Kolehmaiselle, Nurmelle ja Virénille nimikkolaatat Tukholman olympiastadionin Walk of Famelle -VIDEO

Lukulistalle
ClosePlease login

Suomalaiset kestävyysjuoksun huippunimet Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi ja Lasse Virén saivat lauantaina nimikkolaatat Tukholman olympiastadionin edustalla olevalla Walk of Famelle, joka avattiin viime vuonna. Se kunnioittaa Tukholman olympiastadionilla menestyneitä urheilijoita ja siellä olleita tärkeitä historiallisia tapahtumia.

Hannes Kolehmainen voitti Tukholman 1912 olympialaisissa kolme kultaa ja yhden hopean. Nurmi juoksi Tukholman olympiastadionilla kaikkiaan kymmenen maailmanennätystä ja Virén kahden mailin maailmanennätyksen 1972.

Virén oli paikalla ja paljasti oman nimikkokivensä. Kahden mailin ME-juoksusta Virén totesi, että hän keskittyi kisoihin sen verran rajusti, että niistä ei kovin paljon jäänyt mieleen.

– Siinä juoksussa olivat silloin paikalla kaıkki ne jotka olivat tulossa myös Münchenin olympialaisiin. Muistan, että ratkaisin sen 200 metriä ennen maalia, Virén kertoi.

Antti Pihlakoski paljasti Paavo Nurmen nimikkolaatan.

Hannes Kolehmaisen puolesta Walk of Fame -tilaisuudessa olivat paikalla Kolehmaisen tytär Helen Boström ja hänen poikansa Peter Boström. Paavo Nurmen puolesta nimikkolaatan paljasti Kansainvälisen ja Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski, joka on myös Paavo Nurmi Gamesin taustaorganisaation hallituksen puheenjohtaja.

Mukana suurjuoksijoita ja Rolling Stones

Ruotsi-ottelun avauspäivän yhteydessä pidetyssä nimikkolaattojen paljastustilaisuudessa nimikkolaatan sai myös ruotsalaisjuoksija Inga Gentzel. Hänestä tuli 1928 ensimmäinen ruotsalaisnainen, joka voitti olympiamitalin juoksussa. Samana vuonna hän Tukholman olympiastadionilla 800 metrin ME:n.

Aiemmin oman nimikkolaatan ovat saaneet muun muassa takavuosien ruotsalainen huippujuoksija Gunder Hägg, joka teki vuonna 1942 kolmen kuukauden aikana kymmenen kestävyysjuoksumatkojen maailmanennätystä, Tukholman olympialaisissa 1912 kultaa viisiottelussa ja kymmenottelussa ottelussa voittanut Yhdysvaltain Jim Thorpe sekä 1900-luvun alun ruotsalainen keihäänheiton valtias  Eric Lemming.

Oman nimikkolaatan on saanut myös Rolling Stones -yhtye, jonka vuoden 1995 konsertti veti paikalle 35 200 fania, joka on Olympiastadionin katsojaennätys.

https://www.walkoffamestadion.se

Artikkeli Kolehmaiselle, Nurmelle ja Virénille nimikkolaatat Tukholman olympiastadionin Walk of Famelle -VIDEO julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi