Rinne ja Heikkinen ennätyksiinsä 1500 metrillä – Määttäsellä kiriharjoitus – Kuortaneen juoksu huojensi Richardsson mieltä

Lukulistalle
ClosePlease login

Miesten 1500 metriä oli Kuortane Gamesin pitkien matkojen kohokohta. Kilpailussa nähtiin jälleen maukas suomalaistaistelu, kun Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkinen kirivät ennätyksensä uusille sekuntiluvuille. Rinteen ennätys kirjataan nyt lukemin 3.37,80 ja Heikkisen 3.38,59.

Kilpailun voitto meni kuitenkin Tanskan Kristian Uldberg Hansenille hänen uudella omalla ennätyksellään 3.37,65, mutta suomalaiset olivat taistelussa vahvasi mukana loppuun saakka. Myös neljänneksi juossut Ruotsin Samuel Pihlströn kiilasi alle 3.40:n ajalla 3.39,13.

– Hyvä veto oli loppuun asti, mutta täytyy antaa tunnustus ja onnittelut tanskalaiselle. Hän oli kirissä vahvempi, Rinne kommentoi juoksuaan hengästyneenä.

Juoksun vauhdinjako antoi mahdollisuudet reilusti alle 3.40:n tuloksiin.

– Läksin voittamaan tätä kilpailu, aikaa en niinkään ajatellut. En edes nähnyt kunnolla väliaikoja, kun toimitsijoita seisoi kellotaulujen edessä, enkä huudettuihin aikoihin keskittynyt. Mutta vauhdinjako on varmaan ollut hyvä, koska loppusuoralla oli voimia kiriä ja ennätyksiäkin tuli, Rinne kertoi.

Suomen kesän ja aurinkoisen illan tuulta Rinne ei sen kummemmin valitellut, mutta aivan optimaalinen se ei pitkille matkoille ollut.

– Ei tuo tuuli pahemmin haitannut, mutta aina se pikkaisen vaikuttaa. Tunnen, että minulla on vielä vara parantaa. Sellaista todellista optimijuoksua odottelen, missä porukka vetäisi kunnon imua.

Mailereiden kisakausi jatkuu viikon päästä Puolassa Euroopan joukkuemestaruuskisoissa. Siellä Rinne juoksee 800 metriä, Heikkisen urakkana on 1500 metriä.

Määttänen hioi loppukiriään

Alkuviikosta ennätyksensä Paavo Nurmi Gamesissa alle kahden minuutin puristanut Eveliina Määttänen otti Kuortaneen 800 metrin kilpailun enemmänkin kiriharjoituksena. Kisan ennakkotilastoissa hän oli selvä ykkönen, eikä kovaa jänisjuoksua ollut nyt luvassa.

Hyvällä toisen kierroksen vedollaan Espoon Tapioita edustava Määttänen voitti kilpailun vaivattomasti ajalla 2.01,95.

– Kova aika ei ollut nyt tavoitteena. Ajattelin, että 2.02 pitää kuitenkin mennä, ja menihän se, Määttänen naurahti kisan jälkeen.

Määttäsen kierrokset sujuivat valmentaja Jan Petracin kellottamana nousujohteisesti 62,3 ja 59,9:een. Juoksun kärkipaikalle hän siirtyi 100 metriä ennen maalia. Kakkoseksi juoksi Ruotsin Wilma Nielsen ajalla 2.02,58.

Määttäsen seuraava startti on tiedossa viikon päästä Euroopan joukkuemestaruuskisoissa Puolassa, jossa hän saa vastaansa maanosa parhaat puolimailerit.

Kansalliseen tasoon roima parannus 

Kuortaneen kilpailu oli optimaalinen muille suomalaisille, sillä uusia ennätyksiä tuli roppakaupalla: Veera Mattila, Vammalan seudun Voima, 2.03,72, Heini Ikonen, JKU, 2.05,37, Helmi Vuorimaa, Lahden Ahkera, 2.06,13, Veera Perälä, Lahden Ahkera, 2.06,41, Veera Mensonen, Maaningan Mahti, 2.08,37 ja Siiri Rainio, JKU, 2.08,57.

Kilpailun neljänneksi juoksi Suomen yleisurheilukentillä varsin eksoottisen Chilen edustaja Berdine Castillo ajalla 2.03,79, joka on hänen ennätyksensä.

Huomioidaan myös, että naisten B-erässäkin rikottiin ennätyksiä, parhaimpana Lahden Ahkeran Sini Rajaniemi ajalla 2.08,39 ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun Nora Kytäjä, 2.09,77.

Richardsson toinen 3000 metrillä – juoksu huojensi mieltä

Camilla Richardsson juoksi kakkoseksi Kuortane Gamesin naisten 3000 metrillä ajalla 9.03,30. Sijoitusta ja aikaa parempi tunnelma tuli varmaan paluusta radoille reilu viikko sitten Ranskan 5000 metrin kilpailussa sattuneen haaverin takia, jolloin Richardsson joutui keskeyttämään juoksunsa.

– Takana on vaikea viikko. Kipua oli jalassa, ja kipua oli päässä, kun fiilis oli huono epäonnisen Ranskan kilpailun takana. Myös nukkumiseni häiriintyi siinä pettymyksessä, Richardsson kertoi viime päivien tunnelmistaan.

Kuortaneen naisten 3000 metrin voittajaksi kiri Unkarin Lili Anna Tóth ajalla 9.02,79. Richardsson huolehti vauhdinpidosta ison osan matkaa, mutta unkarilainen kiri loppusuoralla ohi. Kolmanneksi juoksi Ilona Mononen ajalla 9.09,13.

Juoksun alkuvauhti ei juuri kovempia loppuaikoja luvannutkaan, sillä kaksi ensimmäistä kilometriä sujuivat alkukierroksilla jäniksen vauhdittamina 3.06 ja 3.02:een, mikä ei luvannut yhdeksän minuutin alitusta. Myös kova helle, noin + 26 C, verotti varmaan tuloksia.

Richardsson: Olisihan se siistiä päästä alle 15 minuutin

Richardsson jäi ulkorataennätyksestään noin kolme sekuntia. Tappiostaan huolimatta Kuortaneen juoksu oli hänelle aikamoinen helpotus, sillä Ranskan juoksussaan hän myös loukkasi nilkkaansa jonkin verran. Ennen Ranskan kilpailua Richardssonin tunnelmat olivat olleet katossa ja hän odotti sieltä hyvää kilpailua.

– Olin leirillä valmentajani Jukka Keskisalon luona Joensuussa ja tein siellä elämäni parhaimpia harjoituksia. Odotin toiveikkaana 5000 metrin kisaa, mutta sitten kävi niin, juoksija harmitteli.

– Olisihan se siistiä päästä alle 15 minuutin. Suomen ennätys on kova, Richardsson valotti haaveitaan.

SE on 14.56,22 Annemari Sandellin nimissä vuodelta 1996. Richardssonin oma ennätys on viime vuodelta ajalla 15.16,71.

Ilona Mononen oli hiukan ihmeissään Kuortaneen juoksustaan. Omasta ennätyksestään hän jäi seitsemän sekuntia.

– Ristiriitaiset tunnelmat. Kuumaa oli, mutta en osaa tarkkaan arvioida, kuinka se vaikutti lopputuloksiin, Mononen tunnusti heti kilpailunsa jälkeen.

Kuortane Games tulokset

Artikkeli Rinne ja Heikkinen ennätyksiinsä 1500 metrillä – Määttäsellä kiriharjoitus – Kuortaneen juoksu huojensi Richardsson mieltä julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi