Lahden Motonet GP: Raitanen ja Helander mittelevät 3000 metrillä

Lukulistalle
ClosePlease login

Lahden Motonet GP-kisa keskiviikkona 25. toukokuuta räväyttää käyntiin tiiviin kotimaisen yleisurheilun kilpailukauden. Topi Raitanen ja Eemil Helander ottavat mittaa toisistaan 3000 metrillä.

Naisten 100 metrin aidoissa näemme pitkästä aikaa samalla starttiviivalla Reetta Hurskeen, Nooralotta Nezirin ja Annimari Kortteen. Kotimainen kärki on vahvasti mukana Lahden illan muissakin lajeissa.

Estejuoksijat Raitanen ja Helander hakevat vauhtia kohti kesän tärkeitä kisoja. Samalla miesten keskinäisen kilpailun kiinnostavuus kasvaa koko ajan. Onko vauhdinjaosta jo sovittu?

– Ei ole vielä sen kummempaa suunnitelmaa. Katsotaan muiden vauhteja ja ratkaistaan loppukirissä, kuka on paras, Raitanen totesi kisojen tiedotustilaisuudessa maanantaina Pajulahdessa.

Helanderin tavoite Lahden kisaan on selkeämpi:

– Omaa ennätystäni ja kahdeksan minuutin alitusta lähden hakemaan.

Vauhtia ja hyvää vastusta on suomalaisille tarjolla, kun mukana ovat myös viime kesänä matkan aikaan 7.51 juossut britti Alex George ja Norjan edustusjuoksija Per Svela.

Valmentaja Janne Ukonmaanahon ja Topi Raitasen yhteistyö on tuonut loistotulosta. Matka kohti Oregonin MM-kisoja jatkuu Lahdessa keskiviikkona 3000 metrin kilpailulla.

Oppipoika kasvaa miesten tavoille

Jos asiat kehittyvät myönteisesti, Raitasesta ja Helanderista on tulossa estejuoksuun ja varmaan myös sileille matkoille mielenkiintoinen ja toisiaan kirittävä taistelupari.

– Olen odottanut Eemilin kaltaista juoksijaa mukaan meidän porukkaamme, kun sukupolvi on muuten ehtinyt jo vaihtua. Yritän vielä jokusen vuoden pysyä edellä, mutta joku päivä tulee sekin tilanne eteen, kun Eemil painelee ohi. Koetan viedä sitä päivää pidemmälle ja pidemmälle, Raitanen totesi humoristinen pilke silmäkulmassaan.

Helanderille mennyt talvi on ollut suurten harppausten aikaa, sillä takana on suoritettu asevelvollisuus, siirtyminen hiihdosta juoksuun ja myös ensimmäinen pitkä vuoristoleiri Raitasen seurana Arizonan Flagstaffissa. Millaisen joukkuekaverin kokenut Raitanen on nuoresta haastajasta saanut?

– Eemil on määrätietoinen, tarkka ja huolellinen urheilija. Oli hauska tutustua häneen paremmin pitkällä leirillä. Vaikka asumme molemmat Jyväskylässä ja olemme tehneet muutamia harjoituksia yhdessä, niin syvällisempi tuttavuus on jäänyt aikaisemmin tekemättä. Hänellä on urheilijana aika paljon samat vahvat ominaisuudet kuin minullakin, Raitanen toteaa.

– Opin vuoristoleirillä paljon Topilta ja ulkomaisilta urheilijoilta. Jokapäiväinen tekeminen on kokonaisvaltaista ja panostus urheiluun on kovaa, Helander jatkoi.

Raitasen alkukesän kisat jatkuvat kohti Paavo Nurmi Gamesin estekisaa tämän kuun lopulla Tšekin Ostravassa. Helanderin seuraava kisa on Belgian Oordegemissa lauantaina 28.5.

Raitanen aloitti kautensa reilu viikko sitten suoraan kovalla startilla Dohan Timanttiliigassa ilman sen suurempaa valmistautumista. Vaikeissa olosuhteissa tulos oli varmaankin odotettua heikompi 8.38,75.

– Minulle tuli mahdollisuus aloittaa sillä tasolla millä haluan jatkossa kilpailla, mutta juoksu ei vaan sujunut. Dohan jälkeen muutin hiukan harjoittelua tulevia kisoja ajatellen, joten vauhtia pitäisi pikkuhiljaa löytyä. Talven harjoittelu sujui ainakin paremmin kuin vuosi sitten, Raitanen kertasi kevään tapahtumia.

– Kesän iso tavoite on elokuun EM-kisat, mutta en lähde MM-kisoihinkaan kumartelemaan, Reetta Hurske vakuuttaa.

Aiturinaiset jälleen samalla viivalla

Pika-aiturit Hurske, Neziri ja Korte ottavat yhteen ensimmäistä kertaa sitten toissa vuoden Kalevan kisojen juoksun. Silloin mestari oli Korte. Nyt suosikki on Hurske, joka avasi muutama päivä sitten kautensa mainiosti voitolla ja ajalla 12,94 Italian Savonassa.

Nezirin kausi on alkanut Keski-Euroopassa nihkeämmin 13.20–13.30:n ajoin. Kortteelle Lahden startti on varmasti tavallista jännittävämpi, sillä se on hänen ensimmäinen tosi testinsä viimesyksyisen vaativan jalkaleikkauksen jälkeen.

Suomalaisia vauhdittavat Ukrainan Hanna Plotitsyna, jonka ennätys on 12,89 viiden vuoden takaa sekä tänä keväänä jo tulokseen 13,02 yltänyt jamaikalainen Crystal Morrison.

– Keskityn omaan juoksuuni, se on ainoa asia, johon voin vaikuttaa, Hurske kertoi rauhallisesti Lahden kisasta.

Hurskeen talven hallikausi oli hyvä, vaikka koronatartunta pilasikin päätähtäimenä olleet MM-hallit. Hänen tulosvarmuutensa näyttää säilyneen hyvänä, kuten Savonan huippuaika todistaa.

– Olen ollut terveenä ja pystynyt harjoittelemaan suunnitelmien mukaisesti. Kevään etelän leirikin sujui hyvin.

Alkukesän tavoitteena on juosta mahdollisimman paljon kovia ulkomaan kisoja.

– Mutta saa nähdä kuinka ne toteutuvat. Kesän iso tavoite on elokuun EM-kisat, mutta en lähde MM-kisoihinkaan kumartelemaan.

– Kaikki on nyt tosin hyvin ja fiilis korkealla, Senni Salminen kuvaa tuntojaan ennen kauden avausta Lahdessa.

Salminen aloittaa kautensa suunniteltua aikaisemmin

Kolmiloikkaaja Senni Salminen aloittaa kautensa suunniteltua aikaisemmin jo Lahdessa.

– Alun perin suunnitelmanani oli avata vasta Turussa Paavo Nurmi Gamesissa, mutta katsoin valmentajani Matti Monosen kanssa, että kun kiva kisa oli tarjolla ja kaikki valmiudet ovat jo kisata, niin mikäpä ettei, Salminen kertoi.

Urheilija kertoi hiukan arvoituksellisesti tarkkoja senttejä paljastamatta, että täysivauhtisia harjoitushyppyjä on jo takana.

– Kaikki on nyt tosin hyvin ja fiilis korkealla. Jännityskin nousee varmasti kohti Lahden kisaa.

Salminen on keskittynyt kevään harjoittelussaan kakkosloikkaan ja hypyn jatkuvuuteen.

– Tärkein asia on nauttia hyppäämisestä. Viime kesän lopulla se ei onnistunut.

– Odotukset eivät ole vielä korkealla, mutta haen ylityksiä ja varmuutta, Mikko Paavola kuvaa kauden avauskisan tavoitettaan.

Seiväskärki mukana, Salomäki himoitsee paluuta

Naisten moukarin kärkinimi on Krista Tervo, joka sinkautti jo maaliskuussa uuden Suomen ennätyksen 74,40. Kova kilpakumppani Silja Kosonen antaa aikaa vielä harjoittelulle, eikä kilpaile Lahdessa.

Miesten seiväshypyssä Lahden stadionilla kilpailevat viime kesän kärkitrio Mikko Paavola, Urho Kujanpää ja Tommi Holttinen. Takavuosien ykkösnimi, nykyisin Lahden Ahkeraa edustava Eemeli Salomäki himoitsee paluuta mukaan karkeloihin.

Mikko Paavolalle hallikausi ja kevät on ollut melkoista vuoristorataa, mutta Lahden kisaan hän lähtee kuitenkin toiveikkaana.

– Odotukset eivät ole vielä korkealla, mutta haen ylityksiä ja varmuutta. Se on sellaista seipäiden, askelmerkkien ja otekorkeuksien testaamista.

Hallikaudella Paavolalla kaikki näytti hyvältä ja odotukset olivat kovat, mutta takareisi ei sitä kestänyt.

– Sen jälkeen laitoin pieniä asioita kohdalleen ja harjoittelu alkoi sujua. Sitten sain kuitenkin takapakkia flunssan takia, mutta pääsin keväällä myös maksiminopeuden ja tehohyppyjen makuun. Ei ole ensimmäinen kerta, kun seiväshypyssä joutuu soveltamaan harjoittelua, Paavola totesi.

Lahden Motonet GP:n osallistujat

Aikataulu ja pääsyliput

Lahden Motonet GP Ylen kanavilla:

Keskiviikkona 25.5.

Klo 17.45 Yle Areena

Klo 18.30 TV2

Artikkeli Kotimaan huiput tulosjahtiin Lahden Motonet GP:ssä: Hurske pika-aitojen suosikki, Raitanen ja Helander 3000 metrillä, Salmisen kausi käyntiin julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi