Kestävyyslajeilta julkilausuma: monipuolinen liikkuminen edellytys Suomen hyvinvoinnille ja urheilumenestykselle

Lukulistalle
ClosePlease login

Yhteensä 14 kestävyyslajin lajiliitot julkaisivat maanantaina Pajulahden kestävyysseminaarissa julkilausuman, jossa ilmaistaan yhteinen huoli lasten ja nuorten terveydestä, sekä suomalaisen kestävyysurheilun tulevaisuudesta. Julkilausuma kiinnittää huomiota yhteiskunnan ja ihmisten elintapojen muutoksiin, jotka ovat johtaneet lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden merkittävään laskuun. Näistä muutoksista johtuen suomalaiseen yhteiskuntaan on kehittynyt fyysisen aktiivisuuden kestävyysvaje, jolla on merkittäviä vaikutuksia sekä suomalaisten hyvinvointiin että huippu-urheilumenestykseen.

Julkilausuman allekirjoittajat vetoavat yhdessä yhteiskunnan rakenteiden tasolla toimiviin tahoihin, jotta lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden vähenemisen trendi taitetaan ja turvataan kaikin tarvittavin keinoin määrällisesti runsaan ja monipuolisen liikkumisen edellytykset. Samalla suomalaisen urheilun ja kestävyysurheilun kansainvälisesti kilpailukykyinen asema pitää turvata ja sen huippumenestyksen edellytykset mahdollistaa kaikin vaikuttavin keinoin ja tarvittavin olosuhde-, osaamis- ja talousresurssein.

Kestävyyslajien lajiliitot muistuttavat yhdessä, että huoli lasten ja nuorten terveydestä ja sen heikkenemisestä on yhteinen. Julkilausuma on osoitettu perheille, koululaitokselle, liikunta- ja koulutuspolitiikan keskeisille päättäville tahoille sekä kaikille maamme liikkujille.

– Liikunnallinen elämäntapa, monipuolinen ja määrällisesti riittävä harjoittelu muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jolla on merkitystä yksilön fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille läpi elämän. Tämä on kiistaton tosiasia, jonka merkitys ymmärretään yleisesti, mutta jonka toteutumiseksi ei tehdä riittäviä toimenpiteitä, sanoo lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköstä.

Koko julkilausuman löydät tästä linkistä.

Lisätiedot:
Kestävyyslajien lajiryhmävastaava Olli-Pekka Kärkkäinen, 050 5162234.

Artikkeli Kestävyyslajeilta julkilausuma: monipuolinen liikkuminen edellytys Suomen hyvinvoinnille ja urheilumenestykselle julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi