Määttäsen 1.59,96 huipensi PNG-illan aloituksen, Lehikoinen uudella aitarytmillä 54,88

Lukulistalle
ClosePlease login

Paavo Nurmi Games alkoi suomalaisittain iloisesti, kun Eveliina Määttänen kiri 800 metrillä ensi kertaa alle kahden minuutin ja rikkoi entisen ennätyksensä yli sekunnilla.

Naisten 800 metristä kehkeytyi huipputason kilpailu, kun viisi naista paineli alle kahden minuutin. Se viides oli Eveliina Määttänen, joka kiri ennätyksensä lukemiin 1.59,96. Voiton vei Slovenian Anita Horvat ajalla 1.58,73, joka on hänen ennätyksensä

– Ajattelin, että reipas alku tulee tähän kisaan, ja saatiin sitä mitä tilattiin, Määttänen kommentoi juoksuaan.

Määttäselle 400 metrin väliajaksi tuli hieman päälle 57 sekuntia ja 600 metriä aikaan 1.28. Se antoi jo varmuuden hyvästä loppuajasta, kun viimeinen suorakin tuli vielä vahvasti kirien.

Määttäsen kovaa kehitystä on ennakoitu jo pitkään hyvän viime kesän jatkeeksi. Myös urheilija ja hänen valmentajansa ja elämänkumppaninsa Jan Petrac ovat luottaneet kehitykseen.

– Viime lokakuussa päätimme, että Turussa Paavo Nurmessa menee alle kahden minuutin. Sitä olen treenannut mielikuvaharjoittelussa ja musiikin tahtiin pyörän päällä pitkin vuotta. Tiesimme, että täällä se menee, iloinen Määttänen kertoi.

Aivan optimaalinen Määttäsen juoksu ei lehtereiltä katsottuna ollut. Veto oli hyvä, mutta joitain sahausta tiiviissä ryhmässä tuli.

– Kyllä pohkeisiin jäi vielä vara kovempaan tulokseen, Määttänen lupasi.

Lehikoiselle kolmossija ajalla 54,88 uudella aitarytmillä

Naisten 400 metrillä Viivi Lehikoinen juoksi jälleen mainiosti, vaikka ei aivan kauden parhaaseensa yltänytkään. Viikko sitten hän kiiti uuteen SE-aikaan 54,40.

Nyt tuloksena oli aika 54,88, jolla irtosi kolmas sija. Edelle ehtivät Iso-Britannian Jessie Knight ajalla 54,32 ja Australian Sarah Carli, 54,66.

Lehikoisen valmentaja Laurent Meuwly antaa suojatilleen aina uusia haasteita. PNG:n naisten 400 metrin aitakilpailuun tuli käsky uudesta aitarytmistä.

– Laurent ehdotti ennen alkuverkkaa, että vedän viisi ensimmäistä aitaa 15 askeleella, kaksi seuraavaa 16:lla ja kolme vikaa 17:lla, Lehikoinen kertoi valmistautumisestaan kilpailuun.

– En ole koskaan noin montaa vetänyt viidellätoista, joten sanoin, että nyt stressaan vielä enemmän kuin normaalisti ennen kilpailua.

– Tein sitten mielikuvaharjoittelua uudella rytmillä, ja hyvin tuo näytti toimivan. Mutta loppu kulkee vielä huonosti, kuten tämän kauden aikaisemmissakin kisoissa. 350 metriä jaksan juosta, Lehikoinen totesi.

Jos tuntemus on vielä tällainen, niin kesän mittaan voimme odottaa entistä parempia tuloksia.

Sainiolle ja Uusimäelle 400 metrin aitojen B-erien voitot, Lehtonen A-erässä 51,20

Miesten 400 metrin aitojen B-erän voitti Tampereen Pyrinnön Antti Sainio omalla ennätyksellään 51,42. Aikaisempi ennätys kirjattiin lukemin 52,03. Reilusta ennätysparannuksesta huolimatta Sainio ei hyppinyt riemusta juoksunsa jälkeen.

– Ookoo aika, mutta en ole tyytyväinen. Aloitin varovaisesti. Tankissa on varaa paljon parempaan, Sainio lupasi.

Viime vuonna Sainio juoksi Suomen ennätyksen juniorisarjojen 84 cm:n aitakorkeudella ajalla 51,43.

Miesten A-erän nopein Ranskan Ludvy Vaillant ajalla 48,50. Tuomas Lehtonen oli kisan kahdeksas tuloksella 51,20.

Hilla Uusimäki oli puolestaan paras naisten 400 metrin aidoissa ajalla 57,88. Eilen 27 vuotta täyttänyt juoksija oli maalissa aika tavalla ymmällään, sillä tänä kesänä hän on ehtinyt juosta jo kahdesta samoille lukemille ajoin 57,86 ja 57,88.

– Eka tunne oli pettymys. Olisi saanut mennä kovempaa, mutta samoille lukemille menee joka kerta. Nyt oli sentään vähän parempaa juoksemista aitarytmin puolesta, Uusimäki kertoi kisansa jälkeen.

Vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n juoksija rakentaa uralleen uutta nousua monen vuoden epäonnistumisten jälkeen. Hänen ennätyksensä 56,33 on jo seitsemän vuoden takaa.

Uusi tuleminen on mahdollista, sillä tasaiset ajat kertovat myös hyvästä kunnosta.

– Kevään harjoittelun on myös tuntunut hyvältä, Uusimäki totesi.

 

PNG-kisojen tulospalvelu

Artikkeli Määttäsen 1.59,96 huipensi PNG-illan aloituksen, Kososelle 72,56, Lehikoinen uudella aitarytmillä 54,88 julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi