Richardssonille puolimaratonin SE 1.09.55 Barcelonassa – ”Paljon jäi kuitenkin hampaankoloon”

Lukulistalle
ClosePlease login

Camilla Richardsson juoksi Barcelonassa Suomen ennätyksen naisten puolimaratonilla ajalla 1.09.55. Se toi kisassa seitsemännen sijan. Voittoon juoksi Kenian Joyciline Jepkosgei ajalla 1.04.29.

Entinen SE oli Annemari Sandellin 1.10.04, jonka hän juoksi vuonna 1998. Richardssonin aikaisempi ennätys oli vuosi sitten Ras Al Khaimahissa juostu 1.10.08.

Nina Chydenius oli Barcelonassa 17:s ajalla 1.13.33. Hänen ennätyksensä on 1.12.46 kahden vuoden takaa.

Richardssonin ja Chydeniuksen ajat ovat bruttoaikoja (official), nettoajoissa Richardssonin aika on 1.09.52 ja Chydeniuksen 1.13.30.

Kova tuuli haittasi – ”Aika paljon jäi hampaankoloon”

Richardsson oli luonnollisesti tyytyväinen juoksuunsa, mutta kovempikin tulos oli ajatuksissa.

– Odotukseni olivat kovemmat. Jopa alle 1.09:n aikaa ajattelin, koska talven harjoittelu on sujunut hyvin ja olen tehnyt hyviä treenejä, Richardsson kertoi heti kilpailunsa jälkeen.

– Mutta juoksussa oli kauhea tuuli. Viimeiset 4–5 kilometriä joutui painamaan kuin seinään. Säätilaan nähden aikani oli jopa yllättävän hyvä. Ei ollut ihan paras päivä muutenkaan. Jalat tuntuivat hyviltä, mutta tuuli ja kylmyys jäykisti menoa, juoksija harmitteli.

Richardsson juoksi läpi matkan tasaisia 3.16–3.19:n kilometrejä ja kertoi aloittaneensa varsin maltillisesti tavoitteena jättää loppuun kiristämisen varaa.

– Mutta se ei onnistunut. Kun maaliin oli vielä kilometri, katsoin että 3.20 on aikaa Suomen ennätykseen. Silloin tuli mieleen, että nyt on pakko.

Richardssonin seuraava kilpailun on kahden viikon päästä jälleen Espanjassa ja matkana 10 kilometrin katukisa. Pitkän, yli seitsemän viikon Etelä-Afrikan vuoristoleirin jälkeen hän palaa mielellään kuitenkin hetkeksi Suomeen.

– Täytyy nyt katsoa tilanne ja kisaohjelma vielä uudestaan läpi valmentajani Jukka Keskisalon kanssa. Aika paljon jäi hampaankoloon tästä juoksusta, ennätysjuoksija kertoi.

Vaasalainen, Esbo IF:ää edustava 30-vuotias Richardsson omistaa nyt kolme Suomen ennätystä naisten pitkillä matkoilla. Viime vuonna hän juoksi 10000 metrin (31.12,78) ja maratonin (2.24.38) SE-tulokset.

Chydenius voitti epäonnistumisen pelkonsa

Chydeniukselle Barcelonan kisa oli hänen uransa toiseksi paras tulos.

– Ihan kelpo juoksu. Olen tyytyväinen, että sain tasapainoisen suorituksen, sillä keskeytykseni Valencian maratonilla joulukuussa painoi vielä takaraivossa. Epäonnistumisen pelko voi vaikuttaa pitkään. Ainahan sitä toivoo ennätystä, mutta ei se joka kisassa onnistu, Chydenius kertoi tunnelmistaan.

Päämatkallaan maratonilla Chydenius ei näe mahdollisuuksia pääsystä Pariisin olympiakisoihin, sinne vaadittaisiin hänen arvionsa mukaan alle 2.27:n tulos.

– Nyt lähiajan tavoitteenani on ratakymppi ja puolimaraton. EM-kisoihin pääsyä varten pitäisi löytää rankingkelpoisia maantiekisoja, mutta niitä ei ole kovin paljon tarjolla. Ja se on myös kustannuskysymys, sillä nämä matkat joutuu itse maksamaan, juoksija pohti.

Kokkolalaisen, GIF:ää edustavan juoksijan talviharjoittelu on sujunut hyvin. Seuraava maraton siintää tavoitteena vuoden lopulla Valenciassa.

Ruotsin Almgren huippuaikaan 59.23

Miesten kilpailun voitti taannoinen lajin ME-mies (57.32) Kenian Kibiwott Kandie ajalla 59.22. Ruotsin Andreas Almgren kiri lopussa aivan kannoille ja sai ajakseen 59.23, joka on Pohjoismaiden ennätys ja Euroopan tilastossakin kaikkien aikojen kakkonen vain muutaman sekunnin EE-tuloksesta.

Almgrenin loppuveto lähes voittajaksi oli huima, ja 10 km:n välin 5–15 km hän paineli peräti aikaan 27.48.