Rinne piti valtikkansa 1500 metrillä – Lehikoisen ja Pulkkisen taistelu huipensi SM-hallien lauantaipäivän

Lukulistalle
ClosePlease login

SM-hallien ensimmäisenä päivänä miesten 1500 metrillä käytiin odotetun jännittävä taistelu Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinteen ja Lempäälän Kisan Santtu Heikkisen kesken. Muutama päivä sitten Belgradissa SM-kilpailujen kestomenestyjä Rinne koki pitkästä aikaa tappion suomalaiselle juoksijalle, kun Heikkinen kiilasi loppumetreillä ohi.

SM-kilpailuun Rinne oli selvästi sisuuntunut ja taisteli itselleen jälleen mestaruuden ajalla 3.46,97. Heikkinen hävisi vajaan sekunnin lukemin 3.47,94.

– Sopiva pelko oli mielessä. Ajattelin, etten voi heti perään antaa toista voittoa, Rinne naurahti kilpailun jälkeen.

– Täällä oli vaikea kisa tiedossa, koska taktiikkajuoksu oli ennakoitavissa. Suunnitelmani oli iskeä kunnolla juuri ennen viimeistä kierrosta. Se onnistui hyvin ja sain tehtyä riittävän eron Santtuun, mestari kertoi kilpailustaan.

– Joonas pääsi yllättämään 250 metriä ennen maalia, muttei kisa siihen ratkennut. Hän oli tänään muutenkin parempi, Heikkinen tunnusti reilusti vastustajansa paremmuuden.

Rinne on lähdössä EM-kilpailuihin 800 metrille. Siellä toiveena on kaksi vaihtoehtoa.

– Kovavauhtiset erät ja sitä myötä hyvä aika. Tai sitten alkuerien kautta välieriin ja mahdollisesti myös finaaliin.

Heikkisen ranking-pisteet eivät vielä EM-matkaan riitä, mutta tulevaisuus on selvä.

– Kesällä otamme sitten Joonaksen kanssa uusinnat.

Miesten eurooppalaisen mailin pronssille juoksi Heikkisen seurakaveri Aleksi Kivelä ennätyksellään 3.51,95.

Nathalie Blomqvist kannoillaan Nelli Nordlund (214) ja Emilia Jousimaa.

Blomqvist tyylitteli mestaruuteen

Naisten 1500 metrillä Nathalie Blomqvist tyylitteli tasaisen vauhdin soolojuoksulla mestariksi ajalla 4.13,45. IK Falkenin juoksija oli selvä mestarisuosikki, kun hyvä kilpakumppani Sara Lappalainen joutui luopumaan SM-kilpailuihin osallistumisesta.

– Juoksu sujui hyvin, mutta olin mukavuusalueellani, kun jouduin juoksemaan yksin. Tsempparia olisin kaivannut mukaan. Tunsin oloni kuitenkin vahvaksi, Blomqvist totesi tyynesti.

Blomqvistille on luvassa paikka EM-kilpailuihin, mutta juoksija on epäröivällä mielellä.

– Täytyy keskustella asiasta valmentajani kanssa. Olen varannut jo matkan kesän kannalta tärkeälle vuoristoleirille, mutta EM-hallin ja leirille lähdön väliin jää valmentajani mielestä liian lyhyt aika.

– Hallikauteni on ollut jo pitkä. EM-hallit eivät olleet alkujaan suunnitelmissani, muistutti Blomqvist hyvin menneiden kisojen jälkeen talven tilanteestaan.

Blomqvistin voittoika on SM-kilpailujen historian toiseksi paras. Nopeammin on juossut vain Sara Kuivisto (nyk. Lappalainen) toissatalvena Hipposhallissa.

Naisten kilpailun iloisin urheilija oli Nelli Nordlund, joka otti hopeaa ajalla 4.30,99. Nykyisin Lahden Ahkeraa edustava juoksija teki paluun radoille hyvien juniorivuosien jälkeiseltä pitkältä tauolta ja kehitystä on tullut kaikilla matkoilla.

– Meillä oli kyttäilyjuoksu, mutta luotin loppukiriini. Olen kiitollinen ensimmäisestä aikuisten SM-mitalistani, Nordlund kertoi.

Viivi Lehikoinen (vas.) voitti kovatasoisen 400 metriä, mutta Aino Pulkkinen antoi kovan vastuksen.

Historian kovin naisten 400 metrin hallikilpailu

Naisten 400 metrillä nähtiin tasokas ja tasainen taistelu HIFK:n Viivi Lehikoisen ja JKU:n Aino Pulkkisen kesken Helsingin SM-kilpailuissa. Kaksikko juoksi tulostaululle myös suomalaisittain harvinaiset lukemat, kun molemmat painelivat alle 53 sekunnin ajoin 52,96 ja 52,98. Pulkkiselle tämä oli myös oma uusi ennätys ulkoradatkin huomioon ottaen.

Molemmat alittivat Ella Räsäsen kymmenen vuotta vanhan SM-kisaennätyksen 52,99.

– Tiesin odottaa Ainolta kovaa vastusta, kun hän juoksi jokin aika sitten hyvän 200 metriä. Kisa eteni kuitenkin hieman eri tavalla, kuin odotin. Uskoin Ainon olevan kärjessä 200 metrin kohdalla, mutta toisin kävi, Lehikoinen kertasi juoksuaan.

Lehikoinen veti kärjessä väliajat 24,6 ja 38,5. Peesissä tullut Pulkkinen pääsi kiilaamaan loppumetreillä aivan tuntumaan, mutta Lehikoinen piti pintansa.

– Hitsin tiukka kisa oli. Sain kiilattua itseni kiinni Lehikoiseen. Puolimatkan väliaika oli odotetun kova, Pulkkinen kommentoi.

Lehikoinen oli tyytyväinen hallikauteensa, vaikka alun perin se ei ollut edes hänen suunnitelmissaan syksyn ja alkutalven rikkonaisen harjoittelun jälkeen. Alle 53 sekunnin juoksuja tuli kaksikin kertaa.

– En aikonut kilpailla nyt talvella, mutta valmentajani sai taas ylipuhuttua minut. Nyt on hyvä tilanne lähteä rakentamaan aitakuntoa kohti kesää. Keväällä on tulossa pitkiä leirityksiä maaliskuusta lähtien toukokuun puoliväliin treeniryhmäni kanssa, Etelä-Afrikassa, Teneriffalla ja Turkissa, Lehikoinen kertoi.

Historian kovatasoisimman hallikauden SM-kilpailun kolmas oli mestaruutta puolustanut Turun Tovereiden Milja Thureson ajalla 54,45. Seuraaviksi sijoittuivat ennätyksiään roimasti parantaneet Joensuun Katajan Silja Kempas ja Vammalan seudun Voiman Veera Mattila ajoin 54,81 ja 54,85.

Miesten neljännesmailerit pettyivät aikoihinsa

Miesten 400 metrillä käytiin tiukka taistelu, mutta juoksijat olivat pettyneitä aikoihinsa.

Voiton vei Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Kaasalainen ajalla 48,59. Hänen vanavedessään Liedon Parman Tuomas Lehtonen veti 48,85.

D-erässä juossut Tampereen Pyrinnön Jere Haapalainen sai Lehtosen kanssa saman ajan ja B-erän voittanut Sibbo-Vargarnan Mikael Granqvist hävisi vain 0,01 sekuntia.

Kaasalainen kertoi kilpailun jälkeen toipuvansa pienestä kuumeesta.

– Ei mitään vakavampaa, pientä lämpöä ollut, mestari kertasi maalissa oloaan.

Juoksuvire taisi kuitenkin mennä sen siliän tien.

– Lihaksistoni alkoi olla harjoittelun ansiosta herkässä ja hyvässä kunnossa, mutta tänään meno oli tervanjuontia. Viimeisen takasuoran menin hölkkäämällä, mutta silti alkoi hapottaa, Kaasalainen harmitteli.

– Aikani ei nyt kiinnosta. Olen tyytyväinen, että pääsin edes maaliin.

Kaasalaisen kanssa taistellut Lehtonen oli samoilla linjoilla.

– En tiedä mikä meni pieleen. Mentiin porukalla liian hiljaa. Onneksi pääsin sentään mitaleille, Lehtonen kommentoi.

Nurmi kiiti kaikkien aikojen tilastossa toiseksi

Espoon Tapioiden Enni Nurmi nousi kilpakävelyn naisten 3000 metrin Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa toiseksi SM-kilpailujen voittoajalla 12.56,28. Edellä tilastossa on vain SE:n 12.06,10 kolmekymmentä vuotta sitten tehnyt Sari Essayah.

Pitkältä Australian harjoitusturneelta palannut Nurmi oli kilpailussa ylivoimainen. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elisa Neuvonen oli toinen tuloksella 13.30,62 ja uransa ensimmäisen naisten SM-mitalin kävellyt Karhulan Katajaisten Aliisa Kiiski kolmas ajalla 14.07,17.

– Näköjään 3000 metriä kulkee hyvin 20 kilometrin harjoittelullakin, Nurmi sanoi.

Neuvosen tähtäin on 35 kilometrillä. Lyhyt hallimatka oli vain välipala kesken harjoituskauden

– Oli aika tasapaksua, vaikka alussa tuntui helpolta lähteä Ennin perään. 3000 metriä ei ole ollut itselleni suosikkimatka, Neuvonen totesi.

– Harjoittelu on mennyt hyvin. Tammikuun alussa oli jalkaterävaivaa pari viikkoa ja sen takia piti ottaa vähän kevyemmin.

Kiiskille ensimmäinen aikuisten SM-mitali täytti kisatavoitteen.

– Jännitti hirveästi. Kävely ei ollut mikään hirveän hyvä, mutta onneksi sain taisteltua sen mitali, Kiiski sanoi.

Partanen haki vauhteja korkeanpaikan leirin jälkeen

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Veli-Matti Partanen käveli miesten 5000 metrin Suomen mestariksi Urhean vuoristoharjoittelutiloissa vietetyn korkeanpaikan leirin päätteeksi.

Partanen porhalsi neljä kilometriä SE-vauhtia, joka ei aivan kantanut maaliin asti. Partasen voittoaikaa 19.01,83 paremmin on SM-kilpailuissa kävellyt vain maailmanmestari Valentin Kononen vuonna 1999.

– Lähdin aika kovaa ja halusin kovaa aikaa, mutta 5000 metriä mennään alusta loppuun sitä maksimivauhtia, mitä kävellen pääsee. Se oli nyt päivän vireestä kiinni, nopeus ja kunto olivat siellä, Partanen totesi SE-yrityksestään.

Partanen tähtää kuntoaan kesän arvokilpailujen 20 kilometrille. Harjoittelu on edennyt suunnitelmien mukaan.

– Erityisesti tekniikka on mennyt hyvin eteenpäin. Viime kaudella se oli aivan sekaisin. Nyt, kun sitä on saanut rauhassa treenata, se on mennyt eteenpäin, Partanen sanoi.

Espoon Tapioiden Joni Hava oli toinen ajalla 20.22,55 ja Havan seuratoveri Jaakko Määttänen kolmas ajalla 20.40,48.