Mononen kirkasti nelossijan mitaliksi EM-maastossa: ”Ei ole sanoja kuvaamaan tunnelmia”

Lukulistalle
ClosePlease login

Ilona Mononen kirkasti taktisesti mainiolla juoksulla viime vuoden neljännen sijan pronssimitaliksi maastojuoksun EM-kilpailujen alle 20-vuotiaiden 4 kilometrin kilpailussa. EM-kilpailu juostiin sunnuntaina Torinon lähellä La Mandrian puistossa.

– Ei ole oikein sanoja kuvaamaan tunnelmia. Viime vuoden neljännestä sijasta jäi hampaankoloon ja nyt olen tehnyt kaikkeni, että saisin mitalin. Juoksu ei olisi voinut mennä yhtään paremmin, Mononen sanoi.

Kilpailun voitti Espanjan Maria Forero 3 sekuntia ennen Norjan Ingeborg Östgårdia ja 4 sekuntia ennen Monosta. Voittoaika oli 13.04.

Kilpailu juostiin yön pakkasen jäljitä osin kuuraisella nurmipintaisella reitillä. Mononen aloitti maltilla ja nousi viimeisellä kierroksella rankassa ylämäessä taistelemaan mitalista.

– Onneksi alusta oli yön jäljiltä kovaa eikä mutainen. Kärki lähti alussa kovaa, mutta arvelin Foreron kanssa karkuun lähteneen britin putoavan, kuten kävikin. Olin kakkosryhmässä ja viimeisessä ylämäessä pistin kaikki peliin, vaikka sitten jäisin matkalle. Sen jälkeen ei ollut kuin alamäki, jonka juoksin niin kovaa kuin pääsin, Mononen kuvasi mitalijuoksuaan.

– Lopussa en tiennyt, miten lähellä neljäntenä oleva on, mutta juoksin vain mitalinkiilto silmissä.

Suomen edellinen maastomitali 2002

Ratajuoksussa Mononen on voittanut alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa 3000 metriä vuonna 2021 ja ollut samalla matkalla tuon ikäluokan MM-kilpailuissa kahdesti viides.

– Tämä mitali merkitsee minulle tosi paljon. En ole varsinaisesti maastojuoksija, mutta juoksin maastokisoja, silloin kun asuin Yhdysvalloissa. Oli hienoa voittaa Suomelle maastojuoksumitali, kun edellisestä on niin kauan.

Edellinen maastojuoksun EM-kilpailujen suomalainen mitalisti on alle 20-vuotisissa kolmanneksi vuonna 2002 juossut Elina Lindgren.

Artikkeli Mononen kirkasti nelossijan mitaliksi EM-maastossa: ”Ei ole sanoja kuvaamaan tunnelmia” julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi