Heta Veikkola käveli MM-pronssin Muscatin helteessä: ”Olen joskus nähnyt unta tällaisesta”

Lukulistalle
ClosePlease login

Heta Veikkola onnistui vauhdinjaossaan ja käveli MM-pronssin alle 20-vuotiaiden 10 kilometrillä kilpakävelyn MM-joukkuekilpailussa perjantaina Muscatissa, Omanissa. Veikkolan aika helteisissä olosuhteissa ja mäkisellä reitillä oli 48.11.

– Olen joskus nähnyt unta tällaisesta. Mutten ole koskaan ajatellut, että voisin olla omassa ikäluokassani maailman kolmanneksi paras, Veikkola purki tuntojaan.

Lapuan Virkiää edustava Veikkola, 18, on ensimmäinen suomalainen naiskävelijä, joka on saavuttanut MM-mitalin sitten vuoden 1993, kun Sari Essayah voitti mestaruuden Stuttgartin MM-kilpailujen 10 kilometrillä.

– Tuntuu uskomattoman hienolta. En olisi etukäteen uskonut, että pystyn tällaiseen, mutta mäet olivat nyt muiden heikkous ja minun vahvuuteni.

Kilpailun voitti Kiinan Jiang Yunyan ajalla 47.48 ennen joukkuetoveriaan Jiang Jinyania, joka oli toinen ajalla 48.03. Veikkola pysyi ainoana mukana, kun kiinalaiskaksikko karkasi muulta joukolta. Viimeisellä kilometrillä Veikkola oli tovin toisena ja maalissa kolmas.

– Lähdettiin liikkeelle tosi hiljaa. Minulle oli sanottu, että kiinalaiset tekisivät irtioton. Mutta päivääkään en ajattelut, että minä olisin siinä mukana. Kävelin vaan enkä ajatellut mitään, Veikkola kertoi.

”Se oli siitä kiinni, kenellä riittävät voimat mäessä”

Viimeisellä kilometrillä Veikkola kiri toviksi toiseksi ja oli maalissa kolmas.

– Pitihän se laittaa jännäksi. Toivoin, että olisin kestänyt kakkosijalla, mutta siinä lopussa se rupesi ottamaan jo aika koville.

Kilpailussa käveltiin kahden kilometrin reittiä, jossa oli kilometri nousua ja toinen laskua.

– Nyt se oli siitä kiinni, kenellä riittävät voimat kävellä ylämäkeen ja minä olen sitä treenannut. Alamäkeä en ole harjoitellut, Veikkola sanoi.

Ellen Seisto oli 33:s ajalla 57.33 ja varmisti Suomelle 6. sijan joukkuekilpailussa.

Sajan Irincheev pudotettiin yhdeksänneksi

Sajan Irincheev oli läpi kilpailun kiinni mitalitaistossa alle 20-vuotiaiden 10 kilometrillä. Maaliin Irincheev tuli neljäntenä ajalla 44.54, mutta putosi lopputuloksissa yhdeksänneksi minuutin heikommalla ajalla.

Irincheevin aikaan lisättiin minuutin aikasakko, sillä hän sai kilpailun viimeisellä kierroksella kolmannen punaisen kortin, joka sääntöjen mukaan tuo visiitin niin sanotulle varikolle. Nyt Irincheevin aikaan lisättiin minuutti, koska varoituksen saadessaan hän oli jo ohittanut ”varikon”.

Kilpailun voitti Kiinan Wang Hongren ajalla 44.06.

– Tästä jäi aika paljon sulateltavaa, kun olin mukana mitalitaistossa loppuun saakka, mitä en olisi voinut etukäteen olettaa, Irincheev sanoi.

Kilpailu sujui Irincheevin mukaan hyvin, lukuun ottamatta mäkisen reitin loppumatkasta kävelytekniikalle luomia haasteita.

– Lämpöön sopeutuminen valmistavalla leirillä onnistui hyvin. Samoin viilennys, joten lämpö ei ollut niin iso haaste, kuin oletettiin, Irincheev kertoi.

– Oletin, että mäet eivät olisi haaste. Olen keskivertoa parempi kävelemään ylä- ja alamäkiä. Mutta nyt kolmannen ylämäen jälkeen, kun käännyttiin alamäkeen, tekniikka alkoi falskata. En vaan pystynyt vetämään yhtä rennosti kuin aiemmin ja samalla vauhti nousi aika rankasti.

Keväällä 20 kilometriä Poděbradyssa

Jani Lehtisen valmentamalle ja Espoon Tapioita edustavalle Irincheeville, 17, kilpailu oli kannustava kokemus, joka jätti nälkää.

– Maaliin pääsy ensimmäisissä arvokisoissa ja näissä oloissa oli ihan jäätävä kokemus. Seuraavaksi tähtäin on huhtikuinen 20 kilometriä Poděbradyssa ja sitten oman ikäluokan MM-kilpailut Kolumbiassa, Irincheev sanoi.

https://www.worldathletics.org/competitions/world-athletics-race-walking-team-championshi/muscat22/results/women/10-kilometres-race-walk/final/result

 

Artikkeli Heta Veikkola käveli MM-pronssin Muscatin helteessä: ”Olen joskus nähnyt unta tällaisesta” julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi