Määttänen väläytti MM-kisavirettään 1.59,99 – Mattila ennätysvireessä – Suunnistaja Heikkilä paras suomalainen 5000 metrillä

Lukulistalle
ClosePlease login

Eveliina Määttänen ei pelännyt Ratinan stadionin tuulisia olosuhteista Tampereen Motonet GP:ssä vaan teki naisten 800 metrillä päättäväisellä juoksullaan ja omalla viimeisen kierroksen vedollaan loistavan voittoajan 1.59,99.

– Kyllähän tuuli toi tähän kisaan jännitysmomenttia. Etukäteen ajattelin, että pääsen peesissä juoksemaan, mutta näinhän siinä sitten kävi, naurahti Määttänen kisan jälkeen.

– Mutta oli pakko uskoa omaan vetoon ja yrittää mennä vain rennosti.

Kilpailun toiseksi juoksi Annemarie Nissen Tanskan ennätyksellä 2.00,10 ja kolmanneksi Yhdysvaltain McKenna Keegan omalla ennätyksellään 2.00,14.

Määttänen kertoi jo ennen kilpailua, että toiveissa on kunnon vauhtijuoksu, ja se näkyi hänen otteissaan jo ensimmäisellä kierroksella. Kesäkuussa syntyi ennätys 1.59,96, mutta sen jälkeen Määttänen ei ole päässyt kunnon vauhtijuoksuihin, vaikka on kilpaillut ahkerasti ulkomailla.

Määttänen lähti rohkeasti seuraamaan kilpailun vauhdittajaa Veera Perälää, joka kellotti 400 metrille ajan 57,64. Heti kannoilla seurannut Määttänen ei epäröinyt siirtyä kärkeen kellon soidessa kohti viimeistä kierrosta. 600 metrin kohdalla hänen väliaikansa oli noin 1.28,0.

– Olen onnellinen ajastani, ja siitä millaisella juoksulla se tuli. En ole aikaisemmin kovinkaan usein juossut kovaa omalla vedolla. Tämä juoksu antoi kyllä itseluottamusta, Määttänen totesi.

Menikö Suomen ennätys (Sara Lappalaisen 1.59,41) huonoihin olosuhteisiin?

– No, varmaan meni. Mutta sanotaan, että jätetään se seuraavaan kertaan. Olen ladannut paukkuja pian alkavia MM-kisoja varten, Määttänen lupasi.

Mattila paransi ennätystään kahdella sekunnilla

Suomalaisittain 800 metriä oli muutenkin hieno kilpailu, kun Veera Mattila paranteli ennätystään kahdella sekunnilla aikaan 2.01,12, ja uudelleen kuntoutuvat Sara Lappalainen juoksi ajan 2.01,16. Kovatasoisessa kilpailussa ne riittivät vain kuudenteen ja seisemänteen sijaan.

Mattilan aika on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi paras tulos ja uusi alle 23-vuotisten Suomen ennätys. Entinen noteeraus 2.01,27 oli Tytti Rehon nimissä vuodelta 1999.

Naisten 800 metrin tulevaisuuskin näyttää hyvältä, kun B-erässä nähtiin neljä alle 2.10:n tulosta. Voittaja, 17-vuotias Elle Ceder teki ennätyksensä 2.07,71.

– Tällaista tulosta lähdin hakemaan, sillä tiesin olevani kunnossa. Onneksi sain sen nyt irti, Mattila totesi kisan jälkeen.

– Katsoin muista juoksuista, ettei tuo tuuli liikaa haittaa. Enemmän huoletti se, että kun kisassa oli niin paljon kovia juoksijoita, kuinka saan itselleni hyvä paikan.

Veera Perälä, itsekin 2.06:n juoksija, teki mainiota työtä toimiessaan jäniksenä niin naisten A- kuin B-erässä.

Harala onnistui MM-kisojen kenraalissaan

Lotta Harala juoksi mainion kenraalin Budapestin MM-kisoille Tampereen Motonet GP:ssä. Harala voitti kisaillan päätöslajin 100 metrin aidat ajalla 12,88, joka jää kolme sekunnin sadasosaa hänen ennätyksestään. Juoksua tosin siivitti ennätyskelvoton 2,2 metriä sekunnissa puhaltanut myötäinen.

– Ei ollut enää ihan optimiolosuhteet tuulenkaan puolesta. Vaikka mittari näytti 2,2 myötäistä, tuuli oli jo pyörivä. Juoksun alku oli vähän heikko ja loppu tuli ihan hyvin. Tästä on hyvä lähteä MM-kisoihin, Harala totesi.

Reetta Hurskeen MM-kenraali ei sujunut juoksijan toivein mukaan. Hurkse kolhi aitoja ja oli viides ajalla 13,14.

– Kerrankin olin hereillä lähdössä ja pääsin hyvin ekalle aidalle, mutta ei vaan kestä tuollaisia kolhuja tuohon tuuleen. Siinä kolahti muutamaan aitaan aika kovaa, eikä siinä voi enää mitään tehdä, Hurske totesi harmistuneena.

Toiseksi ja kolmanneksi juoksivat Unkari Luca Kozak ja Jamaikan Crystal Morrison ajoin 12,92 ja 13,00.

Tuomas Lehtonen oli kärkikaartissa viimeisellä aidalla, mutta sen huono ylitys ja vauhdin tyssääminen pilasivat hänen suorituksensa.

Viimeinen aita pilasi Lehtosen loistojuoksun

Tuomas Lehtonen oli lähellä jopa maukasta 50 sekunnin alitusta miesten 400 metrin aidoissa, mutta se tyrehtyi pahaan epäonnistumiseen viimeisellä aidalla. Siinä vaiheessa hän oli kisan ajalla 49,67 voittaneen Iso-Britannian Alastair Chalmersia tuntumassa.

Maalissa Lehtonen oli kisan viides ajalla 50,56, kun hänen kahdesti juoksemansa ennätys on 50,20. Kuudenneksi juossut Jaakko Linnus teki ennätyksensä 51,20.

– Kun tulin yhdeksänneltä aidalta alas, niin ei ollut mitään hajua, kuinka jatkan. Ajattelin 15 askeleen olevan liian tiukka, joten päätin pistää 16:lla. Viimeinen aita meni sitten päälle ja päin mäntyä. Harmittaa, sillä olin hyvin mukana kärjen taistelussa, aidosti pettynyt Lehtonen manasi.

– Hyvällä viimeisellä aidalla olisin voinut taistella voitosta. Ennätys olisi tullut, ja uskon jopa 50 sekunnin alituksen olleen mahdollinen, jos viimeinen aita olisi tullut edes jollakin tavalla. Loppusileä oli sitten ihan hyvä.

Lehtonen ei kuitenkaan etsinyt selitystä kovinkaan kaukaa.

– Alun vastatuuli vei voimia, olin vain niin puhki viimeisillä aidoilla, juoksija tunnusti.

Hilla Uusimäki teki kakkossijallaan mainion juoksun naisten 400 metrin aidoissa. Belgian Nina Hespel (8) joutui tyytymään kolmanteen sijaan.

Uusimäki kokeili Klosterin vauhtia

Hilla Uusimäki jatkoi vahvaa paluutaan huipulle juoksemalla toiseksi naisten 400 metrin aidoissa. Hän pisti hyvin kampoihin Norjan Line Klosterille, jonka ennätys on alle 54 sekunnin ja tänäkin vuonna hän on vetäissyt jo ajan 54,57.

Klosterin voittoaika 56,88 kertoo, että puuskittainen tuuli haittasi aitakierroksen juoksua. Uusimäki sai ajakseen 57,38 ja kisan neljänneksi juoksi Kristiina Halonen ajalla 57,77, joten suomalaisten tulokset olivat kelvollisia, vaikka omia ennätyksiä tai edes kauden parhaita ei tullutkaan.

– Tyytyväinen olen juoksuuni, tällaisissa horror-olosuhteissa. Pääsin yllättävän lähelle Klosteria, ja hän on sentään aika kovantason juoksija, Uusimäki kommentoi juoksuaan selvästi iloisena.

Tuuli iski tuonne kakkosen lähtöpaikalle kuin seinään. Paremmissa olosuhteissa on vara parantaa, juoksija lupasi.

Uusimäki kertoi kaipaavansa nyt kovia kisoja, mutta sellaisia ei taida olla tarjolla. Lauantaina olisi kilpailu Belgiassa, mutta sinne pääsy on vielä epävarmaa. Ruotsi-ottelu odottaa sitten reilun kolmen viikon päästä.

– Terveyteni ja jalkani ovat nyt paremmassa kunnossa kuin vuosikausiin, Uusimäki totesi tyytyväisenä.

Sprinttisuunnistaja Tuomas Heikkilä testasi juoksukuntoaan 5000 metrillä. Tulos 14.07 kelvannee rastimiehelle.

Miesten 800 ja 5000 ulkomaalaisten komennossa

Miesten 800 metriä oli tasokas kilpailu. Kärkikaksikko, britti Thomas Randolph ja Ranskan Paul Anselmini ottivat kaksi ensimmäistä sijaa ajoin 1.45,35 ja 1.45,51.

Suomen Ville Lampisen kauden paras tulos 1.47,41 riitti kahdeksanteen sijaan. Niko Viljola juoksi ennätyksensä 1.48,52 ja Benjamin Lee ennätystään hätyytellen 1.49,01.

Miesten 5000 metrillä kovinta vauhtia piti britti Jack Rowe ajalla 13.30,81.

Kisan yllättäjä oli Suomen kärkipään suunnistajiin kuuluva Tuomas Heikkilä, joka sijoittui kakkoseksi ajalla 14.07,64. KU-58:aa edustavan juoksijan aikaisempi ennätys oli puoli minuuttia heikompi. Kevään SM-maastoissa Heikkilä oli 10 kilometrillä hopealla, mutta muuten hän kilpailee tiiviin suunnistuskalenterin välissä juoksuradoilla vain harvakseltaan.

Miesten 800 metrin loppumetreillä on tungosta.

Artikkeli Määttänen väläytti MM-kisavirettään 1.59,99 – Mattila ennätysvireessä – Harala onnistui MM-kenraalissaan julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi