Lukulistalle
ClosePlease login

Ultrajuoksijat Noora Honkala ja Satu Lipiäinen rikkoivat kumpikin naisten reittiennätyksen maailman kuuluisimmassa ultrajuoksussa Spartathlonissa. Heitäkin kovempi oli kuitenkin Yhdysvaltain Camille Herron. Honkala tuli maaliin toisena ja Lipiäinen kolmantena.

Ateenasta Akropoliksen juurelta lähtevä kilpailu juostaan Spartaan samaa legendaarista reittiä, jota viestinviejä Feidippideen kerrotaan juosseen vuonna 490 ennen ajanlaskumme alkua.

Herronin uusi reittiennätys 246 kilometrin mittaisella vuoristoisella maastoreitillä kirjataan 22.35.30. Myös Honkala ja Lipiäinen alittivat reilusti puolalaisen Patrycja Bereznowskan kuusi vuotta vanhan entisen ennätyksen 24.48.18. Honkalan aika oli 23.23.02 ja Lipiäisen 23.48.36.

Voittaja Herron pitää entuudestaan hallussaan sekä 24 tunnin juoksun että 48 tunnin juoksun maailmanennätyksiä. Aiemmin hieman lyhyemmille matkoille keskittyneen Lipiäisen hallussa on 12 tunnin juoksun maailmanennätys.

Satu Lipiäinen juoksi Spartathlonissa upeasti kolmanneksi.

Alkumatkaa vauhditti norjalainen Line Caliskaner, jota seurasivat Honkala, Herron, Lipiäinen ja kaksi aiempaa Spartathlonia voittanut latvialainen Diana Dzaviza. Sata kilometriä juostiin alle kahdeksaan tuntiin.

Tämän jälkeen Honkala siirtyi kärkeen ja piti erittäin rajua vauhtia. Kun 12 tuntia oli juostu, oli Honkala taittanut huikeat 144 kilometriä. Tulos sijoittuu 12 tunnin juoksun maailman kaikkien aikojen tilaston 10. sijalle – vaikka siinä vaiheessa noin puolet matkasta oli vielä jäljellä.

Puolimatkassa Herron alkoi tavoittaa kärkeä Honkalan kokiessa vaikeuksia kilpailun raskaimmalla ylämäkiosuudella. Vuoristoon saavuttaessa Honkala, Lipiäinen ja Herron olivat lähes tasoissa. Kun oli juostu 182 kilometriä, niin Herron päätti laittaa kaiken peliin alkaen kuroa eroa suomalaisiin.

Lohjalaista ultrajuoksuseura Endurancea edustava Honkala ja joensuulaista ultrajuoksuseura Sisua edustava Lipiäinen juoksivat yhdessä noin 20 kilometrin päähän maalista, kunnes kuusi aiempaa Spartathlonia selättänyt Honkala onnistui kokemuksellaan jättämään Lipiäisen jälkeensä kolmanneksi.

Sää oli haasteellinen, niin kuin Spartathlonissa tähän aikaan vuodesta on tapana. Päivä alkoi puolipilvisenä noin 20 lämpöasteessa, mutta jo Korintin salmen kohdalla elohopea oli kivunnut jo 32 asteeseen ja aurinko poltti pilvettömältä taivaalta. Maaliin saavuttiin yön viileydessä lämpötilan ollessa enää 6-8 astetta.

Maailmanennätysnainen Camille Herron.

Artikkeli Noora Honkala ja Satu Lipiäinen rikkoivat Spartathlonin reittiennätyksen – Se riitti hurjassa kilpailussa toiseen ja kolmanteen sijaan julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi