ja viimeinen 12 kilometriä mäkineen paahteessa johti siihen, että ylämäet piti pääasiassa kävellä. Tosin oli loppunousu muillekin raskas ja sainkin parannettua sijoitusta lopussa pari pykälää.

2 000 metrin korkeudessa olevan maalin Ansio saavutti ajassa 4.04.36 sijoitukseensa tyytyväisenä.

– Juoksu oli hyvävoimaista melkein loppuun asti, joten voimien jako oli hyvin onnistunut ja tavoite top10-sijoituksesta toteutui. Tästä onkin hyvä lähteä kohti Golden Trail Seriesin seuraavaa kisaa Sierre-Zinalia elokuun puolivälissä.

Henri Ansio juoksi kuukausi sitten samaan kiertueeseen kuuluneen maratonin mittaisen Zegama-Aizkorri vuorijuoksun, josta hän kertoo kokemuksensa elokuun Juoksija-lehdessä. Zegaman jälkeen Ansion treenit tähtäsivät Mont Blancin maratonille, joka tunnetaan myös raskankielisellä nimellä Marathon du Mont-Blanc. Kisan luonteen vuoksi valmistautumisen ytimessä olivat mäkitreenit.

Seuraavan kerran Ansio haastaa maailman polkujuoksun huiput Sierre-Zinalissa elokuun puolivälissä. Myös tuo kisa kuuluu Golden Trail Series -kiertueeseen.

Kilian Jornet (ES) näytti, miten keväisestä loukkaantumisesta ehtii juoksukuntoon ja voitti Mont Blanc Marathonin ajalla 3.54.54. Toiseksi juoksi sveitsiläinen Marc Lauenstein ja kolmanneksi Norjan Stian Angermund-Vik. Kolmossijasta Ansio jäi neljä ja puoli minuttia.

Naisten kärkikolmikko oli Ruth Croft (NZ) ajalla 4.37.30, ruotsalainen Zegaman voittaja Ida Nilsson ja espanjalainen Eli Gordon.