Piesasen halliavaus toi ennätyksen

Lukulistalle

10 000 metrin hallitseva Suomen mestari Jaakko Piesanen pistäytyi hallikauden avauskisan yhteydessä Juoksijan juttusilla.

Saarijärven Pullistusta edustava Jaakko Piesanen pudotti päämatkansa 10 000 metrin ennätyksen viime vuoden Ruotsi-ottelussa lukemiin 29.24,34.

Piesanen haluaa jatkossa viilata lukemia 28-alkuisiksi. Talven harjoittelu on sujunut tavoitteen kannalta suotuisasti.

– Talviharjoittelu on mennyt hyvin ja olen pystynyt tekemään kaiken suunnitellusti. Vammoja ei ole ja lähden luottavaisin mielin hallikauteen, Piesanen kertoo.

Tampereella asuva juoksija ei ole kärsinyt pakkasista, eikä hän ole tehnyt hallitreenejäkään kuin muutamia.

– Tampereella on pahin messukausi menossa, joten halliin ei pääse. Vaasassa olen käynyt hallissa pari kertaa treenaamassa valmentajani Tom Andtbackan ja hänen muiden valmennettaviensa kanssa. Matolla olen juossut varsinkin vauhdikkaita treenejä, mutta kevyet lenkit juoksen suurimmalta osin ulkona. Käyn myös noin kerran viikossa hiihtämässä, Piesanen sanoo.

”Kisa antoi paljon luottoa tämän hetken kunnosta”

Piesanen, 25, avasi hallikautensa 27. tammikuuta Helsingissä, ja 3 000 metrin kisassa irtosi selvä voitto uudella halliennätyksellä 8.16,36 (tulokset Tilastopajasta).

– Valmistautuminen kisaan oli tänään ilmeisen onnistunut, sillä ennätys napsahti. Panu Jantunen oli lupautunut vauhdittajaksi ja tavoitteena oli juosta 8.15 loppuaikaan tähtäävää rytmiä. Vauhti oli juuri sopivaa ja Panu innostui juoksemaan yli puolivälin eli 1 600 metriin, jonka jälkeen Hannu Granberg siirtyi hetkeksi kärkeen. Noin kilometri ennen maalia siirryin johtoon ja sain muutaman sekunnin eron Hannuun.

Piesanen on suunnitellut juoksevansa ainakin Kuopion SM-halleissa, ja lisäksi kenties vielä yhden kisan.

– Kisa antoi paljon luottoa tämän hetken kunnosta. Kestävyys ei niinkään rajoita juoksua tällä hetkellä, vaan pikemminkin matkavauhdin sieto. Piikkareilla juostuja metrejä on tässä vaiheessa vuotta takana melko vähän, ja uskon sen olevan syynä siihen, ettei 2.45-vauhtiset kilometrit vielä tule riittävän rennosti.

Teksti ja kuva Pena Rekiranta  Videokuvaus Ari Paunonen