Kävelijät MM-kisojen avausmatkalla – Ojala 20:s, Nurmi 29:s

Lukulistalle
ClosePlease login

Aleksi Ojala avasi kahden kilpailun MM-urakan kävelemällä Eugenessa 20 kilometrillä 20:nneksi yhdellä uransa parhaita ajoista 1.23.40. Ojala oli kilpailussa kuudenneksi paras eurooppalainen.

Helteisessä liki 30 plusasteen säässä kävelty kilpailu kertoi Ojalalle, että MM-kunto on hyvä, tekniikka toimii ja ensi viikon 35 kilometrin kilpailua varten on nyt kaikki testattu.

– Kisa jätti hyvät fiilikset. Se oli yksi urani kovimmista 20 kilometrin kisoista ja vielä tällaisessa helteessä, Ojala sanoi.

Ojala rauhoitti vauhdin kahden ensimmäisen kilometrin jälkeen. Hän käveli 4.15 minuutin molemmin puolin sujuneita kilometrejä ja kiristi suunnitellun taktiikan mukaisesti kaksi viimeistä kilometriä 4.09 ja 4.03.

– Ensimmäiset pari kilsaa olivat vähän liian rajuja. Onneksi tajusin siinä kohtaa löysätä vauhtia ja pystyin sitten lopussa taas kiristämään, Ojala sanoi.

Ojalan tekniikka toimi ongelmitta.

– Yksi punainen lappu tuli kilpailun aikana. Se tuli heti siinä alussa, kun mentiin vähän liian lujaa. Sain sen jälkeen tekniikan kasattua ja se toimi lopussa koko ajan paremmin ja paremmin.

Ojala oli tyytyväinen myös siihen, että jäähdytys ennen kilpailua ja sen aikana toimi.

– Kaikki mitä nyt opittiin, otetaan talteen 35 kilometrin kilpailua varten. Viilennys ja juominen kisan aikana näyttivät toimivan, Ojala tuumi.

Japanin Toshikazu Yamanishi uusi vuoden 2019 maailmanmestaruutensa olosuhteet huomioon ottaen huippuajalla 1.19.07. Yamanishi käveli ensimmäisen kympin 40.33 ja jälkimmäisen lähes kaksi minuuttia nopeammin 38.34.

Olympiakisojen hopeamitalisti Japanin Koki Ikeda oli tälläkin kerralla toinen ajalla 1.19.14. Perseus Karlström käveli Ruotsille pronssimitalin ajalla 1.19.18.

Emmi Nurmi naisten kisan 29:s

Enni Nurmi pysyi Eugenen MM-kilpailujen naisten 20 kilometrin kävelyssä taktiikassaan ja käveli helteessä tasaisen kilpailun perjantaina iltapäivällä Yhdysvaltain aikaa. Nurmi taittoi ensimmäiset 10 kilometriä ajassa 48.11 ja oli maalissa 29:s ajalla 1.37.29.

– Lopputulos oli parempi kuin mitä ikinä uskalsin odottaa. Alkuun kävi se mitä pelkäsin, kun aloitin maltilla ja olin toiseksi viimeinen, mutta joukkueen valmentajat kannustivat malttamaan ja sieltä niitä selkiä alkoi sitten tulla vastaan, Nurmi sanoi.

– Ensimmäiset 10 kilometriä tulivat helposti. Väli 12 kilometristä 14 kilometriin oli ihan ok ja siitä alkoi tasainen hyytyminen. Viimeiset 6 kilometriä tuntuivat tosi pahalta.

Uran ensimmäinen visiitti yleisen sarjan arvokilpailuihin jätti Nurmelle hyvän tunteen ja seuraava arvokisastartti on tavoitteena kävellä jo Saksassa Münchenin EM-kilpailuissa elokuussa.

– Hyvältä tuntuu, kun nousin MM-rankingin 55. sijalta 29:nneksi. Nyt minulla on tosi hyvä fiilis, kannatti tulla näihin kisoihin. Nyt tietää, että EM-kisoissa uskaltaa luottaa omaan tekemiseen, Nurmi tuumi.

Naisten kilpailun voitti maansa ennätyksen 1.26.58 kävellyt Perun Kimberley García. Hän oli kilpailun suosikkeja käveltyään edellisen ennätyksensä 1.28.38 toukokuussa La Coruñassa, Espanjassa.

Katarzyna Zdziebło oli toinen Puolan ennätyksellä 1.27.31. Kolmanneksi käveli neljännen MM- tai olympiamitalinsa saavuttanut Kiinan Qieyang Shenjie. Nelinkertainen kultamitalikävelijä Liu Hong jäi tällä kertaa viidenneksi.

Artikkeli Ojalalla onnistunut kuntotesti MM-kilpailujen 20 km:llä: ”Kisa jätti hyvät fiilikset” julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi