Pahoinvointi yllätti Topi Raitasen: ”Nyt oli sitten aika erilainen päivä” – Nathalie Blomqvistille kelpo suoritus arvokisojen debyytissä

Lukulistalle
ClosePlease login

Topi Raitasen toive menestyksestä Eugenen MM-kilpailuissa kaatui pahoinvointiin. Ravinto ei pysynyt sisässä kilpailupäivänä eikä Raitasella ollut energiaa taistella jatkopaikasta 3000 metrin estejuoksun alkuerissä.

Raitanen oli erässään 13:s ajalla 8.43.01. Finaaliin vaadittiin tulos 8.21,06.

– Tänään ei ollut energiaa jaloissa. Ei ole pysynyt ravinto sisässä. Ilman sitä on vaikea juosta. On sitä ollut jo vähän aikaa, mutta verryttelyn aikaan oli pahin, Raitanen sanoi.

”Lounaalla söin vähäsen ja sen jälkeen olen oksennellut”

Raitanen söi kilpailupäivänä lounaan, mutta se ei pysynyt sisällä.

– Lounaalla söin vähäsen ja sen jälkeen olen oksennellut, Raitanen sanoi.

Mistä ongelmat johtuvat, sitä Raitanen ei osannut heti arvioida.

– Varmaan moni asia. Sitä on vaikea sanoa. Varmaan ruualla on jotakin merkitystä. Jännitystäkin oli, mutta ei minulla tällaista ole koskaan ollut. Ei esimerkiksi ennen olympialaisia, Raitanen sanoi.

Ongelmista huolimatta Raitanen ei harkinnut jättää alkuerää juoksematta.

– Totta kai pitää juosta ja yrittää vetää geeliä ja urheilujuomaa.

Valmistautumisleiri sujui hyvin

Raitaselle vatsaongelmat olivat iso pettymys. MM-kilpailujen valmistautumisleirin vire lupaili hyvää.

– Oli tuossa paljon parempi vetotreeni, kuin ennen Tokiota. Se oli lupauksia herättelevä. Oli tiedossa miten kahden viimeisen viikon aikana pitää toimia, mutta nyt oli sitten aika erilainen päivä, Raitanen kertoi.

Raitasen mukaan oireet alkoi jo hieman aikaisemmin, vaikka kilpailupäivän tilanne oli heikoin.

– Oli tuossa muutama päivä vähän sellaista niin ja näin. Tämä oli pahin kaikista. Eilen sain vielä syödyksi.

Raitasen mieltä lohduttaa kuitenkin, että tälle vuodelle ovat vielä elokuussa EM-kilpailut Münchenissä.

Eugenessa alkuerien nopeimman ajan 8.16,65 juoksi Tokion olympiavoittaja Marokon Soufiane el Bakkali.

MM-finaaliin selviytyi aikavertailun kautta neljä eurooppalaista estejuoksijaa, muttei kukaan heistä suoraan sijoituksensa perusteella.

Nathalie Blomqvist hätyytteli ennätystään 1500 metrin alkuerässä.

Blomqvistille kelpo suoritus, vaikka juoksija itse ei ollut tyytyväinen

Nathalie Blomqvist teki kelpo suorituksen naisten 1500 metrin alkuerissä. Tulos 4.11,98 on hänen uransa parhaita ja jäi vain hieman hänen ennätyksestään, joka on 4.10,25.

Kolmessa alkuerissä karsittiin 24 parasta juoksijaa välieriin. Blomqvist oli kolmannessa erässä 12:s ja kokonaiskilpailun aikavertailussa 37:s. Suora jatkopaikka aukeni erien kuudelle ensimmäiselle, ja aikavertailussa jatkoon vaadittiin aika 4.06,92.

Aikuisten arvokisojen ensikertalainen Blomqvist, 21, ei itse kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa.

– Hieman pettynyt fiilis minulla on, odotin enemmän.

Juoksija tunsi kilpailun lähteneen hyvin liikkeelle ja hän sai hyvän paikan ilman tönimistä.

– Juoksun edetessä juoksurytmiini tuli hieman hakemista, koska kovia ja tasaisia kilpailijoita oli ympärillä. Juoksuni ei ollut nyt niin rentoa kuin mitä se on ollut parhaimmillaan, Blomqvist kertoi.

Akillesjänne aiheuttaa ongelmia

Pedersöreläistä IK Falkenia edustavan juoksijan valmistautuminen kilpailuun ei ollut optimaalista, sillä hänellä on ollut ongelmia akillesjänteen kanssa. Aikaisemminkin vihoitellut jänne kipeytyi juhannuksena pidettyjen Oulun kisojen jälkeen. Ennen MM-juoksua Blomqvist pääsi harjoittelemaan vai kerran piikkarijuoksua.

– Tärkeitä treenejä jäi viimeisinä hetkinä pois ohjelmasta, mikä heikensi loppuvetoani. Vaikeaa on ollut, joten siihen nähden suoritukseni ja aikani oli nyt ihan kelvollinen.

Blomqvist on kehittynyt tänä vuonna sille tasolle, että 4.10:n merkkipaalun alitus on täysin realistinen milloin tahansa.

– Olisin halunnut juosta sen täällä MM-areenalla. Siksi harmittaa, kun en siihen päässyt. Mutta toivotaan, että tulevaisuudessa siihen tulee uusia mahdollisuuksia.

Akillesjänteen tilanne aiheuttaa kuitenkin pohdittavaa.

– Nyt pitää elää päivä kerrallaan. Seuraava kilpailuni olisi Jyväskylän gp-kisoissa, joka olisi tärkeä startti ennen EM-kisoja. Mutta pitää miettiä joudunko lepuuttamaan jalkaani, jotta EM-kisat eivät vaarannu, Blomqvist pohti.

Alkuerien nopein oli Blomqvistin kanssa samassa erässä juossut Etiopian Gudaf Tsegay ajalla 4.02,68. Suomalaissyntyinen, Tšekkiä edustava Kristiina Mäki oli ensimmäisessä erässä kuudes ajalla 4.08,43 ja selviytyi suoraan jatkoon välieriin.

Artikkeli Pahoinvointi yllätti Topi Raitasen: ”Nyt oli sitten aika erilainen päivä” – Nathalie Blomqvistille kelpo suoritus arvokisojen debyytissä julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi