Raitanen luottavaisena finaaliin: ”Pitää olla pelipaikoilla, kun mitalitaistelu alkaa”

Lukulistalle
ClosePlease login

Topi Raitanen juoksi 3000 metrin alkuerässään ennakkotaktiikan mukaan ja otti ankarassa helteessä vaivattoman oloisella juoksulla suoran finaalipaikan oltuaan viides ajalla 8.33,51.

– Siinä on tiivis pakka. Pitää olla pelipaikoilla, kun mitalitaistelu alkaa, Raitanen ennakoi perjantai-illan 3000 metrin esteiden EM-finaalia tiistaisen alkueräjuoksun jälkeen.

Raitanen pysytteli joukon hännillä ensimmäisen 2.50:een sujuneen kilometrin, nousi toisella kilometrillä kärjen tuntumaan ja varmisti parilla viimeisellä kierroksella viidennen sijansa. Molemmat kaksi viimeistä kilometriä sujuivat häneltä aikaan 2.51.

– Suora jatkopaikka oli tavoite ja se vaatii tuollaista juoksua.  Alussa olin porukan takana ja katsoin, mitä tapahtuu. Juoksun jälkimmäisellä puoliskolla tulin lähemmäksi keulaa ja katsoin, että viiden joukko on siinä omien silmieni edessä, Raitanen kertaili.

– Uskoin, ettei lopussa tarvitse juosta alle kahden minuutin ja 40 sekunnin kilometriä, että olen viiden joukossa. Se 5-6-7:n parhaan joukko oli lopussa aika hajallaan. Pysyin viidentenä ja katsoin, ettei kukaan tule lopussa ohi.

”Yllättävän kuuma siellä oli”

Raitaisen erän voitti Italian Ahmed Abdelwahed ajalla 8.30,92. Hän on yksi finaali mitalisuosikeista, kuten ensimmäisen alkuerän ajalla 8.30,67 voittanut Italian Osama Zoghlami.

Alkuerien vauhtia rajoitti keskipäivän ankara helle.

– Yllättävän kuuma siellä oli. Verkkakentällä oli ihan ok, mutta kentällä tuo lämpö iski varmaan silleen, että tuostakin vauhdista monet tippuivat. Oli kelien puolesta raskas kisa, Raitanen sanoi.

Omasta vireestä kevyt kilpailuvauhti ei Raitasen mukaan kertonut juuri mitään.

– Vaikea sanoa. Tuollainen lömpöstely tuntui raskaalta, kun esteiden ylittäminen kestää kauemmin, vaikka vauhti on kevyempi, Raitainen totesi.

Nyt Raitasella on edessään aktiivista palautumista ja henkien vireen viimeistelyä ennen finaalia.

– Parhaimmillaan pitäisi finaalissa olla. Lähdetään siitä, että olen siinä porukassa, joka taistelee mitaleista, Raitanen sanoo.

Jalkavaivojen jälki näkyi Blomqvistin alkueräjuoksussa

Akillesvaivojen kanssa kesän mittaan kamppaillut Nathalie Blomqvist oli 1500 metrillä eränsä kärjen tuntumassa 800 metriä, mutta oli maalissa 12:s ajalla 4.14,90. Kilpailu juostiin hellelukemiin kivunneen lämpötilan ryydittämänä.

Juoksussa kärki meni 800 metriä 2.12:n vauhtia ja Blomqvist 2.13,27, mutta sen jälkeen, alkoi matka painaa.

– Se oli aika kova, mutta sellainen väliaika, jota olen tällä kaudella halunnut juosta. Se tuntui aika rennolta ja verryttelyssä oli hyvä olo, mutta sitten ei vaan löytynyt sitä viimeistä kiriä, Blomqvist sanoi.

Blomqvist on kamppaillut sydänkesän akillesvaivan kanssa, joka vaikuttanut harjoitteluun ja näkyi nyt alkuerässä.

­– Nämä ongelmat ovat varmaan syöneet 1500 metrin lopun vauhtia, vaikka jaksamista on. Nyt en vaan löytänyt tuohon loppuun enempää, Blomqvist sanoi.

Blomqvistin mukaan jalka ei nyt vaivannut, ja hänen toiveissaan on jatkaa kautta.

– Haluaisin juosta vielä paremmin Ruotsi-ottelussa.

Tshekkiä edustava Kristiina Mäki meni finaalin aikavertailusta huippuajalla 4.04,40.

Elisa Neuvonen 10:s ja Aleksi Ojala 12:s raskaissa kävelykisoissa

Tiistain aamupäivän 35 kilometrin kävelykilpailussa Elisa Neuvonen sijoittui kymmenenneksi ja Aleksi Ojala 12:nneksi. Rankoissa olosuhteissa lopputulokset heikkenivät kauttaaltaan. Ojalan loppuaika oli 2.39.06, mutta Neuvosen 2.59.00 jäi vain reilun minuutin hänen kauden parhaastaan ja Suomen ennätyksestä 2.57.42.

Neuvosen kilpailu sujui sijoituksen puolesta nousujohteisesti. Vauhtikin oli tasaista ja pitkään lähellä hänen omaa ennätysrytmiään.

20 kilometrin kohdalla Neuvonen oli 15:s, 25 kilometrissä 12:s, 30 kilometrissä 11:s ja lopulta maalissa kymmenes.

– Kisa oli rankempi kuin edellinen reissu MM-kisoissa. Lämpö ei kuitenkaan tuntunut niin pahalta, mutta jalkani olivat väsyneemmät. Vauhtini hidastui hieman, mutta sain onneksi napsittua sijoituksia loppua kohti.

Neuvonen jäi toivomaan parempaa loppukiihdytystä. Sillä olisi voinut tulla pistesija ja rikkoutua jopa MM-kisoissa tehty oma ennätyskin 2.57.42.

– Nilkka ei pysy nyt hallinnassa, se on selvä kehityskohde tulevaisuudessa. Palautuminen MM-kisoista oli suhteellisen hyvää, mutta ei aivan optimia. Jos ei olisi ollut kolme viikkoa sitten toista 35 kilometrin kisaa, olisi nyt tullut paremmin loppukin, lääkärinä fysiologian ilmeisen hyvin tunteva Neuvonen pohdiskeli.

– Maaliin pääsy on aina juhlan aihe tällä matkalla, sijoitus ja aikakin ihan hyviä. Tämä antoi hyvää potkua tulevaisuuteen ja intoa kovempaan harjoitteluun.

Kreikan Antigoni Ntrismpioti otti Euroopan mestaruuden ajalla 2.47.00 ennen Espanjan Raquel Gonzálezia, 2.49.10, ja Unkarin Viktória Madarászia, joka käveli ennätyksensä 2.49.58.

Ojalan kisa pilalle takareisiongelman takia

Ojala aloitti kilpailunsa kärkijoukon mukana, joka piti sopivan rauhallista vauhtia karussa olleen kaksikon takana. Tästä joukosta Ojala alkoi kuitenkin tippua 15 kilometrin jälkeen.

Kilpailun kriittisillä vaiheilla Ojala pystyi nostamaan sijoitustaan. 20 kilometrissä hän oli 11:ntenä 3 minuuttia ja 34 sekuntia kärjestä jäljessä, mutta 25 kilometrin kohdalla jo kahdeksantena 5.22 kärjestä.

30 kilometrin paalulle tultaessa tilanne oli muuttunut kuitenkin huonoimmaksi, kun takareisi oli alkanut vaivata. Parhaimmillaan seitsemännellä sijalla käynyt Ojala alkoi menettää sijoituksiaan, ja hänen vauhtinsa hiipui pahimmillaan lähelle viiden minuutin kilometrivauhtia.

Lopputuloksissa Ojala hävisi kärkeen 12 minuuttia ja 17 sekuntia, ja hän jäi MM-kisoissa tekemästään ennätyksestään yli 10 minuuttia.

– Takareiteni alkoi lopussa kramppailla, joten en pystynyt muuta kuin yrittää maaliin saakka. Joten täytyy olla tyytyväinen, harmistunut Ojala totesi nöyrästi.

Palautuminen MM-kisoista sujui Ojalan mukaan hyvin, mutta takareiteen tullut vamma aiheutti huolta.

– Vielä viikko sitten en ollut varma, pystynkö edes osallistumaan näihin kisoihin.

Vaikka alkumatkasta näytti siltä, että Ojalan tilanne on kaikilta osin kunnossa, vaikeuksiakin ilmeni, kun juomat puljahtelivat vatsasta pois.

– Ei siinä kummempaa, nesteet tulivat vain ulos. Silloin piti yrittää aloittaa nesteytys uudestaan. Se onnistuikin, mutta ei vaan ollut muuten tänään minun päiväni.

– Kahdestoista sija on urani paras arvokisasijoitus, mutta en ihan tällaista odottanut, Ojala totesi.

Miesten Euroopan mestaruus meni Espanjan Miguel Ángel Lópezille ajalla 2.26.49. Hopean ja pronssin nappasivat omilla ennätyksillään Saksan Christopher Linke, 2.29.30, ja Italian Matteo Giupponi, 2.30.34.

Vain 17 mieskävelijää ja 18 naista pääsi maaliin, mikä kertoo uuvuttavista olosuhteista.